Acetylcysteïne bij autisme

Kinderen met autisme kunnen baat hebben bij n-acetylcysteïne (NAC). In twee recente onderzoeken verminderde dit medicament annex voedingssupplement de geïrriteerdheid en de hyperactiviteit

Aan het eerste, Amerikaanse, onderzoek deden 33 kinderen van tussen de drie en tien jaar mee. Naast de gebruikelijke medicatie – de meeste kinderen kregen antipsychotica – kregen de kinderen in de NAC groep eerst vier weken 900 mg NAC per dag, toen vier weken 2 x daags 900 mg NAC en in de laatste vier weken 3 x daags 900 mg NAC. Om de vier weken werd het gedrag beoordeeld en getest. Het bleek dat één van de symptomen – geïrriteerdheid – aanmerkelijk verbeterde. Ook verminderden de hyperactiviteit en de stereotype en zich herhalende bewegingen. Andere symptomen verbeterden niet of in zeer geringe mate.

1-s2.0-S0006322312000534-gr1
Vermindering geïrriteerdheid

Een tweede onderzoek, nu uit Iran, bevestigt deze bevindingen. In dit onderzoek deden 40 kinderen van 3 tot 16 jaar mee. Zij kregen twee maal daags 600 mg NAC of placebo’s gedurende acht weken. Alle kinderen gebruikten het antipsychoticum risperidon. Ook hier trad er met name verbetering op in de geïrriteerdheid. Een tabel van de resultaten vindt u hier.

Als mogelijke nadelige bijwerking wordt in beiden onderzoeken constipatie en andere maag en darmklachten gemeld. Een groot verschil in bijwerkingen met de placebogroepen was er echter niet.

A Randomized Controlled Pilot Trial of Oral N-Acetylcysteine in Children with Autism
Antonio Y. Hardan c.s..Biological Psychiatry Volume 71, Issue 11, 1 June 2012, Pages 956–961
A randomized double blind placebo controlled clinical trial of N-Acetylcysteine added to risperidone for treating autistic disorders.
Ghanizadeh A, Moghimi-Sarani E. BMC Psychiatry. 2013 Jul 25;13:196. doi: 10.1186/1471-244X-13-196.

 

Gerelateerd: Anders denken, anders doen

Acetylcysteïne bij schizofrenie

Delen.

3 gedachten aan “Acetylcysteïne bij autisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.