Vitamine C kan helpen tegen depressies en stress

In het joods ziekenhuis van Montreal ontdekte men jaren geleden dat veel patiënten een ernstig vitamine C en vitamine D tekort hebben. De voeding van de meeste mensen bevat te weinig van deze vitamines en de behoefte bij ziekte is sterk verhoogd. Doorgaans wordt verzuimd dit vast te stellen en te corrigeren. Beiden vitamines zijn van belang voor het psychisch functioneren zo werd verondersteld. Uit een tweede onderzoek blijkt weer dat dit zeker geldt voor vitamine C en – op korte termijn – niet voor vitamine D.

Drie jaar geleden maakten we melding van het eerste onderzoek dat in het genoemde ziekenhuis werd uitgevoerd. Toen verbeterde 2 x daags 500 mg vitamine C het humeur van veel patiënten terwijl zij die 2 x daags 1000 ie vitamine D hadden gekregen hierdoor niet minder psychische klachten hadden.  Om de belangrijke bevindingen van destijds te bevestigen en om te onderzoeken of een hogere dosis vitamine D wel effect sorteert werd een nieuw -dubbelblind, gerandomiseerd – onderzoek opgezet.

De helft van de 52 deelnemende patiënten kreeg kort na opname 2 x daags 500 mg vitamine C. De andere helft kreeg dagelijks 5000 ie vitamine D. Het psychisch functioneren werd gemeten d.m.v. twee testen. De Profile of Mood States, een vragenlijst met 65 vragen die het humeur d.w.z. de mate van depressiviteit, angst, kwaadheid, verwardheid, psychische vermoeidheid en vitaliteit meet en de Distress Thermometer. Beiden testscores verbeterden aanmerkelijk in de vitamine C groep. De eerstgenoemde test vertoonde 71% minder symptomen bij de tweede meting en de Distress Thermometer verbeterde met 50%. In de vitamine D groep waren de verbeteringen klein en vermoedelijk te danken aan het placebo-effect. Bij aanvang was bij 75% van de deelnemers een te laag vitamine C gehalte vastgesteld en bij 85% een te laag vitamine D gehalte. Na het gebruik van de vitamines gedurende gemiddeld 8 dagen normaliseerde het vitamine C gehalte maar de vitamine D spiegel bleef bij veel mensen te laag in de vitamine D groep.

‘We hebben laten zien dat het makkelijk is om een vitamine C tekort op te heffen door suppletie. Het corrigeren van een vitamine C tekort kan het vermogen van patiënten om de stress die gepaard gaat met plotselinge ziekenhuisopname te verdragen drastisch verbeteren. Ook kunnen er andere lichamelijke voordelen optreden. Helaas kunnen we uit dit onderzoek nog geen conclusies trekken over vitamine D in verband met het humeur. Hiervoor is een langduriger onderzoek nodig.’

Aldus onderzoeksleider Dr. L.J. Hoffer

Theoretisch heeft ook een lage vitamine D status een negatieve invloed op het humeur. Zo stelt gerenommeerd vitamine D deskundige Michael Holick:

“vitamine D in de bijnieren is nodig voor de aanmaak van een enzym tyrosine hydroxylase. Dit enzym is [zet tyrosine om in L-DOPA] nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, epinefrine (adrenaline) en norepinefrine die van groot belang zijn voor stressmanagement, energie en het humeur.”

Echter, ook een 6 maanden durende interventiestudie liet geen verbetering van depressieve klachten zien na wekelijkse inname van 40 000 ie vitamine D3.

Am J Clin Nutr September 2013 vol. 98 no. 3 705-711;
Jewish General Hospital
Holick, MF (2011). The Vitamin D Solution: A 3-Step Strategy to Cure Our Most Common Health Problems. Plume 1st edition. ISBN 978-0452296886.
Br J Psychiatry. 2012 Nov;201(5):360-8. doi: 10.1192/bjp.bp.111.104349. Epub 2012 Jul 12.

Gerelateerd: Vitamine C verbetert humeur ziekenhuispatiënten

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine C kan helpen tegen depressies en stress”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.