Resveratrol bij diabetes

Twee nieuwe onderzoeken laten zien dat resveratrol, de polyfenol uit druiven en pinda’s, een bijzonder gunstige invloed kan hebben op diabetes type 2. Het betrof een onderzoek uit India en één uit Iran. Naast overeenkomsten waren er ook grote verschillen in de uitkomsten.
De Iraanse studie gebruikte de hoogste dosering: 2 x daags 500 mg resveratrol, gedurende 45 dagen. De 66 proefpersonen met diabetes , waarvan de helft een placebo kreeg, bleven hun gebruikelijke medicatie gebruiken. In de meeste gevallen was dit orale medicatie zoals metformine en glibenclamide. Enkele personen gebruikten insuline.
De BMI en het gewicht veranderde niet door de resveratrol. Ook bleven de lever- en nierfuncties onveranderd in de resveratrolgroep. Deze werden gemeten om te kijken of er geen nadelige bijwerkingen waren bij de extreem hoge dosering.
De gemiddelde systolische bloeddruk daalde van 129 mm naar 121 mm. Het nuchtere bloedsuikergehalte daalde van 9,76 mmol/L naar 7,78 mmol/L. HbA1c daalde van 8,6 (70 nieuwe eenheden) naar 7,6 (60). Ook het insulinegehalte en het HOMA-ir cijfer daalden drastisch. Naast deze verbeteringen van het koolhydraatmetabolisme waren er ook betere cijfers m.b.t de cholesterol- en vetzuurgehaltes waarvan de stijging van het HDL-cholesterol statistisch significant was.
Het andere onderzoek komt uit India. Hier kregen de 57 proefpersonen die het zes maanden durend onderzoek geheel volgden 250 mg resveratrol per dag of een placebo. Ook hier bleven de mensen hun medicatie gebruiken. De systolische bloeddruk daalde van 139 mm naar 131 mm en ook de cholesterolgehaltes verbeterden. Tevens mat men een verbetering van de antioxidatiecapaciteit van het lichaam doordat het gehalte van lichaamseigen antioxidat-enzymen steeg, met name superoxide dismutase. Echter, er was nauwelijks effect op de suikerstofwisseling. Geen noemenswaardige daling van het nuchtere glucosegehalte en geen verbetering van het HbA1c gehalte. De lagere doses die in dit onderzoek zijn gebruikt lijkt hiervoor de meest waarschijnlijke verklaring maar zeker is dit niet. Aanvullend onderzoek is dus nodig.

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine
Volume 2013 (2013), Article ID 851267, 11 pages

Int. Research Journal of Pharmacy 2013, 4

Gerelateerd: Resveratrol vermindert insulineresistentie

Delen.

Eén gedachte over “Resveratrol bij diabetes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.