Curcumin tegen depressiviteit

curcumin-merivacapsCurcumin, een actief bestanddeel van de geelwortel (kurkuma) kan mogelijk ernstige depressies helpen verlichten. Zo blijkt uit een recent onderzoek uit India waarbij curcumin vergeleken werd met Prozac.

Curcumin is niet alleen actief als antioxidant, ontstekingsremmer en immuniteitsregulator. Het heeft ook zenuwbeschermende eigenschappen en uit dierproeven blijkt een remmende werking op monamine oxidase waardoor het gehalte van de neurotransmitters serotonine, dopamine en norepinefrine kan worden verhoogd. Tevens bleek uit dierproeven dat curcumin de werking van de hippocampus verbetert door het gehalte van een groeifactor voor neuronen te verhogen. In de Ayurvedische en Chinese geneeskunde zijn extracten van de geelwortel een bestanddeel van middelen die stress en depressie gerelateerde aandoeningen behandelen. Voldoende redenen voor de onderzoekers voor dit eerste wetenschappelijke onderzoek naar het effect van curcumin bij zware depressies.

Aan het onderzoek, dat slechts zes weken duurde, deden 60 mensen die leden aan een behoorlijk zware depressie mee. Mensen die ook andere ernstige psychische klachten hadden of al eerder twee of meer verschillende antidepressiva hadden gebruikt of psychotherapie genoten mochten niet deelnemen. Een derde kreeg 20 mg fluoxetine (Prozac) per dag. Groep twee kreeg 2 maal daags bij de maaltijd een capsule met 500 mg curcumines (het goed opneembare preparaat BCM 95 (dat voor zover bekend in Nederland niet wordt verkocht) en de derde groep van 20 patiënten kreeg beiden. Andere medicatie die mocht worden gebruikt was alleen paracetamol en slaaptabletten zoals diazepam. De mensen werden beoordeeld aan de hand van de Hamilton rating scale for depression. De mensen hadden bij aanvang een score van rond de 201.
Na zes weken bleek dat de klachten bij de geelwortel-extractgebruikers bijna even sterk waren verbeterd als in de fluoxetinegroep. De groep die beiden had gekregen deed het nog iets beter. De Ham-d score daalde met ten minste de helft bij 65% van de mensen in de fluoxetinegroep en bij 63% van de mensen in de curcumingroep. Dit percentage was 78% in de groep die beiden gekregen hadden.2 Het percentage van de deelnemers bij wie genezing werd vastgesteld was 53% in de fluoxetinegroep, 38% in de curcumingroep en 55% in de combinatiegroep.
De onderzoekers concluderen dat curcumin een veilig en effectief middel kan zijn, eventueel in combinatie met antidepressiva, bij mensen met een ernstige depressie waarbij geen sprake is van suïcidale gedachten of andere psychotische klachten.

1) Ham-d totaalscores (range 0-52): 0-7= normaal/niet depressief; 8-13= mogelijk/licht depressief; 14-18= matig depressief; 19-27= ernstig depressief; >27= zeer ernstig depressief.
2) Er was uit ethische overwegingen geen placebogroep. Het placebo-effect bij onderzoek naar het effect van medicatie bij depressies – Ham-d daling van 50% – varieert van 13%-52%.
Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial.
Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB.
Phytother Res. 2013 Jul 6. doi: 10.1002/ptr.5025.

Delen.

2 gedachten aan “Curcumin tegen depressiviteit”

  1. Ik lees toch overal op internet waarschuwingen om curcumine te combineren met anti- depressiva en dan de SSRi,s ivm het gevaar voor een serotoninecrisis.
    Reden voor mij om het niet te gaan gebruiken ook al zou ik het willen.
    Er zijn al bevindingen van mensen die echt forse klachten kregen na inname curcumine, dus wellicht een waarschuwing op zijn plaats?

    Vriendelijke groet
    Mw.Plug

  2. Misschien kunt u dit nader toelichten? Volgens dit onderzoek was er geen nadelige wisselwerking met fluoxetine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.