Resveratrol beperkt voordelen training

Aan resveratrol, de polyfenol uit druiven en enkele andere planten, worden diverse positieve gezondheidseffecten toegeschreven. Op deze site maakten we melding van gunstige metabole effecten op de suikerstofwisseling en de werking van de bloedvaten. De meeste humane studies zijn tot dusver uitgevoerd bij diabetici. Een nieuw onderzoek onder gezonde mannen van 65 laat zien dat hoge doses resveratrol niet voor iedereen geschikt zijn.

De onderzoeksgroep betrof 27 mannen die voorheen niet aan sport deden maar nu gedurende acht weken een trainingsprogramma van hoge intensiteit ondergingen dat bestond uit intervaltraining en ‘Crossfit’ circuittraining. Veertien van hen kregen dagelijks 250 mg resveratrol, de andere dertien een placebo. Het trainingsprogramma resulteerde in aanmerkelijke verbeteringen. De bloeddruk was na het trainingsprogramma lager en de zuurstofopnamecapaciteit was hoger. Ook was het cholesterolgehalte gedaald. In de placebogroep waren de verbeteringen echter groter dan in de groep die de resveratrol gekregen had. Er was een groot verschil in de zuurstofopnamecapaciteit. De verbetering was 19% in de placebogroep en slechts 10,5% in de resveratrolgroep. De bloeddruk, het ldl- cholesterol en het triglyceridegehalte daalden alleen noemenswaardig -statistisch significant- in de placebogroep. Het positieve effect van de lichaamsbeweging op een belangrijke indicator van atherosclerose (VCAM-1) en op het lichaamsvetpercentage werden door de resveratrol niet negatief beïnvloed.

Men had een positief effect van de resveratrol verwacht omdat bij proeven met knaagdieren juist een synergetische werking van resveratrol met lichaamsbeweging was vastgesteld. De onderzoekers geven enkele mogelijke verklaringen. In tegenstelling tot wat tot voor kort werd gedacht is resveratrol bij mensen geen AMPK activator maar juist een AMPK remmer. Intensieve training zorgt juist voor AMP kinase activatie, wat weer leidt tot verbetering van de bloedvetgehaltes en andere verbeteringen. ( zie Het Paleodieet). Ook bleek dat resveratrol geen invloed had op de antioxidantcapaciteit van het lichaam. Veel blijft er echter nog onduidelijk.

Resveratrol Blunts the Positive Effects of Exercise Training on Cardiovascular Health in Aged Men
J Physiol jphysiol.2013.258061; published ahead of print July 22, 2013,

Gerelateerd: Resveratrol imiteert caloriebeperking

Delen.

Eén gedachte over “Resveratrol beperkt voordelen training”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.