Andrographis paniculata bij colitis ulcerosa

220px-Andrographis_paniculataAndrographis paniculata is de botanische naam van een medicinale plant waarvoor geen Nederlandse naam bestaat. In Aziatische landen is het een veelgebruikt bestanddeel van kruidengeneesmiddelen. In India is het bekend onder de naam Kalmegh en in China heet het Chuan Xin Lian en is één van de twee kruiden in het middel Kan Jang (samen met acanthopanax of eleutherococus senticosus). In de traditionele geneeskunde van Aziatische landen heeft andrographis paniculata een breed toepassingsgebied. Het wordt gebruikt bij spijsverteringsklachten, infectieziektes en luchtwegaandoeningen en wordt geacht gunstig te zijn voor de lever en voor de bloedvaten.
Recentelijk zijn er enkele klinische onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat andrographis heilzaam kan zijn bij de chronische darmaandoening colitis ulcerosa.

In 2011 is een onderzoek uitgevoerd waarbij andrographis werd vergeleken met het medicijn mesalasine (sulfasalasine). 120 colitis ulcerosapatiënten werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg 1200 mg andrographis per dag en de andere helft 4500 mg mesalasine gedurende 8 weken. Zowel uit de klinische gegevens als uit het endoscopisch onderzoek bleek dat beiden behandelingen ongeveer even effectief waren. Bij circa 75% verminderden de klachten en bij circa 20% verdwenen de klachten helemaal of nagenoeg.
Een dit jaar gepubliceerd tweede onderzoek dat vanuit centra in diverse landen in Noord-Amerika en Europa is uitgevoerd liet vergelijkbare resultaten zien. In dit onderzoek werden de 225 deelnemers in drie groepen verdeeld. Een groep die 1200 mg andrographis per dag kreeg. Groep twee kreeg 1800 mg per dag en groep 3 was de placebogroep. Een deel van de patiënten gebruikten daarnaast mesalasine of soortgelijke medicatie. De hooggedoseerde groep liet de beste resultaten zien (60% verbetering en 38 % remissie dwz de klachten verdwenen) gevolgd door de groep die 1200 mg per dag had gekregen (34% remissie) . In de placebogroep was het percentage patiënten waarbij de klachten verdwenen 25% . Uit endoscopisch onderzoek werd geconstateerd dat bij 44% van de patiënten die andrographis hadden gekregen er sprake was van heling van het darmslijmvlies. In de placebogroep was dit percentage 33%. Bij jongere, mannelijke patiënten leek de therapie wat beter aan te slaan dan bij oudere en vrouwelijke patiënten. Ook was de respons goed bij de mensen die tevens mesalasine of soortgelijke medicatie kregen. Het kruidenmiddel kan dus niet alleen als alternatief maar ook als aanvulling dienen hetgeen van groot belang kan zijn omdat de medicatie die nodig is als mesalasine niet helpt vaak bestaat uit afweeronderdrukkende middelen die veel nadelige bijwerkingen kunnen hebben. Er was geen verschil in bijwerkingen tussen de hoog- en laaggedoseerde groep en alleen wat betreft huiduitslag was er verschil in de aard en ernst van de nadelige bijwerkingen met de placebogroep.

Aliment Pharmacol Ther. 2011 Jan;33(2):194-202.

Am J Gastroenterol. 2013 January; 108(1): 90–98.

Gerelateerd: Curcumin bij darmaandoeningen     Boswellia     Het leven zit in de darmen!

Delen.

3 gedachten aan “Andrographis paniculata bij colitis ulcerosa”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.