Visolie beschermt het hart tegen stress

omegaZoals inmiddels algemeen bekend zijn de omega-3 vetzuren uit vis van belang voor een gezond hart en gezonde bloedvaten. Ze bieden bescherming tegen een hartaanval en hartritmestoornissen. Ook kunnen deze vetten van belang zijn voor een goed psychisch functioneren. Visolie kan de emotionele stabiliteit verbeteren. Recent onderzoek toont aan dat deze twee functies gerelateerd zijn.

Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Jason R. Carter toonden aan dat visolie de nadelige invloed van mentale stress tegengaat. Aan het onderzoek deden 67 mensen mee. Eerst werden allerlei metingen uitgevoerd die het cardiovasculaire functioneren bepaalden zoals de hartslag, de bloeddruk, de doorbloeding van de onderarm en kuiten en de MSNA die de sympathische neurale activiteit van de spieren meet. Deze tests werden zowel in rusttoestand ondergaan als als in een situatie van mentale stress. Deze werd door de onderzoekers opgeroepen door het laten uitvoeren van rekenopdrachten terwijl men aangespoord werd om op te schieten.Na deze eerste testdag kreeg men, gedurende acht weken, dagelijks negen capsules te slikken die hetzij visolie (1600 mg EPA en 1100 mg DHA) hetzij olijfolie ( de placebogroep) bevatten. Na acht weken werden weer dergelijke tests uitgevoerd.

Verandering hartslag door stress

In dit onderzoek had de visolie geen noemenswaardige invloed op de bloeddruk maar de meeste andere metingen vertoonden wel een matigend effect van de visolie op de gevolgen van de stress.  Zoals in de grafiek is te zien was de hartslag circa 5 slagen per minuut lager.

Eerder zagen we dat visolie de hartslag ook verlaagt tijdens sportieve inspanningen d.w.z. tijdens een  lichamelijke stresstoestand.

AJP: Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 2013; 304 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.