Magnesium geeft verbetering bij taaislijmziekte

Kinderen met de ernstige erfelijke aandoening cystic fibrosis – in goed Nederlands taaislijmziekte – blijken gunstig te reageren op extra magnesium, zo blijkt uit een dubbelblind, crossover onderzoek.

Aan het onderzoek, dat twee periodes van acht weken in beslag nam, deden 44 kinderen mee van 7-19 jaar. Zij kregen 300 mg magnesium (organisch magnesiumbisglycinaat) per dag of placebo.  Zoals de Nederlandse benaming aangeeft wordt de ziekte gekenmerkt door de productie van taai slijm. Dit heeft diverse nadelige effecten waaronder verminderde longfunctie. Het bleek dat de magnesium de longfuctie verbeterde. De hoeveelheid ingeademde lucht nam met gemiddeld 11% toe. Ook een algemene symptomenlijst, de Shwachman-Kulczycki score, verbeterde na de periode van magnesiumsuppletie.

De Brazilliaanse onderzoekers kwamen op het idee kinderen met cystic fibrosis met magnesium te behandelen omdat ze eerder gunstige resultaten hadden bereikt bij kinderen met astma

Am J Clin Nutr July 2012vol. 96 no. 1 50-56

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.