Geelwortel-extract voor de bloedvaten 3

Al eerder maakten we melding van onderzoeken die een gunstig effect lieten zien van curcumin extracten op de werking van de bloedvaten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit effect sterker is dan we hadden gedacht. Enkele studies met vrouwen van middelbare leeftijd doen vermoeden dat dit positieve effect in sommige opzichten even groot kan zijn als een uitgebreid duurtrainingsprogramma en het positieve effect daarvan kan versterken.

In het eerste onderzoek werden de vrouwen in drie groepen verdeeld. Een groep die drie keer per week aan een cardiotrainingsprogramma deelnamen dat bestond uit eerst een half uur en later drie kwartier tot een uur hardlopen of fietsen; een groep die 150 mg curcumine per dag kreeg en een placebogroep. Na acht weken bleek dat de werking van de bloedvaten – de endotheelfuctie – ongeveer even sterk was verbeterd door de training als door de curcumine.

In het tweede onderzoek werden de vrouwen in vier groepen verdeeld. Een groep die weer drie keer per week aan een cardiotrainingsprogramma deelnamen  en daarnaast placebocapsules kregen; een groep die het trainingsprogramma volgden en daarnaast 150 mg curcumine per dag kregen; groep drie kreeg alleen het curcuminsupplement en groep vier kreeg alleen placebo. Na acht  weken bleek dat de werking van de bloedvaten door de training en de curcumine  was verbeterd. De gemeten ‘flow mediated dilation’  was het sterkst verbeterd in de training+curcumin groep dwz dat de endotheeldysfuctie was verminderd. In beiden groepen die het trainingsprogramma hadden ondergaan was de bloeddruk gedaald. Het sterkst in de groep die ook het geelwortelextract gekregen had.  De daling van de systolische bloeddruk was alleen in die groep ‘statistisch significant’.

Belangrijk in dit onderzoek was ook de meting van  de werking van de halsslagaderen, die de hersenen van bloed voorzien. De test wordt de ‘carotid arterial compliance’ genoemd. Deze verslechtert vaak bij het ouder worden en wordt ook  beïnvloed door leefstijlfactoren zoals roken, de mate van bewegen en de voeding . De resultaten ziet u in onderstaande grafiek

curcumin-bloedvaten
Verandering van de elasticiteit van de halsslagader (Ex=trainingsprogramma)

Het gebruikte extract in deze Japanse onderzoeken was een nieuw wateroplosbaar en waarschijnlijk goed opneembaar geelwortelextract genaamd Theracurmin. Voor zover bekend is dit momenteel in Nederland niet verkrijgbaar.

Nutr Res. 2012 Oct;32(10):795-9.
Am J Hypertens. 2012 Jun;25(6):651-6.

Gerelateerd: Geelwortel-extract voor bloedvaten en conditie?
Curcumin goed voor de bloedvaten

Delen.

4 gedachten aan “Geelwortel-extract voor de bloedvaten 3”

  1. Hoeveel geelwortel of geelwortelpoeder moet je eten om aan die 150mg van de curcumine te komen?

  2. Eva , dat is moeilijk te zeggen. Aziaten gebruiken in hun voedsel meestal een theelepel en dan zitten ze aardig in de goede richting. Het probleem met geelwortelpoeder is dat het een tamelijk lage biologische beschikbaarheid kent. Dat wil zeggen dat het lichaam het moeilijk opneemt. Veel mensen combineren de inname dan ook met een mespuntje zwarte peper, waardoor het proces wat gladder verloopt. Ideaal is dat niet, daarom raad ik mensen altijd een goed farmaceutisch vervaardigd curcuma-preparaat in capsulevorm aan dat zodanig is samengesteld dat het de hoogste absorptie kent. Mijn persoonlijke ervaringen zijn daarbij dat producten die gemaakt zijn volgens het z.g. Meriva-proces (waarbij het curcuma-extract gebonden wordt aan fosfatidylcholine) de voorkeur verdienen.
    gr. Anthon

  3. Dank je wel voor je reactie, Anthon. Juist havermout-kaas-lijnzaadkoekjes gemaakt met een flinke theelepel curcumapoeder en nog een theelepel versgemalen zwarte peper. Als het medicinaal gezien niet helemaal optimaal is, dan is het in ieder geval nog altijd erg lekker! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.