Eieren, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes

eierenEen ei is een voedingsmiddel met een groot aantal belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, vetzuren, eiwitten en carotenoïdes. Een ei bevat echter ook circa 200 mg cholesterol. Een voedingsstof met een slechte naam. Om die reden werd van overheidswege lange tijd aanbevolen niet meer dan 2 eieren per week te eten. Meer zou slecht zijn voor hart en bloedvaten. Enkele grote studies, zoals de Phycisians Health Study lieten echter geen verband zien tussen het eten van veel eieren – tot 7 per week – en een vergrote kans op een hartaanval of beroerte. Daarom hebben de instanties in Nederland en België hun aanbeveling herzien. Ze raden nu aan maximaal 3 eieren per week te eten. Dit jaar zijn twee verschillende meta-analyses gepubliceerd door wetenschappers over alle belangrijke onderzoeken over de relatie tussen de consumptie van eieren en het optreden van hart- en vaatziektes. Beiden onderzoeken kwamen tot soortgelijke conclusies. Het eten van 7 eieren per week verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte niet. Diabetici lijken er echter verstandig aan te doen niet meer dan 2 eieren per week te eten.

Hieronder volgen enkele grafieken uit de publicatie uit de Britisch Medical Journal. De vertikale lijn geeft een kans van 1 op 1 weer, links van de lijn een geringer risico en rechts een groter risico. Gemiddeld was er een minuscule risicovermindering van 1% bij coronaire hartziekten door het eten van 7 eieren per week. Bij beroertes was het verschil iets groter – 9%- en ‘statistisch significant’. Het risico op een hersenbloeding was 25% lager. De resultaten van de diverse onderzoeken weken onderling niet in sterke mate af. Dit vergroot de betrouwbaarheid van de conclusies. Bij diabetici is het relatieve risico op hart – en vaatziekten echter 54% verhoogd door het eten van 7 eieren per week. De auteurs denken dat deze resultaten negatief geflatteerd zijn d.w.z dat eieren gezonder zijn dan uit de cijfers blijkt.

“Er is maar een zeer geringe correlatie tussen cholesterol uit de voeding en cardiovasculaire aandoeningen. Ook wijzen diverse onderzoeken er op dat eieren de vorming van relatief grote ldl-C en hdl-C deeltjes stimuleren die mogelijk juist beschermen tegen artherosclerose. […] Regelmatige eierconsumptie is gecorreleerd aan ongezonde leefstijlfactoren waardoor het onwaarschijnlijk is dat een ongezond effect van eieren gemaskeerd wordt door ‘confounders’ maar juist een nadelig effect suggereren waar deze niet bestaat”

Een Nederlandse commentator op een eerder onderzoek met soortgelijke resultaten wijst op een specifiek verschil in metabolisme tussen diabetici en anderen.

“Er is één groep patiënten die moet oppassen met eieren en dat zijn diabeten. Bij hen bleek het mortaliteitsrisico lineair toe te nemen met de hoeveelheid geconsumeerde eieren tot een verdubbeling bij meer dan 7 eieren per week. Dat er geen relatie is tussen de hoeveelheid eieren en het optreden van hart- en vaatziekten zou men kunnen verklaren uit de verwachte toename van LDL, die echter werd gecompenseerd door een gelijktijdige toename van HDL. Dit mechanisme zou ontbreken bij diabeten.”

Resultaten van de diverse onderzoeken 7 eieren per week t.o.v. minder dan 1
Resultaten van de diverse onderzoeken 7 eieren per week t.o.v. minder dan 1
Meeste studies minder kans op beroerte bij hoge eierconsumptie
Meeste studies minder kans op beroerte bij hoge eierconsumptie

 

De meest recente meta-analyse kwam met nagenoeg dezelfde cijfers: een klein percentueel voordeel m.b.t. hartinfarcten en beroertes door het eten van veel eieren en voegde er nog iets aan toe. Het eten van veel eieren lijkt niet alleen slecht voor diabetici maar lijkt het risico op diabetes  te vergroten. Ook mensen met een verhoogd bloedsuikergehalte maar waarbij nog geen sprake is van diabetes doen er verstandig  aan de oude aanbeveling van maximaal 2 eieren per week aan te houden. Andere mensen kunnen gerust dagelijks een eitje eten.

BMJ. 2013; 346: e8539. Published online 2013 January 7
Am J Clin Nutr July 2013 vol. 98 no. 1 146-159
New research points to benefits of eggs, even for those at cardiovascular risk; Nutrition research from Experimental Biology 2013
http://www.henw.org/archief/volledig/id1057-een-ei-hoort-erbij.html

Delen.

Eén gedachte over “Eieren, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.