Curcumin bij prostaatklachten

curcumin-merivacapsExtracten van de geelwortel kunnen mogelijk plasproblemen door goedaardige prostaatvergroting verminderen.
Wetenschappers van de universiteit van Pescara in Italië deden onderzoek waar 61 mannen met dergelijke prostaatklachten aan meededen. Alle deelnemers kregen de beste standaardbehandeling met alfablokkers zoals Silodix of 5-alfa reductase remmers zoals finasteride. Daarnaast kreeg de helft 2 x daags een kurkuma-extract dat 100 mg curcumine bevat. Het betrof hetzelfde goed opneembare curcumine-sojalecithine mengsel als in deze onderzoeken.
Vooraf en na 24 weken werd de ernst van de klachten bepaald met behulp van twee standaard vragenlijsten. Deze worden ook in Nederland en België veel gebruikt en zijn op deze website te vinden. In beiden groepen verminderden de meeste klachten. Zowel de score van de IPSS vragenlijst als de kwaliteit van leven vragenlijst waren ‘significant’ beter in de groep die naast de standaardmedicatie ook het kurkuma-extract gekregen had. Het onderzoek was grotendeels gefinancierd door de Italiaanse producent van het gebruikte extract Meriva.

Geelwortel-extracten zijn met name ook interessant bij prostaatklachten omdat deze in de belangstelling staan als mogelijk middel om prostaatkanker te voorkomen dan wel te behandelen. Zo doet een team onder leiding van Dr. Beatrice Bachmeier in Munchen onderzoek naar het gunstige effect van curcumine bij prostaatkanker. Tumorcellen produceren de ontekingsbevorderende en immuniteitregulerende cytokines CXL1 en CXL2. Curcumin vermindert de expressie van deze twee eiwitten hetgeen bij muizen gerelateerd is aan vermindering van metastases (uitzaaiingen)

“Hierdoor maken de tumorcellen minder cytokines die metastases bevorderen aan” zegt Dr. Bachmeier “Met als gevolg dat het optreden van uitzaaiingen in de longen wordt verminderd in dieren met borstkanker, zoals we eerder aantoonden, en bij dieren met prostaatkanker. Dit hebben we nu aangetoond. Dit betekent niet dat deze stof gezien kan worden als alternatief voor conventionele therapieën. Het kan echter een positieve rol spelen in preventie of bij het helpen voorkomen van metastases. In deze context is de veiligheid en het gebrek aan nadelige bijwerkingen van de stof erg belangrijk omdat men het gerust kan aanbevelen bij mensen met een vergroot tumorrisico “

Een positief effect van geelwortel-extracten bij prostaatkanker moet bij mensen nog worden aangetoond. Momenteel zijn er diverse studies gaande of in voorbereiding. We houden u op de hoogte.

Panminerva Med. 2012 Dec;54(1 Suppl 4):17-22.
Ludwig-Maximilians-Universitaet Muenchen (LMU) (2012, October 12). Prostate cancer: Curcumin curbs metastases, study shows.

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.