Vitamine K2 tegen botontkalking

Vitamine K2 draagt bij aan de preventie van osteoporose, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek. Onderzoekers van de universiteit van Maastricht gaven 244 vrouwen van 55-65 jaar, gedurende drie jaar, 180 microgram (0,18 mg) vitamine K2 per dag of placebos. Het gebruikte supplement was de uit natto – een gefermenteerd sojaproduct- gewonnen Mk-7. Na drie jaar bleek dat de vitamine K2 botontkalking had afgeremd. In de placebogroep was er sprake van een afname van de botdichtheid van de lendenwervels met 1,5%. In de vitamine K2 groep was deze afname slechts 0,5%.
Eerder onderzoek liet nog betere resultaten zien maar in die studie werd 45 mg per dag van de MK-4 variant van deze vetoplosbare vitamine gebruikt.

Niet iedereen lust natto

Vormen van vitamine K
Vitamine K1 oftewel fylloquinon is aanwezig in bladgroente. De darmflora kan dit omzetten in vitamine K2, menaquinon. Van menaquinon betaan diverse varianten. MK-4 heeft 4 prenyl zijketens en deze variant treft men aan in vlees. MK-6-11, waarbij het cijfer het aantal prenyl zijketens aangeeft, worden als effectiever dan MK-4 beschouwd, alhoewel vergelijkend onderzoek hierover erg beperkt is. Deze vormen van vitamine K zijn vooral aanwezig in gefermenteerde zuivel zoals kaas (MK-9-MK-10) en gefermenteerde soja zoals natto (MK-7).

Naast vitamine K zijn nog tal van andere voedingsstoffen van belang voor behoud van sterke botten zoals magnesium, calcium, zink en vitamine D. Ook is lichaamsbeweging hierbij van groot belang.
Osteoporosis International maart 2013
Osteoporos Int. 2007 Jul;18(7):963-72. Epub 2007 Feb 8.

Gerelateerd: K tegen K

Delen.

14 gedachten aan “Vitamine K2 tegen botontkalking”

 1. Eigenlijk streeft men nog een ander doel na. Actueel is ook de vraag of vit. K hartinfarcten, veroorzaakt door kalkafzetting in de vaatwand, zou kunnen voorkomen. Uit Wikipedia: In de vaatwand is vitamine K essentieel voor de activering van matrix-Gla-proteïne (MGP), een van sterkste remmers van kalkafzetting in de vaatwand die bekend is. Bij een tekort aan vitamine K2 is MGP onvoldoende actief. Suppletie met een combinatiepreparaat van vitamine K, vitamine D en mineralen gaat het verlies van vaatwandelasticiteit bij postmenopausale vrouwen tegen.

 2. Carolien, mocht je een link of referentie hebben naar een artikel over dit effect, gelieve deze te plaatsen. De link die onder het wikipediaartikel staat werkt niet.

 3. Ik heb een paar recente linken gevonden. Er wordt eigenlijk niet, zoals 3 jaar terug, meer gesproken over het voorkomen van hartinfarct door kalkafzetting tegen te gaan
  (door gebruik vit. K). Alleen nog over elasticiteit v.d. bloedvaten. Men wilde een paar jaar terug het medicijn registreren en het was aangemeld bij de EU voor patent. Toen werd geclaimd dat het middel tevens toegediend kon worden ter voorkoming van hartinfarcten. Ik ben bang dat men tot ander inzicht is gekomen, want ik kan er nergens meer iets over vinden.

  Onderaan kun je uitkomst van de studie aanvragen. En hier staan nog wat wetenswaardigheden:

  http://www.refdag.nl/achtergrond/gezondheid/calciumpil_verhardt_bloedvaten_1_507558

 4. Bedankt Carolien,
  vitamine K2 is inderdaad belangrijk voor de elasticiteit van de bloedvaten. Extra kalk, (calcium) zonder vitamine D lijkt inderdaad het risico op een hartaanval te vergroten. Wij menen dat magnesium en mogelijk ook vitamine K2 hierbij ook van belang zijn. Het is momenteel nog onduidelijk wat de optimale hoeveelheid K2 in de voeding is en hoe vaak een tekort voorkomt. Het positieve effect van extra vitamine K2, zowel wat betreft de botdichtheid als de bloedvaten zullen niet binnen korte tijd waarneembaar zijn.
  Afgelopen donderdag waren we op een congres waar prof. Muskiet oa melding maakte van het gevaar van calciumuitscheiding door verkeerde calciumbronnen zoals melk.
  Dit artikel gaat over de botdichtheid. Mij stelde het effect – verminderde afname door extra K2 – een beetje teleur. Mogelijk was het effect groter geweest als een complex van voedingsstoffen, met name ook magnesium en vitamine D, was gegeven.

 5. Die teleurstelling deel je met Dr. Vermeer (zie 2de artikel en er is veel meer) i.v.m. het engelse onderzoek. Ik gebruik nu sinds 3 jaar Menaq7 (120 mcg), 20 mg. magnesium en 25 mc vit. D. Dit laatste zag ik terug in recent bloedonderzoek, waarde was 78,5 nmol/l (dus conform jullie aanbevelingen). Calcium ben ik recent gaan slikken i.v.m. lactose allergie gebruik ik geen melkproducten meer, maar had ik nooit tekort aan. In aug. ga ik voor botdichtheidsonderzoek, vergelijk met 5 jaar terug toen ik nog niets slikte (en 54 jaar). Ik ben erg benieuwd.

 6. Gisteravond een lezing bijgewoond van dr.Schurgers, ik ga VitaK nauwlettend volgen.

 7. Ik las zojuist nog een recent interessant artikel in het amerikaanse blad Life Extension met de titel Vitamin K an ideal therapy for cancer. Wellicht kan deze vitamine ook nog voor andere ziektes gebruikt worden en hebben wellicht Japanners veel voordeel bij het gebruik van natto – K 2, dat ook in ons land in tabletvorm wordt verkocht uit natto , aangezien natto zelf vrij smakeloos is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.