Olijfblad verbetert insulinegevoeligheid

Een onderzoek uit Nieuw-Zeeland liet zien dat olijfblad-extract de gevoeligheid voor insuline verbetert alsmede de werking van de béta-cellen in de alvleesklier. Het betrof een onderzoek onder mannen die te kampen hadden met overgewicht, geen diabetes hadden maar bij wie de insulinegevoeligheid al te wensen overliet . Dit bevestigt eerder, Israëlisch, onderzoek dat met soortgelijke resultaten kwam bij diabetici.

De bladeren van de olijfboom bevatten veel polyfenolen zoals oleuropein die in dierproeven veel gunstige effecten hebben laten zien zoals op de bloeddruk, het bloedsuikergehalte, de bloedvaten en de immuniteit tegen virussen. Als kruidenremedie worden olijfbladeren sinds oudsher in mediterrane landen voor diverse medische doeleinden gebruikt. Vandaar dat op diverse universiteiten onderzoek plaatsvindt dat voor een deel gefinancierd wordt door producenten van olijfblad-extracten. Eerder maakten we melding van humane studies die een bijzonder gunstig effect van olijfblad-extract bij hoge bloeddruk liet zien.

Onderstaande de grafieken met de resultaten van het Nieuw-Zeelandse onderzoek. De mannen van middelbare leeftijd kregen gedurende 12 weken olijfblad-extract capsules die circa 50 mg oleuropein bevatten (naar schatting 1000 mg olijfbladextract per dag). Hierdoor verbeterde de gevoeligheid voor insuline met 15% en de werking van de beta-cellen in de pancreas met 28%.

 

 

Zwart = olijfblad-extractgroep; grijs= placebogroep

Het Israëlische onderzoek betrof 79 mannen en vrouwen die al langer dan een jaar diabetes type 2 hadden en hiervoor medicatie, maar geen insuline, kregen. Zij kregen, gedurende 14 weken, een tablet van 500 mg olijfblad-extract per dag of een placebo. Het olijfblad verbeterde “statistisch significant”  het HbA1c gehalte dat een afspiegeling is van het gemiddelde bloedsuikergehalte van de voorgaande weken. Ook daalde het nuchtere insulinegehalte in de olijfblad-extractgroep.

Olive (Olea europaea L.) Leaf Polyphenols Improve Insulin Sensitivity in Middle-Aged Overweight Men: A Randomized, Placebo-Controlled, Crossover Trial
Martin de Bock, José G. B. Derraik, c.s. PLoS One. 2013; 8(3): e57622.

Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats.
Wainstein J, Ganz T, Boaz M, Bar Dayan Y, Dolev E, Kerem Z, Madar Z. J Med Food. 2012 Jul;15(7):605-10. doi: 10.1089/jmf.2011.0243.

Gerelateerd: Olijfblad bloeddrukverlagend

Delen.

10 gedachten aan “Olijfblad verbetert insulinegevoeligheid”

 1. Na het lezen van dit artikel kreeg ik te horen dat mijn suiker in het bloed te hoog was (6,4% nuchter gemeten). Ik dacht dat dat niet zo ernstig was, maar er wordt ook gekeken naar andere zaken zoals creatine en een gemiddelde berekend over 3 maanden 71,5 ml/mn. Dit was in Frankrijk, ik weet niet of in Holland dezelfde waarden worden gebruikt. Mijn huisarts daar vond dat echt te hoog en schreef tabletten voor. Maar met dit artikel in mijn achterhoofd leek het me aardig om olijfblad eens uit te proberen. Dat heb ik 2 maanden gedaan (3 caps. á 275 mg per stuk p/d met 5% oleuropein). Gister bij vriendin die zelf dagelijks moet meten, gemeten en uitslag niet nuchtere bloedsuiker was 5,3! Dit vind ik spectaculair, want het maakt het verschil tussen wel of geen medicijnen met alle bijwerkingen van dien, te moeten gaan gebruiken. ! Volgende week huisarts en dan zal ik vragen om een lab test, ook met creatine en gemiddelde. Ik hoop dat de officiële uitslag net zo gunstig uitpakt, zal het laten weten.

 2. Ik begrijp het niet goed. Hoe kan men nu een gemiddelde over 3 maanden bereken als er maar 1 x geprikt is? Je zou toch verwachten dat je op z’n minst 2 x geprikt moet zijn met ertussen 2 of 3 maanden?

 3. Het zijn versuikerde rode bloedcellen die lang in het bloed blijven. Wikipedia:

  Rode bloedcellen met daarin het hemoglobine circuleren zo’n 80 tot 120 dagen in het bloed alvorens te worden afgebroken. In bloed kan glucose zich hechten aan het hemoglobine. Eenmaal gehecht aan het hemoglobine laat het glucose niet meer los. Het HbA1c geeft daarom een goed idee over de gemiddelde glucoseconcentratie in het bloed gedurende de 2-3 maanden ervoor.

 4. Dank, nu begrijp ik het. Overigens heb ik expres niets aan mijn voedingspatroon veranderd, dus daar kan de verlaging van het bloedsuiker in ieder geval niet iets mee te maken hebben. Maar ik heb gelezen dat die thuismeet instrumentjes niet altijd geheel nauwkeurig zijn, dus spannend!

 5. Die thuis prik bloedsuikertests zijn wel behoorlijk betrouwbaar maar wel een momentopname. Als het nu 5,3 was dan is ook een beter Hba1c gehalte te verwachten. Afwachten maar en laat het weten!

 6. Mijn excuus voor late terugkeer op de site, ik moest onverwacht naar het buitenland. Nuchter bloedsuiker was 5,7 en ha vond het niet nodig gemiddelde uit te rekenen omdat dit een goede uitslag is. Hba1c wordt kennelijk in gewone laboratoria niet getest, want daar kan ik niets over vinden. Ik blijf olijfbladeren gebruiken! En nu ook l cartitine (op een eerder advies van u) proberen, om er wat spierweefsel bij te krijgen, dat is behoorlijk geslonken door statines denk ik. Wat trouwens opvallend is, is dat ik ook geen cholesterolverlagers hoef te gebruiken. Het is weliswaar wat te hoog, maar niet extreem en weegt niet op tegen de klachten. Trycliceriden waren om onverklaarbare reden flink gedaald, meer dan 50%, misschien door waterkefir dat ik nu sinds 3 maanden dagelijks drink? Ik ga komende maand in Frankrijk nogmaals naar lab voor cholesterol, want een daling van 50% lijkt echt onwaarschijnlijk en dan ga je eerder aan een fout denken in laboratorium.

 7. Waar kan ik die extract olijfblad pillen kopen? Ik woon in Spanje en heb sinds 2 jaar diabetes 2. Ik doe er alles aan om gezond te leven. Ik ontbijt met havermout eerst met halfvolle sojamelk en nu met water en wat noten en een theelepeltje kaneel erin.
  Ik wandel iedere dag en sinds 2 maanden hoef ik geen cholesterol pillen meer te slikken en in december wordt weer een bloedanalyses gedaan en gekeken of ik zonder kan blijven. Maar ik wil graag die pillen proberen, want wie weet kom ik ook nog van mijn pillen voor diabetes af. Ik slik daar 2x per dag repaglinida 1 mg voor.

 8. Zal ik zeker doen, ik ben reuze benieuwd of het bij mij ook zo goed werkt.
  Ga nu op zoek hier in Spanje bij dieetwinkels en…. wie weet.
  Bedankt tot zover.

 9. Bij een dieet/natuurwinkel heb ik het volgende gevonden.

  Extracto natural van Soria Natural, het is een vloeibaar product en je moet 3 x daags

  1 ml. in een beetje water doen en opdrinken. Er zit per ml. 6 mg. oleorupein in, dus per dag gebruik je 18 mg.

  Het is een Spaans product.

  Dit ga ik maar 3 maanden gebruiken en dan maar afwachten.
  In december krijg ik m’n bloedanalyses weer en dan moet er toch ook al een verandering hebben plaats gevonden.
  Ik kan bijna niet wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.