Koortslip? Zoenen verboden!

Niet leuk als u regelmatig met dit probleem zit en een frequent bezoeker van recepties en partijtjes bent. Want dan moet er gezoend worden, en volgens oud-Hollands recept zelfs drie keer. Ga er maar aan staan !  Misschien kunt u de mensen een beetje van het lijf houden door te zeggen: zoen mij maar niet, ik heb namelijk een zeer besmettelijke herpes labialis. Dat klinkt veel ernstiger. Maar een doodgewone koortsblaar is wel vervelend en als ie groot is weinig fraai om te zien. Bij een adequate aanpak hoeft hij niet gevaarlijk te zijn. Besmettelijk is hij inderdaad, en zoenen om die reden niet aan te bevelen. Handen schudden dus….

Hoe je er aan komt

Een koortslip of herpes labialis is het gevolg van een infectie door het herpes simplexvirus. Er ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. Genezing van de huid duurt 7 tot 10 dagen. Soms gaat de koortslip gepaard met een gevoel van niet lekker in je vel zitten. Het lichaam stelt zich dan te weer tegen het virus. Tijdens deze acute fase is de koortslip ook besmettelijk. Overigens komt een koortsblaas zeker niet alleen op de lippen voor. Ook plaatsen als wangen, ogen [herpes simplex-keratitis], kin, neus, en zelfs schouder of dijbeen vallen soms in de prijzen. Vaak zijn de lymfeklieren opgezet en gevoelig. Het probleem doet zich meestal voor als reactie op infecties, verwondingen, stress, of overmatige blootstelling aan de zon.  De virusfamilie der herpessen telt zo’n 70 leden. Bij herpes simplex is HSV-1 betrokken en soms ook HSV-2.   

Voorkomen beter dan genezen

Zoenen, dus huidcontact is een bron van infectie. Buiten het lichaam kan het virus maar zeer kort overleven. Het tijdstip tussen het binnendringen van het virus en het zichtbaar worden van de koortsblaar bedraagt ongeveer twee dagen tot twee weken. Eenmaal geïnfecteerd kom je niet gauw van deze ziekteverwekker af. Als er dan er sprake is van een tijdelijk verlaagde weerstand steekt het monster vaak de kop weer op in de vorm van een flinke koortslip. Voor pasgeboren zuigelingen kan een HSV-1 infectie levensgevaarlijk zijn. Wie een koortslip heeft – of er een voelt aankomen – moet, hoe vervelend ook, paal en perk stellen aan het kussen en knuffelen van baby’s. Antivirusmiddelen in de vorm van nucleoside-analogen als penciclovir of aciclovir [ merknaam Zovirax] remmen wel de groei van het virus, maar kunnen het niet doden. Het is alleen te gebruiken voordat de koortslip zich manifesteert, en dat is van te voren erg moeilijk te bepalen. Volgens het wetenschappelijk instituut voor de farmacie [KNMP] is het gebruik van nucleoside-analogen bij zwangerschap en borstvoeding niet aan te bevelen omdat er niet genoeg bekend is over mogelijke schadelijkheid. Bovendien kan het virus er aan wennen  en er resistent voor worden. Dat kan betekenen dat die middelen uiteindelijk niet meer werken tegen andere virusinfecties die veel ernstiger zijn dan een koortslip. Vooral bij steeds terugkerende herpesinfecties is het streven van de orthomoleculaire geneeskunde er op gericht de immuniteit tegen [herpes]virussen te verhogen. Daarbij kan naast een adequaat dieet met veel groente en fruit, volkorenproducten en geen of weinig suiker gedacht worden aan weerstandsverhogende voedingssupplementen.

Vitamine C en zink

Het gebruik van 50 mg zink oraal per dag is in klinische studies effectief gebleken. Plaatselijke toepassing op de huid met een oplossing of zalf van zink als sulfaat of oxide is ook mogelijk om een opkomende koortslip tegen te gaan. Dit doodt het virus niet, maar voorkomt dat er een blaasje ontstaat door het vocht eraan te onttrekken.  Vitamine C oraal en als oplossing op de huid aangebracht is ook nuttig gebleken. In een gerandomiseerd dubbel-blind onderzoek werd gebruik gemaakt van een farmaceutisch bereide oplossing met vitamine C, kopersulfaat en natriumpercarbonaat – Ascoxal genaamd.  De vloeistof werd met een katoenen lapje 3 x daags gedurende 2 minuten op de koortslip aangebracht. Een en ander resulteerde in een snellere verdwijning van de blaren en aanzienlijk minder korstvorming [ Antiviral Research 1995;27:263-270  ] Een andere studie liet duidelijk verbeteringen zien waarbij een mengsel van 200 mg wateroplosbare bioflavonoïden in combinatie met 200 mg vitamine C 3 tot 5 maal per dag op de huid werd aangebracht. [ Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology 1978 Jan;45 (1):56-62  ] Wat het inwendig gebruik van vitamine C betreft mag u om uw weerstand tegen virale infecties te verhogen gerust 3 x daags 1000 mg vitamine C of meer nemen. Zie mijn artikel “Vitamine C een verhaal apart….” Extra afweergeschut zijn vitamine D3 in een dosering van 2000 tot 4000 i.e. per dag in combinatie met  1000 mg visolie.

Lysine en arginine

Wie veel last heeft van steeds terugkerende koortsblazen, kan baat hebben bij een dieet rijk aan lysine en arm aan arginine. Uit in vitro-onderzoek is gebleken dat lysine door de tegengestelde metabolische werking van arginine sterke virusremmende eigenschappen heeft. Deze twee aminozuren zijn namelijk concurrenten van elkaar tijdens het transport in de darmen. Het HSV-virus heeft argininerijke eiwitten nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Ratten die gevoed werden met lysinerijk voedsel vertoonden een afname van 60% arginine in hun hersenweefsel, terwijl er geen zichtbaar verschil was in hun bloedplasma. [ Chemotherapy 1981;27:209-213 / Archives of Dermatology 1984 ; 120:48-51 ]  Omdat HSV virussen voordat ze toeslaan [incubatietijd] vermoedelijk hun intrek nemen in de knopen van zenuwcellen [ganglia] lijkt het gebruik van lysine-supplementen in combinatie met arginine-arm voedsel aan te bevelen. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat in een aantal dubbelblindstudies de effectiviteit van lysine bij herpesinfecties niet onomstotelijk is komen vast te staan. Maar dat kan te maken hebben met de wijze waarop de onderzoeken waren opgezet en de relatief lage dosering lysine [1200 mg per dag] die werd gebruikt.[ Dermatologica 1978;156:257-267 / 1987;175:183-190 ]. In één studie werd 3 x daags 1000 mg lysine gegeven, waarbij chocola en noten – zeer argininerijk ! – tijdelijk van het dieetlijstje werden geschrapt. Na zes maanden bleek lysine effectief tot zeer effectief te werken bij 74% van de proefpersonen. Slechts bij 28% van de mensen in de placebogroep werd dezelfde verbetering waargenomen. [ Cutis 1984; 134:366-373]

Mocht u echter voelen voor andere manieren om van uw steeds terugkerende koortslippen af te komen dan heeft het internet nog de volgende aanbevelingen voor u:

Tandpasta, bloemsuiker, aluinsteen, de binnenkant van een aardappel, eau de cologne, ochtendurine, oorsmeer, azijn, keukenzout of ijsblokjes op de lippen aanbrengen en als dat ook niet helpt: het eten van 3 madeliefjes.Voor de wetenschappelijke onderbouwing van deze middelen sta ik niet in, maar van mij mag u…

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.