Carnitine vermindert sterfte, hartritmestoornissen

L-carnitine wordt voor een natuurlijke voedingsstof opvallend vaak toegepast bij hartkwalen. In de afgelopen jaren zijn er veel – vaak relatief kleine- wetenschappelijke onderzoeken verschenen die gunstige resultaten lieten zien. Wetenschappers van de gerenommeerde Mayo Clinic voerde een meta-analyse uit van alle gedegen onderzoeken waarbij carnitine was getest als secundair preventiemiddel bij cardiovasculaire aandoeningen. Hiermee wordt bedoeld dat de proefpersonen al eerder ernstige klachten zoals een hartaanval of beroerte hadden gehad en waarbij gekeken werd of extra l-carnitine  hartpatiënten bescherming biedt.

Dertien onderzoeken met in totaal 3629 patiënten werden opgenomen in de meta-analyse. De meest gebruikte dosering was 2 gram per dag. De duur varieerde van enkele maanden tot een jaar. In elf van deze onderzoeken werd de totale sterfte beoordeeld. Deze was – statistisch significant – 27% lager (odds ratio) bij de personen die de carnitine gekregen hadden dan in de placebogroepen.  Ook het optreden van angina pectoris – pijn op de borst- en de gevaarlijke hartritmestoornis ventrikelfibrilleren werd door de carnitine verminderd.

carnitine-stdie
Zoals uit bovenstaande tabel valt op te maken traden alle onderzochte ziekteverschijnselen minder op bij de mensen die de carnitine kregen. Bij hartaanvallen en hartfalen waren de verschillen alleen niet statistisch significant dwz dat,   gegeven het aantal proefpersonen en het aantal gevallen, de verschillen  mogelijk toevallig zijn.

L-Carnitine in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: Systematic Review and Meta-analysis.
Dinicolantonio JJ, Lavie CJ, Fares H, Menezes AR, O’Keefe JH. Mayo Clin Proc. 2013 Apr 15. pii: S0025-6196(13)00127-4. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.02.007.
     Volledige artikel

Delen.

2 gedachten over “Carnitine vermindert sterfte, hartritmestoornissen”

  1. na dat ik heb voor de tweede keer gelezen dat vitamine k2 kan hart problemen voorkomen ik vraag me wat moet doen een hart patient die wil de k2 toepassen als hij bloed verdunners gebruikt ?

  2. A. als je eenmaal onder behandeling van een cardioloog bent en de bekende reguliere hartmedicatie gebruikt (bloedverdunner, statine, betablokker) en daarnaast een vitamine K2-preparaat wil gebruiken dan is een advies bij een orthomoleculair cardioloog altijd aan te bevelen. Je kunt contact opnemen met dr. Cristina Tomescu die de juiste doseringsadviezen kan geven en tevens andere hartsupplementen kan voorschrijven die naast de reguliere medicatie kunnen worden gebruikt.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.