Gotu kola vermindert angstgevoelens

Gegeneraliseerde angststoornis is de medische term die tegenwoordig gegeven wordt aan het complex van veelvoorkomende psychische klachten die in de volksmond vaak als overspannenheid wordt aangeduid. Mensen die last hebben van deze aandoening  verkeren voortdurend in irreële angstige bezorgdheid. Medicatie die hiervoor gegeven wordt – benzodiazepines en antidepressiva – zijn niet zonder nadelige bijwerkingen. Een mogelijk alternatief is het kruiden-extract gotu kola, zo blijkt uit een studie van een ayurvedische ziekenhuis in India.

Het betrof een onderzoek onder 33 mannen en vrouwen bij wie de diagnose gegeneraliseerde angststoornis was gesteld. Zij kregen, gedurende twee maanden, 2 x daags 500 mg gotu kola (Centella asiatica). Voorafgaand, na een maand en na twee maanden moest men een uitgebreide batterij vragenlijsten invullen om de psychische gesteldheid te meten. De onderzoekers concluderen dat de gotu kola ‘statistisch significante’ vermindering van angststoornissen teweegbracht. Ook trad er een vermindering op van symptomen van negatieve stress en de hieraan gecorreleerde depressiviteit. Tevens vertoonden de mensen na de twee maanden een grotere bereidheid mee te werken aan psychologische therapieën om hun geestelijke gesteldheid verder te verbeteren.

Nepal Med Coll J. 2010 Mar;12(1):8-11.

 

Delen.

10 gedachten aan “Gotu kola vermindert angstgevoelens”

 1. Kunnen jullie iets meer vertellen over de mogelijke nadelige bijwerkingen van anti-depressiva. Bijv. oxazepam of Paroxetine?

 2. Maria, voor Oxazepam geldt in het algemeen de volgende bijwerkingen [waar overigens niet iedereen evenveel last van hoeft te ondervinden] : slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, sufheid. duizeligheid, spierzwakte, maag-darmstoornissen, slikstoornissen, dubbel zien, gewichtstoename, huidreacties. Er zijn er nog meer maar dit zijn de meest voorkomende. Oxazepam werkt wel een zekere afhankelijkheid in de hand. Bij Paroxetine ondervinden veel mensen last van misselijkheid, seksuele stoornissen, slaperigheid, overmatige transpiratie, spierzwakte, slapeloosheid, opgewondenheid, droge mond, hoofdpijn, abnormale dromen, duizeligheid en angst.
  Ook hier geldt weer dat niet iedereen alle bijwerkingen ervaart die hier worden genoemd. En soms is een kortdurend gebruik van dergelijke sterke medicijnen bij ernstige mentale problemen toch geindiceerd…
  gr. Anthon

 3. Wat is de beste keuze voor een angststoornis, L-theanine of Gotu kola?

 4. Desiree, beide preparaten zijn tegen de genoemde klachten werkzaam. Effectiviteit
  hangt af van biochemische individualiteit, dat wil zeggen dat een middel bij de een beter werkt, dan bij de ander. Kwestie van uitproberen dus…
  gr. Anthon

 5. Ja, in het algemeen kan gesteld worden dat l-theanine sneller en sterker werkt op de korte termijn. Het wordt ook als hulpmiddel voor het slapen gebruikt. Gotu kola heeft met name bij ouderen vermoedelijk meerdere gunstige effecten. Het is goed voor de psychische gesteldheid en ook voor de bloedvaten.

 6. Jade, de Alternative Medicine Guide van de University of Maryland (U.S.A.) zegt over het gecombineerde gebruik van middelen die op de hersenstofwisseling inwerken: “Since high doses of Gotu Kola can cause sedation, individuals should refrain from taking this herb with medications that promote sleep or reduce anxiety”En dat is natuurlijk wel wat L-Tryptofaan doet. Nu hoeft de soep niet zo heet gegeten te worden als hij wordt doorgeslikt, maar vooral bij autorijden en andere activiteiten waarbij een verhoogde waakzaamheid geboden is kan een dergelijke combinatie wel invloed hebben. Zelf ben ik van het voorzichtige type en zeg dan meestal: liever niet doen.
  gr. Anthon

 7. Anthon, dank voor de snelle reactie. Het combineren van deze middelen zal ik dan inderdaad vermijden.

 8. Kan Rhodiola en 5 HTP samen gebruikt worden?
  Of beter Theanine in combinatie met Rhodiola?
  Gaat oa ook om beter doorslapen…
  Gr M.

 9. Micole, dat kan. Voor het doorslapen valt de eerste keus meestal op 5-HTP (eventueel in combinatie met Rhodiola). Zie mijn artikel “Schapen tellen”. Helpt die combinatie niet dan is Valeriana Officinalis overigens ook de moeite van het proberen waard. Het allerbelangrijkste is altijd de oorzaak van je probleem op te sporen en vervolgens trachten daar iets aan te doen.
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.