Gotu kola maakt ouderen fitter

Gotu kola, ook bekend onder de botanische naam Centella asiatica, is een adaptogeen kruid dat traditioneel, in de ayurvedische geneeskunst, gebruikt wordt om zowel de mentale als fysieke aftakeling tegen te gaan. Onlangs werd de effectiviteit van het fysieke aspect bevestigd door een onafhankelijk onderzoek van een Thaise universiteit.

De onderzoekers gaven 80 proefpersonen van rond de 65 jaar extracten van de bladeren van de gotu kola in drie verschillende doseringen of een placebo. Voor en na het drie maanden durend onderzoek werd het uithoudingsvermogen en de spierkracht getest. Het waren standaard testen die worden gebruikt om de praktische fitheid van ouderen te meten zoals zo ver mogelijk lopen in zes minuten en zo vaak mogelijk uit een stoel opstaan binnen een halve minuut. Uit de resultaten bleek dat deze fitheid bij de mensen die de gotu kola gekregen hadden was toegenomen. Zo steeg het aantal keer dat men uit een stoel kon opstaan van ongeveer 17 keer binnen een halve minuut naar 21 keer. De hogere doses gotu kola (750 mg) was nauwelijks effectiever dan de lage dosis van 250 mg per dag. De conclusie van de onderzoekers luidt dan ook dat Centella asiatica de spierkracht in de benen kan verbeteren bij oudere mensen; vermoedelijk door verbetering van de  zuurstofopnamecapaciteit en door vermindering van oxidatieve stress.

gotukolaeffect

Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 579467.

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.