Geelwortel-extract voor bloedvaten en conditie?

Uit een recent onderzoek onder gezonde mensen die bescheiden doses van een speciaal curcuminsupplement kregen blijkt dat dit kruiden-extract het gehalte stikstofoxide (NO) sterk laat stijgen. Potentieel heeft dit vele gunstige gevolgen.

Het gebruikte extract was het zogenaamde  Longvida® Optimized Curcumin. Dit lijkt sterk op het eerder besproken Curcumin Meriva. Het is ook een curcumine-sojalecithineverbinding dat goed opneembaar is. De gebruikte doses was laag: een capsule van 400 mg – waarvan 80 mg curcumin – per dag. Na vier weken mat men bij de 19 proefpersonen van middelbare leeftijd diverse gunstige effecten. Zoals in de grafiek valt af te lezen was er een sterke stijging van NO. Dit betekent een betere werking van de bloedvaten, een betere doorbloeding en een lagere bloeddruk. Ook wordt bijvoorbeeld de verbetering van sportieve prestaties van bietensap grotendeels aan de stijging van NO toegeschreven.

Andere gunstige gemeten effecten waren een kleine daling van sICAM hetgeen mogelijk een vermindering van atherosclerose (aderverkalking) tot gevolg heeft en een stijging van het antioxidantenzym catalase.

Volgens wikipedia is er een verband tussen een laag catalasegehalte en het grijs worden van haar.

Ook was in de groep die het curcumin-extract gekregen had het trygliceridegehalte gedaald. Er was geen effect op het cholesterolgehalte en het CRP gehalte. In het onderzoek met curcumin-meriva was er wel een sterke daling van het CRP gehalte maar bij die proefpersonen was dit gehalte vanwege ziekte eerst sterk verhoogd. Dat was nu niet het geval.

Dit onderzoek bevestigt de eerdere gunstige resultaten op de bloedvaten van curcumin bij diabetespatiënten maar dan nu bij gezonde mensen van middelbare leeftijd.

 

Nutr J. 2012 Sep 26;11:79. doi: 10.1186/1475-2891-11-79.

 

 

Delen.

4 gedachten aan “Geelwortel-extract voor bloedvaten en conditie?”

 1. Dag Adriaan,
  Een prachtig kruid met vele positieve eigenschappen, ik had er al meer over gelezen.
  Kun je enkele goede merken/preparaten aanraden?
  Alvast dank.

  Mvg,
  Eisse

 2. Ik gebruik de Curcumin-Meriva. Het extract Longvida dat in bovenstaande onderzoek is gebruikt is voor zover bekend momenteel in Nederland niet verkrijgbaar

 3. De beste Curcumine die te koop is in Longvida. In tegenstelling tot gewone 95% Curcumine uit de reformwinkel wordt Kurkuma (met het werkzame bestanddeel Curcumine) van Longvida wel opgenomen in de bloedbaan. Kurkuma (curcumine) is inderdaad een fantastisch kruid maar gewone Curcumine kun je beter in de winkel laten staan, want je poept het uit zonder dat het in het bloed terecht komt. Ook vind ik dat Curcumine van Meriva minder goed dan Longvida Kurkuma. Longvida Kurkuma (Curcumine) is ontwikkeld door neurowetenschappers van de prestigieuze UCLA universiteit en aangetoond leidt tot therapeutische bloedspiegels.

 4. Wat zijn jouw argumenten daarvoor? Vermoedelijk zijn Longvida en Curcumin Meriva vergelijkbaar. Beiden zijn verbindingen van vetzuren en curcumine. Mijn voorkeur voor Meriva berust op 1) meer studies bij mensen die effect aantoonden. 2) het is duidelijker welke vetzuren (fosfolidipen uit sojalecithine) gebruikt worden.
  Beiden zijn ontwikkeld aan universiteiten samen met bedrijven. Bij Meriva is dit een Italiaans bedrijf (Indena) en bij Longvida Verdure sciences. Tegenwoordig wordt het merendeel van dergelijk onderzoek gefinancierd door industrie. In Wageningen is Unilever een belangrijke opdrachtgever bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.