Uw tandvlees zweert erbij!

glimlachNee, dit is geen reclameblooper, zoiets als “uw tandvlees zweert bij tandpasta merk X”. We hebben het over een heel vervelend en pijnlijk probleem: stomatitis aphthosa, ook wel aften genaamd. Dat zijn grijs-witte zweertjes in de mond van ca 5 tot 10 mm in doorsnede. Ze komen vooral voor op het wangslijmvlies, het tandvlees en het gehemelte.  In enkele gevallen kan ook de tong worden aangetast. De meeste mensen hebben ooit wel eens een aft gehad. Als iemand jarenlang geplaagd wordt door de frequente vorming van aften dan spreekt men van “recidiverende orale ulceraties”, afgekort R.O.U.  Zo’n 10 – 20 % van de Nederlandse bevolking lijdt aan deze aandoening. En om het verhaal af te ronden: de naam is ontleend aan het Griekse “aphte” dat branden betekent, een zeer toepasselijke aanduiding voor degenen die er mee te maken hebben…

Hoe kom je eraan

De precieze oorzaak is nog niet helemaal bekend, maar een slijmvliesbeschadiging door een scherp voorwerp of een chemische substantie kunnen bij personen die daar gevoelig voor zijn resulteren in een of meerdere aften. Stress die de weerstand verlaagt lijkt ook een rol te kunnen spelen.  Allergieën, glutenintolerantie, en tekorten aan bepaalde nutriënten of hormonale veranderingen zijn eveneens mogelijke risicofactoren. Een goed uitgevoerde studie liet in ieder geval zien dat personen die langdurig  pijnstillers van het type NSAID – Non- Steroïdal Anti- Inflammatory Drugs -, gebruiken, zoals acetylsalicylzuur ( aspirine ),diclofenac, ibuprofen etc. – overigens ook om andere redenen dringend af te raden ! – een grotere kans lopen op aften. [ Journal of the International Academy of Periodontology 2009, Jan: 11 (1):155-159 ]

Allergieën

Voedselallergieën, vooral voor melk en gluten kunnen in verband worden gebracht met het ontstaan van aften. De mondholte is in het menselijk lichaam nu eenmaal de eerste plek die in contact komt met mogelijke allergenen. De beschadigingen van het mondslijmvlies en de daarmee gepaard gaande aften plus de toename van antilichamen als gevolg van voedselallergenen, zijn duidelijke aanwijzingen voor een allergische reactie.[Annals of Allergy, Asthma & Immunology 1980;44:302-307]  Ook mastocyten en basofielen, gekorrelde cellen die in het slijmvlies van de huid voorkomen, en door immunoglobuline-E gesensibiliseerd worden om bij contact met een specifiek antigeen histamine te produceren, vermeerderen zich flink als sprake is van steeds terugkerende aften. Voedsel op zich hoeft dan niet altijd de boosdoener te zijn; ook voedseladditieven of contact met metaal kunnen aften teweegbrengen. Volgens het Journal of Oral Pathology & Medicine 1991 ; 20:473 – 475  zijn benzoëzuur, cinnamaldehyde , nikkel, parabenen, dichromaat en sorbinezuur potentiële probleemmakers.

Glutenintolerantie en nutriëntentekorten

Het bewijs dat er een mogelijk verband bestaat tussen overgevoeligheid voor gluten en steeds terugkerende aften neemt toe. R.O.U. komt namelijk veel voor bij patiënten met glutenintolerantie. Wordt echter een glutenvrij dieet gevolgd dan resulteert dit vaak in een opmerkelijke verbetering. ( Gut 1980;21:223-226 ). De eerste signalen van een nutriëntentekort doen zich meestal in de mondholte voor, omdat die bekleed is met gevoelig reagerende cellen van het slijmvliesepitheel. Hoewel verschillende tekorten vermoedelijk leiden tot het ontstaan van aften, komt vitamine B1-deficiëntie als trigger het duidelijkst naar voren. In een studie waarbij onderzocht werd of een B1-tekort inderdaad debet was, vertoonden 70 patiënten met R.O.U. vergeleken met 50 personen uit een controlegroep een laag niveau van transketolase- een vitamine B1 afhankelijk enzym. (Oral Surgery,Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology & Endodontics 1996;82:634-636 ) Andere onderzoeken laten zien dat tekorten aan bepaalde voedingssubstanties bij patiënten met aften in het algemeen vaker voorkomen. Een studie die verricht werd bij 330 patiënten met recidiverende orale ulceraties –aften dus- liet zien dat 47 van hen (14.2%) een tekort had aan ijzer, foliumzuur, vitamine B12 of een combinatie van deze nutriënten. Bij een ander onderzoek hadden 60 patiënten (28.2%) een tekort aan B1, B6 of B12 ( Journal of Oral Pathology 1978;7:418-423 / Journal of Oral Pathology and Medicine 1991;20:389-391 ). Personen die last hebben van terugkerende aften kampen dus dikwijls met vitaminetekorten. Dat verklaart mede een verminderde weerstand bij de patiënt.

Hoe kom je er af

Als de juiste oorzaak is gevonden kan dit vervelende en pijnlijke probleem effectief worden aangepakt. Aanbevolen wordt ten eerste een optimale mondhygiëne na te streven. Voedselallergieën, glutenintolerantie en nutriëntentekorten dienen opgespoord en gecorrigeerd  te worden. Meestal verdwijnen de aften dan vanzelf en komen ze niet meer terug. Het elimineren van allergieën leidt in het algemeen tot blijvende resultaten. Bij personen met een glutenprobleem is een glutenvrij dieet de oplossing. Dat geldt eveneens voor mensen die tekorten aan vitaminen hebben: suppletie – vooral van B12 – geeft vaak een drastische verbetering. Zink verkleint de grootte van de aften en voorkomt ook dat ze terugkomen. Vitamine C activeert het immuunsysteem en vermindert ontstekingen. Propolis werkt antibiotisch en activeert eveneens het immuunsysteem. Ook Pyralvex om de aften aan te stippen, bestaande uit rabarberextract, salicylzuur en alcohol is zonder recept verkrijgbaar in apotheek en drogisterij en helpt de pijn te verzachten. Is het probleem zo acuut en de pijn bij het eten ondraaglijk dan kan de dokter tetracycline voorschrijven.Ook lidocaïne gel 2% kan worden gebruikt om de pijn verlichten. Regelmatig de mond spoelen met zout opgelost in lauw water versnelt de genezing  De Schotten gebruiken whisky dat meer dan 30% alcohol bevat en zo de aft geleidelijk doodt. Het aftenprobleem schijnt in Schotland dan ook meer voor te komen dan in andere delen van Europa……..

Edit 16 april 2016:
Veel chronische en infectieziekten waar we tegenwoordig aan lijden, worden beïnvloed door de gezondheid van onze mond. Ondanks regelmatig tandenpoetsen en flossen heeft ongeveer 90% van de bevolking last van tandbederf en tandvleesproblemen. Door de gezondheid van je gebit en je tandvlees te verbeteren, kan in sommige gevallen de oorzaak van enkele chronische problemen worden aangepakt Want allergieën, astma, diabetes, huidproblemen, migraine, artritis en spijsverteringsproblemen kunnen soms het gevolg zijn van infecties in tanden en kiezen. Nog vaker tandenpoetsen en flossen levert dan weinig op. En hoewel zijn therapie geen vervanging betekent van de dagelijkse poetsbuurt van je tanden en het halfjaarlijkse bezoek aan de tandarts wijst Dr. Bruce Fife voor een aanvullende aanpak van dergelijke problemen op de z.g. oil pulling therapie, gebaseerd op de wijsheid van de Ayurvedische geneeskunde en op recent wetenschappelijk onderzoek. Het is een methode die het immuunsysteem versterkt, infecties helpt bestrijden, gezond tandvlees oplevert en een aantal chronische ziekten die het gevolg kunnen zijn van (verborgen) infecties in de mondholte bij “de wortel” aanpakt. Je kunt er alles over lezen in het verhelderende boek Oil pulling – Door het reinigen van je mond met kokosolie je lichaam ontgiften en genezen -uitgave www.succesboeken.nl”

Gerelateerd: Glutenintolerance – zerotolerance

Delen.

4 gedachten aan “Uw tandvlees zweert erbij!”

 1. Hallo,

  Interessant artikel, ik wist niet dat het een officiële aandoening was.
  Ik ben nu 35 en ik kan me niet anders heugen dan dat ik er last van heb.
  Als kind om de haverklap, de een was nog niet weg of de andere diende zich al aan, vaak meerdere tegelijk en inderdaad op alle mogelijke plaatsen, wang, tong binnenkant lip overal. Eten was dan soms een marteling.
  Ik kreeg ook het advies om te spoelen met een zout oplossing en aan te stippen met Pyralvex maar dat prikte nog meer dan de aft zelf!
  Meestal waren ze in een week weer weg. Ik leerde er mee leven.
  Totdat ik van tandarts wisselde en die mij adviseerde om Zendium te gaan gebruiken omdat die enzymen zou bevatten. (wat het merk ook claimt)
  Proberen kon geen kwaad leek mij. Ik gebruik het nu al meer dan 18 jaar en het is sindsdien echt stukken minder!
  Ik heb ze nu nog maar zelden, misschien 2-3 keer per jaar en dan één of hooguit 2 tegelijk. Ik merk dat ze vooral de kop op steken als ik niet zo fit ben, ze zijn nu mijn waarschuwing dat mijn weerstand daalt. Als ik nu een aft voel komen neem ik direct extra vitamine C, waardoor ik naar mijn mening ook al jaren niet meer echt ziek ben geweest.
  Ik hoop dat door mijn verhaal, naast de mogelijkheden van vitaminen tekort en voedsel allergieën er nog een optie is om uit te proberen.
  Mij helpt het in ieder geval goed!
  Ik weet niet of alle varianten de zelfde samenstelling hebben, destijds had je alleen Zendium classic en die variant gebruik ik dus ook al al die jaren.

  Groet,
  José

 2. Jose, ik zou zeggen: ga zo door. Zendium schijnt vanwege de aanwezige enzymen te werken, maar ook omdat het geen schuimmiddel bevat. In mijn artikel staan in elk geval nog enkele andere suggesties die de moeite van het proberen waard zijn. Naast bepaalde vitamine en mineralen-tekorten vraag ik aan personen met recidiverende aften ook altijd naar de status van de darmen. Een goed darmmilieu staat rechtstreeks in verband met een gezonde mondholte. Zie mijn artikel “Het leven zit in de darm”
  All the best !
  Anthon

 3. Misschien toch een glutenintolerantie i.c.m. vele buikpijn? Dag diagnose PDS en het blijven smeren van lidocaine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.