Q10 en omega-3 verlagen PSA

omegaHoge doses co-enzym Q10 en de omega-3 vetzuren EPA en DHA verlagen het PSA gehalte drastisch zo blijkt uit recent onderzoek, terwijl hoge doses van het omega-6 vetzuur gammalinoleenzuur het PSA gehalte juist verhogen.

Een hoog PSA (prostaat specifiek antigeen) gehalte kan een indicatie zijn van prostaatkanker d.w.z. hoe hoger dit gehalte hoe groter de kans dat er prostaatkanker aanwezig is maar dit hoeft niet persé het geval te zijn. Ook kan er bij een hoog gehalte sprake zijn van prostaatontsteking of prostaatvergroting en komt prostaatkanker ook wel eens voor bij een laag PSA gehalte. Van belang is ook dat er een verband bestaat tussen een laag PSA gehalte en een laag risico op prostaatkanker in de toekomst.

In Iran deed men een onderzoek waar 504 mannen van middelbare leeftijd aan meededen die allen een PSA gehalte onder de 2,5 ng/ml hadden. Een groep kreeg 400 mg co-enzym Q10 (allen in twee gespreide doseringen per dag), groep 2 kreeg 4,5 gram EPA en 2,9 gram DHA per dag, groep 3 kreeg 2,4 gram gamma-linoleenzuur en groep 4 was de placebogroep. Na twaalf weken was het PSA gehalte in de groep die de Q10 gekregen had met 33% gedaald. In de EPA/DHA visoliegroep was de daling 30% terwijl het PSA gehalte met gemiddeld 15% was gestegen in de gamma-linoleengroep.

“Deze resultaten hebben mogelijk klinische implicaties. Voedingssupplementen met co-enzym Q10 en omega-3 vetzuren bieden mogelijk bescherming tegen prostaatkanker en/of hebben een therapeutisch effect bij prostaatkanker”

Zo concluderen de onderzoekers.

Of Q10 en visolie daadwerkelijk beschermend en genezend werken blijkt niet noodzakelijkerwijs uit dit onderzoek. Daarvoor duurde het te kort. Uit eerder onderzoek bleek echter al beschermende en therapeutische effecten van visolie. Zie Visolie bij prostaatkanker.

Zie ook over prostaatkanker:
Lycopeen;
Magnesium, calcium en prostaatkanker;
K tegen K,
Groene thee,
Supplementen tegen prostaat- en leverkanker;
Beschermt selenium tegen kanker?

Effects of EPA, gamma-linolenic acid or coenzyme Q10 on serum prostate-specific antigen levels: a randomised, double-blind trial; Mohammad Reza Safarinejad e.a. British Journal of Nutrition, 2012

Delen.

Eén gedachte over “Q10 en omega-3 verlagen PSA”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.