Kankeronderzoek druivenpitextract

Veel plantenextracten vertonen in het laboratorium kankerremmende eigenschappen. Helaas hebben de meeste van deze stoffen het tot dusver niet gehaald tot fase 3 onderzoek bij kankerpatiënten. Gebrek aan winstpotentieel voor de industrie is een moeilijkheid om het extreem dure onderzoek gefinancierd te krijgen. Ook kan het gebeuren dat wat in de reageerbuis effectief is bij mensen toch weer heel anders uitpakt. Daarom zijn we altijd bijzonder terughoudend met het presenteren van resultaten van dergelijk onderzoek. Ze zijn in beginsel niet van praktische waarde tenzij je wetenschapper bent. Toch willen we melding maken van de opeenstapeling van gunstige resultaten met druivenpitextract bij kankercellijnen.

 • Zowel uit reageerbuisonderzoek als uit onderzoek bij ratten blijkt dat het cytostaticum doxorubicine minder bijwerkingen vertoont – minder toxiciteit voor gezonde cellen- bij gelijktijdige toediening van druivenpitextract terwijl de antitumorwerking van het medicament in het reageerbuisonderzoek werd versterkt.
 • Bij speciaal gekweekte muizen bij wie bijzonder vaak prostaatkanker optrad kwamen circa 50% minder tumoren voor die bovendien half zo groot waren als ze dagelijks druivenpitextract door hun eten hadden gekregen.
 • Druivenpitextract heeft een sterke antitumorwerking bij plaveicelcelcarcinoom (huidkanker) zo blijkt uit reageerbuisonderzoek en proeven met muizen. Men kon geen nadelige bijwerkingen bij de muizen vaststellen. Druivenpitextract veroorzaakte vrije radicalen die het DNA van de kankercellen beschadigden maar gezonde cellen ongemoeid liet. Gelijktijdige toediening van de antioxidant acetylcysteine maakte het gunstige effect ongedaan.
 • De meest recente en opmerkelijkste bevinding van de onderzoeksgroep van de universiteit van Colorado is dat druivenpitextract effectiever lijkt te zijn tegen agressievere kankercellen. Dit bleek althans uit onderzoek met darmkankercellen.
Molly-Derry
Molly Derry deed onderzoek met druivenpitextract en darmkankercellen

“ We weten al een poos dat stoffen in druivenpitextract selectief vele soorten kankercellen aanvallen. Dit onderzoek toont aan dat veel van de mutaties die leiden tot uitzaaiingen van darmkanker en waardoor deze kankercellen traditionele therapiën overleven er juist voor zorgen dat de kankercellen gevoelig worden voor behandeling met druivenpitextract. (…) Er is maar de helft van de concentratie druivenpitextract nodig om celgroei te onderdrukken en 50% van de kankercellen te doden bij stage IV cellen dan bij stage II cellen” zegt kandidaat promovendus Molly Derry.

Onderzoek bij mensen is nog niet uitgevoerd, althans niet bij kanker. Wel zijn er humane studies die een gunstig effect van druivenpitextract aantoonden op het bloedsuikergehalte, de systolische bloeddruk en de hartslag. Hopelijk komen de onderzoeken met kankerpatiënten ooit van de grond.

J Med Food. 2012 Jul;15(7):639-45. doi: 10.1089/jmf.2011.0291. Epub 2012 Apr 20.
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081231005257.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120127140939.htm
University of Colorado Denver (2013, January 16). As colorectal cancer gets more aggressive, treatment with grape seed extract is even more

Pharmacogn Mag. 2012 Jul-Sep; 8(31): 192–196.
J Med Food. 2010 Aug;13(4):917-25. doi: 10.1089/jmf.2009.0162.
J Am Diet Assoc. 2011 Aug;111(8):1173-81. doi: 10.1016/j.jada.2011.05.015.

Gerelateerd: Supplementen tegen prostaat- en leverkanker

Delen.

4 gedachten aan “Kankeronderzoek druivenpitextract”

 1. Hallo,

  Helaas, kan ik niet helemaal jullie verhaal over resveratrol volgen. Daarom wilde ik vragen of ik dit ook kan gebruiken bij de medicijnen die ik nu heb voor de chemo. Dit is omdat ik een hersentumor heb. Ik hoop dat u me kan helpen, of ik deze resveratrol nog gewoon door mag slikken tijdens de chemo tabletten temozolomide

  Ik ben Marja de Dood en ben 32 jaar, hoop van u te horen.

 2. Marja, je kunt deze vraag het beste stellen aan een van de leden van het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie (www.ngoo.nl) Als je op de rubriek “ledenlijst”klikt vind je o.a. drs. E.Valstar, de penningmeester. Zijn emailadres is:e.valstar@planet.nl Veel succes en alle goeds voor herstel toegewenst !
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.