Multivitamine vermindert kankerrisico

Een grootschalig en langdurig onderzoek laat zien dat een dagelijkse multivitamine het risico op kanker bij mannen met 8% verkleint.
Het onderzoek is deel van een groot project, de Physicians’ Health Study II. In de studie volgden de onderzoekers sinds 1997 een groep van meer dan veertienduizend mannelijke Amerikaanse artsen gedurende 11 jaar. Bij aanvang van het onderzoek waren de artsen gemiddeld 64 jaar. De helft van hen slikt sinds het begin een placebo, de andere helft Centrum Silver (oude samenstelling), een niet bijzonder sterk gedoseerd preparaat:

Samenstelling
Vitamine A 40% als Beta Carotene 5000 IE
Vitamine C 60 mg
Vitamine D 400 IE
Vitamine E 45 IE
Vitamine K 10 mcg
Thiamine (B1) 1,5 mg
Riboflavine (B2) 1,7 mg
Niacine (B3) 20 mg
Vitamine B6 3 mg
Foliumzuur 400 mcg
Vitamine B12 25 mcg
Biotine 30 mcg
Pantotheenzuur (B5)10 mg
Calcium 200 mg
IJzer 4 mg
Fosfor 48 mg
Jodium 150 mcg
Magnesium 100 mg
Zink 15 mg
Selenium 20 mcg
Koper 2 mg
Mangaan 3,5 mg
Chroom 130 mcg
Molybdeen 160 mcg
Kalium 80 mg
Nikkel 5 mcg
Silicon 2 mg
Vanadium 10 mcg
Borium 150 mcg

Het is een tamelijk uniek onderzoek. De meeste langlopende, gerandomiseerde, dubbelblind, onderzoeken met voldoende deelnemers om een effect op het kankerrisico te kunnen beoordelen betreffen slechts één of twee voedingsstoffen. Het onderzoek dat nog het best te vergelijken is met dit onderzoek is het Franse Suvimax onderzoek van een aantal jaren geleden. Toen constateerde men wel een beschermend effect bij mannen maar niet bij vrouwen:

Franse studie vitamines en mineralen: In een dubbelblind onderzoek onder 13000 Fransen in de leeftijd van 35-60 jaar werd gekeken naar de invloed van een vitamine- en mineralensupplement op het aantal gevallen van kanker en sterfte. De helft van de proefpersonen kreeg elke dag een capsule met daarin 120 mg vitamine C, 30 mg vitamine E, 6 mg bèta caroteen, 100 mcg selenium en 20 mg zink. De andere helft kreeg een placebocapsule. Na 7 1/2 jaar bleken 76 personen in de vitaminegroep te zijn overleden en 98 personen in de placebogroep. Het aantal gevallen van kanker was 267 respectievelijk 295. Geen opvallende verschillen. Wel opvallend was dat de vitamines en mineralen de vrouwen geen bescherming leek te hebben geboden maar de mannen wel. De mannen die de vitamines en mineralen hadden gekregen hadden 31% minder risico gelopen kanker te krijgen en 37% minder risico gelopen te sterven. Twee verschillen tussen de mannen en de vrouwen bij aanvang van de studie waren een gemiddeld hogere leeftijd van de mannen en een lager gehalte in hun bloed van bèta caroteen. Of dit het verschil in resultaat helpt verklaren is niet duidelijk. (Nu, bij nalezing van het onderzoek valt ons op dat het gehalte selenium in de placebogroep na 7 jaar hoger was dan in de groep die het vitaminen-mineralensupplement hebben gekregen. We sluiten niet uit dat het gebrek aan bescherming die bij de vrouwen wordt gerapporteerd aan een fout is te wijten. (deze studie heeft de naam Suvimax; Archives of Internal Medicine, 2004). Studies uit het archief-kanker

Uit het onderzoek dat nu heeft plaatsgevonden bleek ook dat de multivitamine  geen bescherming bood tegen prostaatkanker. Aangezien de helft van het aantal gevallen van kanker prostaatkanker betrof kwam het beschermingspercentage voor overige kankersoorten op 14% uit. Ook bleek dat bij mensen die eerder in hun leven met kanker te maken hadden gehad de vitamines meer bescherming boden dan bij andere mensen.
JAMA. 2012;():1-10. doi:10.1001/jama.2012.14641.
(Opmerkelijk dat in het gerenommeerde JAMA, waar de artikelen uit en te na zouden moeten worden gecontroleerd en gecorrigeerd, een fout staat. Over de Suvimax studie schrijft men ” with a reduction in risk of total cancer in women only (relative risk, 0.69; 95% CI, 0.53-0.91).” Dit moet zijn “in men only”. Alleen bij mannen.)
Arch Intern Med. 2004;164(21):2335-2342. doi:10.1001/archinte.164.21.2335.

Gerelateerd: Suppletie ja of nee?

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.