Veel lycopeen, minder risico op beroerte

Een Fins onderzoek laat een sterk verband zien tussen een hoog  gehalte lycopeen, een carotenoïde uit tomaten, en een sterk verminderd risico op een beroerte.

In het onlangs in Neurology gepubliceerde onderzoek werden circa 1000 mannen van middelbare leeftijd 12 jaar gevolgd.  Van hen was bloed afgenomen en bepaald wat het gehalte van enkele vetoplosbare antioxidanten -vitamines en carotenoïdes- was. Naar gelang deze gehaltes werden de mensen in vier groepen verdeeld. Na afloop werd geen verband geconstateerd tussen het gehalte vitamine E (alfa tocoferol), bèta caroteen, alfa caroteen of vitamine A en het aantal beroertes. Wel was er een sterk verband met lycopeen. In de groep van 259 mannen met het hoogste gehalte lycopeen hadden slechts 11 personen een herseninfarct of hersenbloeding gekregen terwijl dit bij 25 personen in de groep van 258 mannen met het laagste lycopeengehalte het geval was. Lycopeen lijkt vooral het aantal herseninfarcten terug te brengen. Gecorrigeerd voor diverse risicofactoren hadden mensen met een hoog gehalte 59% minder risico.

Neurology October 9, 2012 vol. 79 no. 15 1540-1547
Gerelateerd: Lycopeen voor de bloedvaten
Lycopeen, aderverkalking en coronaire hartziekte

Delen.

Eén gedachte over “Veel lycopeen, minder risico op beroerte”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.