6000 caloriën per dag en toch afvallen?

De onconventionele ondernemer en schrijver Timothy Ferriss heeft zich jarenlang verdiept in allerlei aspecten van het menselijk lichaam. De vraag die hem bezighield was: hoe kun je zo snel mogelijk of met zo min mogelijk inspanningen bereiken wat je wilt. Een marathon lopen, sterker worden, vet verliezen of  slaapproblemen oplossen. Dit zijn slechts enkele van de vragen waarvoor hij te rade is gegaan bij deskundigen die vaak niet het meest bekend zijn maar wel de meest opzienbarende resultaten weten te behalen. Wat deze experts hem leerden nam hij niet voor zoete koek aan maar probeerde hij eerst zelf uit. Over deze experimenten met zichzelf en enkele andere mensen schreef Ferriss een opmerkelijk boek. Zelf heb ik veel baat  bij de oefeningen om chronische sportblessures te verhelpen en te voorkomen. Maar dit onderwerp valt buiten de bedoeling van deze website. Ik wil de opmerkelijke visie van Ferriss op het verhelpen van overgewicht met u delen.

Meten

Ferriss zegt : meet niet alleen je gewicht maar ook je vetpercentage. Het gaat er om vetweefsel te verliezen. Noteer ook de omvang van je taille, bovenbenen etcetera.
Maak gedurende enkele dagen voor het dieet foto’s van alles wat je eet of houd een voedingsdagboek bij. Zet al deze gegevens liefst op facebook. Hoe meer mensen kunnen volgen wat je doet, hoe groter de motivatie en de kans op succes.

Dieet

 • Eet geen witte koolhydraten of koolhydraten die wit kunnen zijn . Wat hij hier precies mee bedoelt is niet helemaal duidelijk maar het komt er op neer dat tijdens de periode van vetverlies er geen brood, pasta, rijst en aardappelen gegeten mogen worden. Zoals waarschijnlijk bekend is dit vanwege de insulinerespons. Het past niet in een eiwitrijk dieet met een lage GI. Tim Ferriss voegt hier nog aan toe dat het bleekmiddel dat aan bloem wordt toegevoegd mogelijk diabetes kan veroorzaken.
 • Drink veel, maar geen caloriën. Alleen twee glazen rode wijn per dag zijn toegestaan. Evenals Cora de Fluiter (ik had hier kritiek op) raadt Ferriss melk af.  Ondanks een lage glycemische index (GI) geeft melk wel een sterke insulinerespons.
 • Eet steeds hetzelfde. Stel een aantal gerechten samen met de voedingsmiddelen  die je mag en wilt eten (vlees, peulvruchten, eieren, groentes). Hierdoor hoef je niet steeds na te denken of een voedingsmiddel of gerecht wel in het dieet past. Eet vier keer per dag. Het ontbijt dient ten minste 40% (30 gram) eiwitten te bevatten.
 • Eet geen fruit. Het bevat fructose, daar wordt je dik van.
 • Neem een dag per week vrijaf. Deze dag wel beginnen met een eiwitrijk ontbijt of 30 gram melkwei of plantaardig eiwitpoeder

De vier ruiters van het vetverlies
Na jarenlang experimenteren gebruikt en adviseert Timothy Ferriss nu de volgende vier supplementen voor een goed metabolisme.

Alfa-liponzuur 300 mg voor elke maaltijd.

‘Ik ben met liponzuur begonnen vanwege het indrukwekkende effect ervan op de opname van glucose en de beperking van de triglycerideproductie. Ik wilde vooral het vermogen van mijn spieren vergroten om de caloriën en de supplementen die ik gebruikte te absorberen en liponzuur bleek de perfecte versterker te zijn. Hoe meer caloriën door de spieren worden opgenomen hoe minder er worden afgezet als vet en hoe sneller de spierkracht wordt vergroot. Dat doet liponzuur deels door GLUT-4-glucose in te schakelen, die glucose naar de celmembraam van de spieren brengt. Dat bootst insuline na en versterkt de gevoeligheid voor insuline. Daarom wordt alfa-liponzuur onderzocht om diabetes 2 en het metabolisch syndroom te behandelen.’

Groene thee-extract, 3 x daags 325 mg ECGC. Naast de vele andere positieve effecten van groene thee (extract) op de gezondheid, vergroot , net als liponzuur, ECGC (epigallocatechine gallate) de toevoer van GLUT-4 en kan mogelijk de geprogrammeerde celdood van vetcellen versnellen. Ferris vermoedt dat groene thee het jojo-effect tegengaat.

Knoflookextract 200 mg gefermenteerd knoflook-extract.

Policosanol 20 mg voor het slapen.

Daarnaast adviseert Timothy Ferris bij het dieet extra B-complex vitamines, magnesium en, afhankelijk van het gehalte van het specifieke dieet, extra calcium en kalium. Het is geen permanent dieet maar een tijdelijk dieet om binnen één tot drie maanden op het gewenste gewicht te komen en is te vergelijken met het, eveneens tijdelijke,  hyperinsulinemiedieet van Cora de Fluiter.

De verloren kunst van het schransen

Evenals dieetgurus als Dr. Frank en Cora de Fluiter is Ferriss van mening dat een hoog insulinegehalte een belangrijke oorzaak is van overgewicht. Bij Ferriss mag je dus één dag per week wel suiker en andere koolhydraten eten die normaliter het insulinegehalte sterk laten stijgen. Hij heeft allerlei trucs uitgetest, o.a. met een glucosemeter, die er voor zouden moeten zorgen dat de schade dan beperkt blijft. Op zaterdag 29 augustus 2009 deed hij de ultieme test die zou moeten bewijzen dat niet elk pondje door het mondje gaat. ’s Morgens woog hij 76,6 kg met 9,9% lichaamsvet. Op die dag at hij zich binnen 12 uur helemaal vol met calorierijke voeding. Alles werd gewogen en berekend. Hij kwam uit op 6214,4 caloriën. Maandagmorgen – hij vertelt niet wat hij zondag at, veel zal het niet zijn geweest – woog hij… 74,8 kg met 9,6% lichaamsvet.

De trucs

 • De eerste maaltijd dient eiwit- en vezelrijk te zijn.  Als tweede – tussendoortje – neem een kleine hoeveelheid fructose in de vorm van fruit. Alhoewel een grote hoeveelheid fructose dik maakt heeft een kleine hoeveelheid ’s morgens een afvlakkend effect op het bloedsuikergehalte.
 • Hoe meer vet, en hoe vroeger tijdens de maaltijd geconsumeerd, des te geringer de glycemische respons. Magere eiwitten hebben dit effect in veel mindere mate
 • Citroensap verlaagt de glycemische respons evenals kaneel. Azijn doet dit, tegen zijn verwachting, niet.
 • Langzaam eten verlaagt de glycemische respons aanmerkelijk.
 • Gebruik middelen die de gevoeligheid voor insuline verhogen. Ferriss gebruikt dus bovenstaande “vier ruiters”.
 • Span je spieren zo nu en dan aan. Intensieve sport, verbetert het suikermetabolisme. Op de 6000 calorieen dag deed Ferriss een 20 minuten sessie met zware gewichten en een kwartier lichaamsoefeningen zonder gewichten.
 • Neem een koude douche of bad.
 • Koffie, thee, yerba maté en pure chocolade bevatten stoffen die er voor zorgen dat het voedsel sneller het spijsverteringskanaal passeert waardoor er minder van wordt opgenomen.

 

 

 

 

 

Wat bij Ferriss, zijn ouders en zijn vrienden heeft gewerkt zal zeker niet in alle gevallen bij iedereen helpen maar serieus neem ik hem zeker.Timothy Ferriss heeft zich zeer grondig verdiept in allerlei aspecten van het lichamelijk functioneren en het verbeteren van het lichaam. Wat betreft de epidemie van overgewicht vermoedt hij dat een verstoring van de darmflora door o.a. antibiotica bijgedragen heeft aan deze epidemie. Mogelijk kunnen probiotica van nut zijn om de samenstelling van de bacteriën die de energieopname uit ons voedsel regelen, te herstellen.

Alle tips en trucs zullen niet bij iedereen succes hebben maar een aantal ervan zijn zeker de moeite waard  om te proberen. Ferriss leert dat je bij al de experimenten die veel mensen toch al bewust of onbewust uitvoeren het van het grootste belang is steeds te registreren wat er gebeurt en wat de gevolgen zijn. Iedereen is uniek en meten is weten.

Body, een lijfboek; Timothy Ferris; Uitgeverij Boekerij, 2011

Delen.

6 gedachten aan “6000 caloriën per dag en toch afvallen?”

 1. Met belangstelling het artikel gelezen en het boek van Ferriss via bol.com aangeschaft.
  Zijn alle in het boek genoemde supplementen (.o.a. de PAGG combinatie) te bestellen bij Vita-Send?
  Hoor graag van u

 2. Nee, policosanol verkoopt Vita-Send bijvoorbeeld niet.
  Zoals elders op deze website staat te lezen zijn er wisselende resultaten met policosanol en cholesterol. Volgens Ferriss, die overigens niet in de cholesterolhypothese gelooft, dien je policosanol voor het slapen gaan in te nemen voor een gunstig effect op de stofwisseling

 3. Leuk boek en ik wordt altijd enthousiast van die man. Ben zelf nu al 30 dagen bezig met alleen het slow carb gedeelte, maar nog niet super veel afgevallen. 3 KG ongeveer. Voel me wel wat fitter en meer energierijk.

  Het is vooral veel zelf ook ontdekken wat ik ook wel leuk vind. En het feit dat je met zo min mogelijk inspanning zo veel mogelijk bereikt. Ik sport dan ook helemaal verder niet er bij. Dan vind ik 3-4 kg opeens wel best veel als je leest wat ik allemaal eet.

  Check mijn blog/dagboek anders maar eens!

 4. Eindelijk gewonnen. Had met vriendin gewed dat ik op drie maand van 90+ naar 80- kilo zou gaan en, ja hoor, op 1 mei 77,5 kilo op de weegschaal! Met dank aan Ferris. Dit is een bijzonder haalbaar dieet gebleken voor de Vlaamse boergondiër die ik ben. Als aangename bijwerking ben ik verlost van mijn chronische maagzuurklachten die mij al meer dan tien jaar aan pillen kluisterden. Nu nog even bij de dokter langs om het cholesterolgehalte te checken. Als dat ook goed is, blijf ik ermee doorgaan. Vooral de ‘vreet’-dagen zijn merkwaardig: in het begin kwam ik van zo’n dag tot meer dan 2 kilo bij, maar na enkele maanden bleek dat precies omgekeerd: na een vreetdag telkens een halve kilo minder. Proberen maar, al wie, zoals ik, een maximum aan resultaat met een minimum aan inspanning wil bereiken.

 5. Die weddenschap en ook de blog/dagboek van Peter zijn helemaal in de stijl van Ferris. Bij een sterke motivatie zijn de inspanningen en opofferingen veel minder groot dan wellicht gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.