Nieuwe toepassing van vitamine B3?

Neutrofiel, een witte bloedcel

Wie in een ziekenhuis ligt wil in het algemeen maar één ding: beter worden. Maar een verblijf in zo’n steriel gebouw is tegenwoordig niet zonder risico. Uit allerlei hoeken en gaten loert er gevaar in de vorm van ziekmakende micro-organismen. En die trekken zich steeds minder aan van enig antibiotisch afweergeschut. Dat probleem houdt een groeiend aantal wetenschappers dan ook behoorlijk bezig. Zoals ik eerder schreef in “Roel Coutinho maakt zich zorgen” worden door dit gestrooi met antibiotica infectieziekten in de nabije toekomst onbehandelbaar. Geen prettig vooruitzicht.

Hoop

Onderzoekers van de Cedars-Sinai’s Division of Pediatric Infectious Diseases in the Maxine Dunitz Children’s Health Center [U.S.A.], – ontdekten een beschermend effect van vitamine B3 tegen de antibiotica resistente Staphylococcus aureus bacterie, de MRSA.  

Deze ontdekking werd gedaan tijdens een onderzoek naar een zeldzame afwijking waarbij het gen CEBPE betrokken is en het lichaam te weinig neutrofiele granulocyten produceert. Die vervullen een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Personen die met dit probleem te maken hebben, hebben weinig weerstand waardoor ze kwetsbaar zijn voor besmettingen met MRSA.

“Ons doel bij het onderzoek naar deze zeldzame genetische afwijking was om te zien wat het immuunsysteem bij gezonde mensen precies doet als er sprake is van een infectie met stafylokokken” , zegt dr. Pierre Kyme van het Immunobiology Research Institute.

“Wanneer het CEBPE-gen bij gezonde personen,  “geprikkeld” wordt, zien we de weerstand tegen bacteriële infecties flink toenemen”, voegt hij er aan toe.

Vitamine B3

Om die weerstand tegen infecties te verhogen gebruikte het onderzoeksteam hoge doses vitamine B3. Daarmee werd het CEBPE-gen gestimuleerd, waardoor de slagvaardigheid van witte bloedcellen verbetert en besmettingen met stafylokokken kunnen worden bestreden. Toen de vitamine in menselijk bloed werd getest nam in slechts enkele uren de capaciteit van het immuunsysteem om de stafylokokken-moord te plegen 1000-voudig toe. En in muizen die voorafgaande aan een stafylokokkenbesmetting injecties vitamine B3 kregen  nam het aantal bacteriën in de milt en lever van de dieren na 48 uur 100-voudig af. Aangemoedigd door dit succes gaan de onderzoekers er vanuit dat er op dit terrein nog veel meer te ontdekken valt en er meer voedingssubstanties moeten bestaan die infecties met stafylokokken kunnen bestrijden.

Prof.dr. Philip Koeffler van het Cedar-Sinai Center merkte dan ook op: “ Er is nog veel onderzoek te doen, maar wij geloven dat de vitamine B3 en andere voedingssubstanties die de activiteit van dit bepaalde gen kunnen verhogen, het potentieel hebben om antibiotica resistente bacteriën, zoals de stafylokok succesvol te bestrijden”

Koerswijziging

“Het wordt tijd voor een koerswijziging”, zegt arts- viroloog dr. George Liu van het Maxine Dunitz Children’s Health Center. “Om bacteriële infecties succesvol te lijf te gaan dienen we ons in onze research te concentreren op voedingssubstanties die het immuunsysteem kunnen verhogen en niet langer met ons volle gewicht te leunen op het gebruik van antibiotica. Dat maakt deze ontdekking ook zo opwindend. Ons onderzoek toont aan dat zo’n eenvoudige substantie als vitamine B3 in staat is bescherming te bieden tegen micro-organismen die een bedreiging voor de volksgezondheid vormen ”

Alhoewel onderzoek bij patiënten nog moet plaatsvinden bleek uit eerder onderzoek al dat

“In een dosering van 10 mg tot 20 mg nicotinamide (vitamine B3) per kg lichaamsgewicht per dag bij mensen het gehalte neutrofiele granulocyten steeg”

Deze witte bloedcellen vormen een eerstelijnsverdediging tegen bacteriën.

Hoor ik daar enthousiaste stemmen uit de hoek van de orthomoleculaire geneeskunde ?

J Clin Invest. doi:10.1172/JCI62070.
Truthdive

Delen.

5 gedachten aan “Nieuwe toepassing van vitamine B3?”

 1. Gaat het om de vorm Niacin of Nicotinamide?

  Graag bericht a.u.b.

  Met vriendelijke groet,

  J.G. van rijn

 2. In de onderzoeken werd de nicotinamidevorm – ook niacinamide genoemd – van vitamine B3 en niet niacine, of in goed Nederlands, nicotinezuur gebruikt.

 3. Ik heb al jaren last van stafylokokkeninfectie wat zich openbaart als een wondroos op de beide billen. Dikke huid, rood, sinaasappelhuid en gloeiend heet, gepaard gaande met hoge koorts. Al jaren krijg ik penidural spuiten en verschillende antibiotica.
  Ik begrijp dat met Vitamine B3 de weerstand tegen deze stafylokokken zou kunnen worden vergroot. Maar ik zie dat er 10 tot 20mg per kg lichaamsgewicht zou moeten worden ingenomen. Dan zou ik 880 tot 1760mg moeten slikken.
  Vragen:
  Denkt u dat dit voor mij kan helpen?
  En klopt de door mij geschetste hoeveelheid?

 4. Hallo Rob, zoals je uit het artikel kunt opmaken verkeert het B3 verhaal nog in een experimenteel stadium. Vitamine B3, maar zeker hoge doses ascorbinezuur (vitamine C) bieden bij een stafylococceninfectie interessante mogelijkheden. Echter, zelfmedicatie lijkt in jouw situatie niet verstandig, omdat bij hoge doses B3 ook bijwerkingen kunnen optreden die medische begeleiding noodzakelijk maken. Daarom raad ik je aan mijn verhaaltje uit te printen en het onder je arm mee te nemen naar een orthomoleculair arts, te vinden op http://www.mbog.nl Mijn voorkeur gaat uit naar Dr. Lydia Boeken van de Amsterdam Kliniek in Abcoude (www.amsterdamkliniek.nl) die veel ervaring heeft met de behandeling van dergelijke infecties. Je zou haar even kunnen mailen of bellen en e.e.a. met haar bespreken. All the best !
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.