Geelwortel voorkomt en behandelt diabetes

Mensen uit India en Pakistan krijgen als zij op een Westers voedingspatroon overstappen opvallend vaak diabetes. Aangenomen wordt dat diverse kruiden die rijkelijk gebruikt worden in de Indische keuken hiertegen beschermen. Van kaneel en fenegriek is aangetoond dat deze kruiden, die in diverse Indische gerechten voorkomen, een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes vermoedelijk verkleinen. Ook van kurkuma (curcuma longa, geelwortel, koenjit), met als werkzame bestanddeel curcumine, wordt al jaren vermoed dat het een gunstig effect heeft op de suikerstofwisseling. Tot voor kort is er geen gedegen onderzoek bij mensen gedaan naar deze mogelijke gunstige werking van de wortel. Nu zijn er twee onderzoeken verschenen die opmerkelijke resultaten lieten zien.

In een Amerikaans-Thais onderzoek werden 240 mensen gevolgd met een verminderde gevoeligheid voor insuline en een verhoogd bloedsuikergehalte – dus een mogelijk voorstadium van diabetes. Zij kregen een tamelijk hoge dosis curcumines per dag (1500 mg) of een placebo. Na 9 maanden bleek dat de groep die het geelwortel-extract had gekregen hier erg veel baat bij had. In de placebogroep was inmiddels bij 16% diabetes vastgesteld terwijl dit bij niemand in de geelwortelgroep het geval was. Zij waren afgevallen en hadden een betere gevoeligheid voor insuline (HOMA-IR 3,22 t.o.v. 4,04). De beta-cellen functioneerden beter en de gehaltes C-peptiden en adiponectine waren verbeterd.

Het andere, Chinese, onderzoek betrof mensen bij wie al diabetes was geconstateerd. Zij kregen dagelijks een extract met 300 mg curcuminoïden. Na drie maanden bleek dat in de curcumingroep de metingen beter waren dan in de placebogroep van het nuchtere bloedsuikergehalte, van het geglyceerd hemoglobine (Hb1Ac), en van het HOMA-IR gehalte die de mate van diabetes en insulineresistentie aangeven. Ook het gehalte vrije vetzuren en triglycerides was verbeterd door het geelwortelextract

Wat precies het werkingsmechanisme is van de geelwortel-extracten bij (pre-) diabetes is niet geheel duidelijk. De Chinese onderzoekers achten de daling van het gehalte vrije vetzuren cruciaal terwijl de wetenschappers van het Amerikaans-Thaise onderzoek de ontstekingsremmende werking van curcumine noemen.

Eerder schreef ik over deze ontstekingsreactie in vetcellen in relatie tot adiponectine en diabetes:

Met zekerheid zijn er nog andere voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op de ontstekingsreactie in vetcellen en de aanmaak van adiponectine. Een goede kandidaat is ook de geelwortel (curcumin). Diverse dierproeven wijzen erop dat extra curcumin adiponectine laat stijgen en ontstekingsstoffen laat dalen. Onderzoek met mensen moet echter nog worden uitgevoerd.

Dat laatste is nu dus gelukkig gebeurd.

Diabetes Care July 6, 2012
Curry Compound May Lower Diabetes Risk, WEB MD
Molecular Nutrition & Food research, DOI: 10.1002/mnfr.201200131

Gerelateerd: Het gevaar van ontstoken vetcellen

Delen.

3 gedachten aan “Geelwortel voorkomt en behandelt diabetes”

  1. welke rauw te eten groente is het meest effectief bij diabetes 2

    bedankt 1

  2. Als ik er één zou moeten kiezen dan sopropo. Lijkt op komkommer maar smaakt anders. in het engels ‘bitter melon’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.