Het leven zit in de darmen!

Dat is de mening van Henk de Valk, arts voor natuurgeneeskunde en auteur van het belangwekkende boek “Gezond en Vitaal Oud Worden”

De darm is van wezenlijk belang voor onze gezondheid, maar er zijn maar weinig mensen met echt gezonde ingewanden. Hippocrates en Paracelsus, grondleggers van de moderne geneeskunde deden de betekenisvolle uitspraak “de dood zit in de darm”. Daarmee zeiden zij eigenlijk dat als  de darmen niet goed functioneren, de rest van het lichaam daar de negatieve gevolgen van ondervindt. Maar je kunt dat gezegde ook omdraaien, zegt Henk de Valk en dan wordt het “het leven zit in de darm”. Want we hebben bijna een kilo aan darmbacteriën, en die vervullen een uiterst belangrijke rol. Het is daarom van groot belang dat de samenstelling van deze bacteriën klopt.

Briljante Rus

Ilja Iljitsj Metsjnikov [ 1845 – 1916] was een Russische bioloog die onderzoek deed naar de werking van het immuunsysteem. Hij stelde de theorie van de fagocytose op en kreeg daarvoor in 1908 de Nobelprijs voor geneeskunde. Later richtte hij zijn research op bacteriën die gisting en rotting in de dikke darm veroorzaken. Hij schreef er een boekje over dat in wittejassenland veel stof deed opwaaien, getiteld  De verlenging van het leven. Want volgens Metsjnikov is een overmaat aan afvalstoffen in de darmen uitermate schadelijk voor de gezondheid en bekorten ze als ze daar te lang blijven zitten het leven van de drager. Rottingsbacteriën doen zich dan te goed aan onverteerde voedselresten, waarbij giftige stoffen vrijkomen die de darmwand passeren en in de bloedbaan terecht komen. En dat kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Vooral als de ontlasting te traag wordt uitgescheiden, zoals bij chronische verstopping. Om die reden was volgens Metsjnikov door gebrek aan zuurheid in de dikke darm een dagelijkse consumptie van gefermenteerde melkproducten noodzakelijk, zoals yoghurt die zure bacteriën bevat. Als bewijs voor zijn stelling verwees hij naar de hoge ouderdom en vitaliteit van Bulgaarse boeren die dagelijks grote hoeveelheden yoghurt eten. Zo werd deze briljante Rus de eerste wetenschapper die de belangrijkheid van een schone dikke darm en de gevaren van auto-intoxicatie aan de wereld bekend maakte. 

Op de barricade

Omdat er steeds meer bacteriën komen die antibiotica-resistent zijn, moeten we het lichaam een eigen verdediging ter beschikking stellen. Slechte voedingskeuzes stress en het overvloedig gebruik van antibiotica hebben de mogelijkheden van het lichaam verzwakt om potentiële ziekteverwekkers zoals bacteriën, parasieten en virussen aan te vallen en te vernietigen. Bij het ouder worden neemt het aantal goede darmbacteriën trouwens ook af.  Probiotica in de vorm van goede darmbacterIën, zoals Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Bulgaricus , Lactobacillus Helveticus, Bifidobacterium Bifidum en Streptococcus Thermophilus, zijn enkele van de belangrijke micro-organismen die we kunnen gebruiken om onze weerstand tegen ziektes te verbeteren. Gezondheidsjournalist Pim Christiaans zegt in zijn boek De Houdbare Man:

 “Studie na studie wijst uit dat deze strategie [ van het gebruik van probiotica] werkt en talloze gunstige effecten heeft: versterking van de algehele afweer, versterking van de lichaamseigen afweer tegen vrije radicalen, minder kans op darmkanker, betere bescherming tegen hart en vaatziekten, verbetering van de insulinegevoeligheid, sterkere botten en vermindering van lichaamsvet. Interessant voor drinkers: een recent klein onderzoek geeft aan dat de afweer van alcoholisten met een beschadigde lever opknapt door probiotica. Een andere studie liet zien dat het gebruik van probiotica de afweer verbeterde van twintig duursporters die zwaar trainden.”

Lactobacillus acidophilus

Volgens dr. Khem Shahani [1923-2001] een microbioloog en pionier op het gebied van probiotica verbetert Lactobacillus acidophilus de immuniteitsfunctie door de vorming van kankerveroorzakende chemicaliën te verwijderen of te onderdrukken. Nitraten,die in de voedselindustrie als conserveringsmiddel worden gebruikt, kunnen via enzymen in het darmkanaal omgezet worden in kankerverwekkende nitrosamines. Lactobacillus acidophilus kan dit proces stoppen door eerst de hoeveelheid potentiële kankerverwekkende substanties te verminderen, en daarna bepaalde kankerveroorzakende enzymen te deactiveren, vooral d-glucuronidase en b-glucosidase. In The Journal of Immunotherapy stond te lezen dat het gebruik van yoghurt met Lactobacillus acidophilus, het gamma-interferon verhoogt, waardoor virussen zich moeilijker kunnen reproduceren. De hoeveelheid lichaamseigen immunoglobuline E, dat sterke antibacteriële eigenschappen heeft en ook in staat is parasieten te vernietigen, neemt toe bij het gebruik van Lactobacillus Bulgaricus. In een andere studie kregen 21 vrouwen tussen 40 en 75 jaar die bestraald werden voor baarmoederhalskanker of baarmoederkanker, yoghurt met probiotica,waaronder Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium bifidum. Daardoor hadden zij veel minder last van de door bestraling veroorzaakte diarree. Hun conditie verbeterde eveneens. Diarree is namelijk een ernstige complicatie bij oncologische behandelingen. Het veroorzaakt gewichtsverlies, verlaagt de weerstand en leidt tot voedingstekorten. Wereldwijd is diarree overigens de grootste oorzaak van kindersterfte. En ook reizigers kunnen met dit ongemak te maken krijgen zoals u wellicht uit eigen ervaring weet… Probiotica is in staat het evenwicht in de darm te herstellen.

“In de loop der jaren ben ik steeds meer gaan inzien hoe wezenlijk de darm is voor onze gezondheid en hoe weinig mensen een echt gezonde darm hebben”

zegt dr. Henk de Valk. En als hij het over gezonde darmen heeft bedoelt hij:

 •  een gezonde darm zorgt voor vertering en voedselopname. Je kunt heel gezond eten, maar als je voeding niet goed opgenomen wordt, heb je er maar weinig aan.
 •  een gezonde darm zorgt voor uitscheiding en ontgifting. Via de darm raak je allerlei gifstoffen kwijt.
 •  een gezonde darm helpt een goede weerstand op te bouwen
 •  een gezonde darm versterkt en reguleert het immuunsysteem. Bij een vervuilde darm of een zwakke darmflora kan dus ook het immuunsysteem verzwakken of ontsporen, uit balans raken. In de darmwand bevindt zich namelijk het grootste deel van je lymfeweefsel.

En als je darmen gezond zijn dan heb je:

 • dagelijks 1 tot 2 x ontlasting, die makkelijk komt.
 •  je buik voelt soepel aan en is niet opgeblazen
 •  je bent energiek na het eten
 •  je hebt weinig toiletpapier nodig
 •  je hebt geen onverteerde resten in de ontlasting

En dat kun je o.a. bereiken door:

 • niet te veel te eten, dat vindt de darm niet prettig, want wat niet verteerd wordt en dus niet opgenomen gaat gisten en rotten in je darm
 • niet haastig te eten, want dat kan de darm niet aan
 • vezelrijk te eten. De darm is gek op vezels uit [ biologische] groente, fruit en volkorenproducten. Vooral gezonde darmbacteriën zijn er gek op en gaan zich vermenigvuldigen met als gevolg betere weerstand.
 • zoetigheid en suiker tot een absoluut minimum te beperken, alsook te veel vlees en allerlei snacks.

Mijn advies is: verwen je darmen een paar keer per jaar door een goed probiotica-preparaat te gebruiken waarin een concentraat van goede bacteriën voorkomt zoals Bifidobacterium Bifidum, Lactobacilus Acidophilus, Lactobacillus Bulgaricus, Lactobacillus Helveticus en Streptococcus Thermophilus. Moet u antibiotica gebruiken, houdt dan minimaal een tijdsruimte van 2 uur aan tussen de inname van de antibiotica en het probiotica-preparaat. Zorg in elk geval door een verstandige leef en eetwijze dat u over voldoende goede darmbacteriën beschikt, want u weet het: het leven zit in de darm !

Referenties::

Complete Nutrition: how to live in total health, dr. Michael Sharon- London, U.K.- 2005

The Immune System Cure,  Lorna R. Vanderhaeghe & dr.Patrick Bouic – Canada- 1999

De Houdbare Man,  Pim Christiaans – 2011- Amsterdam

Gezond en Vitaal Oud worden, dr. Henk de Valk- Rijswijk, 2009

Delen.

13 gedachten aan “Het leven zit in de darmen!”

 1. Je kunt de darmflora en je lichaam helpen, door bij een antibiocakuur ALTIJD een extra vit. B. kuur te slikken.

 2. Justine, dat zal ook wel moeten, want antibiotica zijn geduchte nutrientenrovers. Zie mijn artikel op deze site “Ali Baba en de 40 Rovers”. Daarnaast is het gebruik van een kwalitatief goed probioticapreparaat- en dan heb ik het niet over de bekende lauwzoetje drankjes uit de supermarkt, maar over een geconcentreerd product met miljarden darmbacteriën – DRINGEND geboden !
  gr. Anthon

 3. Beste lezer
  Het leven zit in de darmen
  nu zie je dat er in melkproducten voor babys steeds vaker Lactobacillus fermentum wordt toegevoegd samen met GOS
  Wat is nou de meerwaarde van lactobacillus fermentum.
  vriendelijke groet Will

 4. Will, er bestaan zo’n 50 Lactobacillus- soorten die in verschillende voedingsvormen voorkomen en in de darmen hun verschillende positieve taken uitvoeren. Lactobacillus fermentum vinden we vooral in gefermenteerde plantaardige producten. Volgens een wetenschappelijke tijdschrift voor kindergeneeskunde [ J. Pediatr. Gastroenterol Nutr. 2012 jan; 54 (1): 55-61] blijkt uit onderzoek dat Lactobacillus fermentum werkzaam is bij maag en darminfecties en infecties van de hogere luchtwegen. En zoals je wellicht weet kunnen die bij babietjes nog al eens voorkomen….
  gr. Anthon

 5. Dank voor je antwoord over de lactobaccilus fermentum.
  Wat goed dat HIPP biologische baby voeding dit in haar melkproducten heeft verwerkt.Hipp lijkt hier mee vooruit te lopen op de andere grote merken. Zullen de andere A merken volgen? Hipp is wel echt een pionier op het gebied van zuigelingenvoeding blijkt wel weer.

  Will Klein Sprokkelhorst
  overgezondleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.