Site pictogram vita-info.nl

Ginkgo biloba bij tinnitus

Piepen, suizen en het horen van andere fantoomgeluiden – geluiden die anderen niet kunnen horen – wordt tinnitus genoemd. Mogelijke oorzaken van tinnitus zijn legio zoals gehoorschade door harde geluiden, bijwerking medicijnen (aspirine, kanamycine, benzodiazepines, statines, diuretica), atherosclerose, hoge bloeddruk, ziekte van Meniére, oorontsteking etc. etc.. Het is  daarom niet verwonderlijk dat als onderzoek plaatsvindt waarbij een middel wordt onderzocht bij tinnituspatiënten waarbij niet gekeken wordt naar de oorzaak van de kwaal de kans klein is dat er een duidelijk resultaat uitkomt. Dit is nu het geval met ginkgo biloba. Er zijn meer dan 10 klinische studies uitgevoerd waarbij men trachtte te beoordelen of ginkgo biloba de klachten kan verminderen. Ook bij een aantal studies waarin de effecten bij dementie werden bekeken onderzocht men tinnitus als neveneffect.

De werking van  ginkgo biloba is onlangs nog onderzocht in een relatief grootschalig, dubbelblind gerandomiseerd, onderzoek bij 400 dementerende ouderen. Zij kregen 240 mg van een gestandaardiseerd extract per dag. Diverse klachten, waaronder tinnitus, verminderden sterker in de groep die de ginkgo gekregen had dan in de placebogroep.

Een onderzoek echter, gepubliceerd in het gerenomeerde Britisch Medical Journal concludeerde dat ginkgo niet effectief is bij tinnitus. Verschillen tussen deze twee onderzoeken zijn de dosering – in het Britse onderzoek kreeg men 150 mg per dag, de duur – 24 weken t.o.v. 12 weken – en de aard van de patiënten. Het Britse onderzoek betrof, afgezien van de tinnitus, gezonde volwassenen.
Dergelijke verschillen zien we in minder extreme mate in andere studies naar ginkgo bij tinnitus. Ook de meta-analyses die diverse onderzoeken bij elkaar vegen, komen tot verschillende conclusies.

De beste resultaten worden gemiddeld genomen gerapporteerd in studies waarbij er sprake is van vasculaire dementie bij een groot aantal proefpersonen. De voorlopige conclusie lijkt ons gerechtvaardigd dat ginkgo één van de mogelijke oorzaken, atherosclerose, oftewel  vernauwing van de bloedvaten, tegengaat en aldus de tinnitusklachten bij sommige mensen kan verlichten.
Bij plotseling opgetreden tinnitus na blootstelling aan harde geluiden kan magnesium waarschijnlijk meer kans op herstel geven.

J Psychiatr Res. 2012 Jun;46(6):716-23. Epub 2012 Mar 27.
BMJ 2001; 322 doi: 10.1136/bmj.322.7278.73 (Published 13 January 2001
Clin Otolaryngol Allied Sci. 2004 Jun;29(3):226-31.
Neuropsychiatr Dis Treat. 2011; 7: 441–447.

Gerelateerd: Magnesium en muziek

Delen.

Mobiele versie afsluiten