Acetylcysteïne bij schizofrenie

N-acetylcysteïne (NAC) kan mogelijk helpen om het lijden van chronische schizofreniepatiënten te verlichten.

NAC is het stabiele derivaat van het aminozuur l-cysteïne. Het wordt onder meer toegepast bij aandoeningen van de luchtwegen en van de lever. NAC kan het gehalte van het enzym glutathion verhogen. Uit eerder onderzoek is bekend  dat bij schizofreniepatiënten het gehalte van deze belangrijke antioxidant in de hersenen is verlaagd – hetzij door de ziekte zelf, hetzij door de medicatie. Dit zorgt voor meer oxidatieve stress in de hersenen en bovendien speelt glutathion een rol  in het glutamaat metabolisme in de hersenen, dat een rol speelt in schizofrenie. Daarom deed men in Australië onderzoek naar het effect van NAC bij dergelijke patiënten. Aan dat onderzoek deden 140 patiënten mee die al gemiddeld 12 jaar aan een tamelijk ernstige vorm van schizofrenie leden. Meer dan de helft van de patiënten kreeg clozapine, een middel dat uitsluitend gegeven wordt aan mensen die onvoldoende baat hebben bij andere medicatie. Men kreeg als aanvulling op de bestaande behandeling, gedurende 24 weken, twee maal daags 1000 mg n-acetylcysteïne (NAC) of placebo’s . Na afloop bleek dat de NAC de zogenaamde negatieve symptomen hadden verminderd. Men zorgde beter voor zichzelf , had wat meer zelfinzicht, een beter humeur en ging meer met andere mensen om. Ook was er een vermindering van bijwerkingen van medicatie, met name acathisie. De zogenaamde positieve symptomen (wanen, paranoia, hallucinaties, vijandigheid) verbeterden niet door de NAC. De verbeteringen waren meetbaar vanaf de achtste week. Een maand nadat het gebruik van de NAC was gestopt waren de verbeteringen weer verdwenen.

Sinds dit onderzoek uit 2008 zijn enkele aanvullende studies verschenen die trachtten objectief waarneembare – door EEG en MRI scan – veranderingen vast te stellen bij patiënten die NAC  kregen toegediend. Hieruit blijkt dat NAC de op een MRI scan vastgelegde “mismatch negativity” vermindert. Ook bleek recent dat  2 gram NAC per dag het EEG (multivariate phase synchronization) verbeterde bij schizofreniepatiënten. Deze verbetering was individueel zeer verschillend, hetgeen er volgens de onderzoekers op duidt dat NAC bij een deel van de schizofreniepatiënten waardevol zou zijn en dat het na enkele weken gebruik door een EEG zou zijn te voorspellen bij wie. Dit is van belang omdat het een paar maanden duurt voordat duidelijk is of men baat heeft  bij deze aanvullende therapie. Gelukkig bleek uit de diverse onderzoeken dat er geen verschil was is het aantal ongewenste bijwerkingen tussen de NAC- en placebogroep.

Berk M, et al. N-Acetyl Cysteine as a Glutathione Precursor for Schizophrenia-A Double Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial.  2008 Biol Psychiatry 64: 361-368.

PLoS One. 2012; 7(2): e29341.

J Psychiatry Neurosci. 2011 March; 36(2): 78–86.

Gerelateerd: Vitamines tegen bijwerkingen neuroleptica
Visolie beschermt tegen psychoses
Ik ben toch niet gek?

Delen.

4 gedachten aan “Acetylcysteïne bij schizofrenie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.