Rhodiola verbetert uithoudingsvermogen

Rozenwortel, beter bekend onder zijn Latijnse naam Rhodiola rosea, wordt een adaptogeen kruid genoemd. Het wordt geacht niet specifiek de lichaamsfuncties te verbeteren of te normaliseren. Rhodiola wordt vooral toegepast bij burn-out en door duursporters. Onlangs werd een onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat een éénmalige doses reeds een meetbaar effect kan hebben op het uithoudingsvermogen.

De proefpersonen – redelijk tot goed getrainde vrouwelijke spinningfietsers – kregen een uur voor de test een supplement met per kg lichaamsgewicht 3 mg extract van Rhodiola rosea. Het gebruikte extract bestond voor 3 procent uit rosavin en voor 1 procent uit salidroside of een placebo. Een paar weken later werd de test herhaald en kregen degenen die eerst de rhodiola gekregen hadden de placebo en andersom. De test bestond uit een warming-up van 10 minuten gevolgd door een virtuele heuvelachtige tijdrit van 6 mijl.

tijd met en zonder rhodiola
Tijden met rhodiola t.o.v. met placebo

Gemiddeld werd de tijdrit een kleine halve minuut sneller afgelegd als men de rhodiola gekregen had. Uit bovenstaande grafiek is te zien dat dit effect zeer consistent was. Bijna alle dames reden sneller na gebruik van de rhodiola. Ook rapporteerde men minder vermoeidheid en men mat een lagere hartslag aan het einde van de warming-up (gemiddeld 136 t.o.v. 140)

De onderzoekers menen dat de werking berust op een stimulerende werking van het sympatische zenuwstelsel, hetgeen zich uit in een betere hartslag en snellere prikkeling van de spieren, en de aanmaak van meer endorfinen, wat het gevoel van vermoeidheid vermindert.

Eerder zijn dergelijke onderzoeken ook uitgevoerd in China en in België met soortgelijke resultaten. Die onderzoeken wezen echter op andere werkingsmechanismes. Een verbetering van de zuurstofopnamecapaciteit en een verbetering van de testosteron-cortisolverhouding. Dit laatste  werd nu niet waargenomen maar daarvoor was het onderzoek wellicht te kortdurend.
J Strength Cond Res. 2012 May 24.
Chin J Integr Med. 2009 Jun;15(3):177-83. Epub 2009 Jul 2.

Delen.

2 gedachten aan “Rhodiola verbetert uithoudingsvermogen”

  1. Hallo,

    Ik kan nergens op internet wat de werking is van Rhodiola bij mensen met autisme.
    Bij klassiek autisme en PDD-nos word beweerd dat er een verhoogd serotonine nivo is in het bloed. Ik zie dat rhodiola juist serotonine verhoogt. Wie kan mij daar wat meer over vertellen?

    Groeten Jeffrey.

  2. Jeffrey, die informatie zal ook moeilijk of misschien wel in het geheel niet te vinden zijn. Dat alles heeft te maken met het feit dat in wetenschappelijke kring grote verdeeldheid bestaat over de echte oorzaak van autisme. Daarom is het ook niet mogelijk van te voren te bepalen wat rhodiola bij autisten doet. Dat bij klassiek autisme en PDD-Nos de serotonineniveaus verhoogd zouden zijn heb ik in de mij ter beschikking staande literatuur niet kunnen vinden. Rhodiola verbetert inderdaad de werking van neurotransmitters, zoals serotonine. Het stimuleert bij vermoeidheid en kalmeert bij stress. Wetenschappers hebben meer dan 140 actieve bestanddelen in rhodiola vastgesteld, maar de werkzame stoffen zijn rosavine en salidrozide. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt het toegepast bij examenvrees en leerproblemen. Meer informatie en de orthomoleculaire benadering van autisme kun je lezen op deze site in mijn artikel ” Anders denken, anders doen“.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.