Extracten van de bladeren van de ginkgo biloba, die o.a. gebruikt worden om het geheugen en de alertheid te ondersteunen, bij doorbloedingsproblemen en vanwege een anabole werking bij ouderen, blijken veiliger dan men tot nu aannam. In het verleden werd gedacht dat de combinatie van ginkgo biloba met bloedverdunnende medicatie heeft bijgedragen aan het ontstaan van (hersen-)bloedingen. De remmende invloed op de Plaatjes Activerende Factor (PAF) zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Daarom wordt vaak niet meer dan een lage doses aanbevolen als de patiënt ook aspirine of andere bloedverdunners gebruikt.
Uit onderzoek uit 2005 bleek reeds dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ginkgo biloba een rol zou hebben gespeeld bij mogelijke bloedingen. De dosis die nodig is om een nadelige invloed te kunnen hebben op de bloedplaatjesaggregatie bleek minstens het 100 voudige van de doses (120 mg- 240 mg) die doorgaans wordt aanbevolen.
Ook bij een experiment met gezonde volwassenen werd geen nadelig effect van een ginkgo biloba extract (240 mg per dag) op de bloedstolling waargenomen.
Recent is naar deze kwestie een systematisch onderzoek uitgevoerd. Achttien gerandomiseerde dubbelblind onderzoeken werden beoordeeld met totaal 1979 personen. Uit de studies werden data van vele verschillende meetfactoren van hemostase verzameld : perfusie, trombocytenfunctie, fibrinogeenconcentratie, partitiële thromboplastine tijd en prothrombine tijd.
De auteurs vonden een positief effect van gestandaardiseerd ginkgo biloba-extract op de bloedstroom door een vermindering in bloedviscositeit. Er werd geen bewijs gevonden voor een effect op ADP-geïnduceerde trombocytenaggregatie en fibrinogeenconcentratie. Thromboplastine tijd en prothrombine tijd werden ook niet door het ginkgo biloba-extract veranderd.
De auteurs concludeerden dat gestandaardiseerde droogextracten van ginkgo bilobabladeren het risico op bloedingen niet verhogen. Daarnaast ondersteunt het waargenomen effect op de bloedviscositeit (dikte van het bloed) het mogelijk therapeutische gebruik van ginkgo biloba.
Phytomedicine, Volume 12, Issues 1–2, 10 January 2005, Pages 10–16
Pharmacotherapy , Volume 31, Issue 5 (May 2011) Is There a Risk of Bleeding Associated with Standardized Ginkgo
Delen.
Jurriaan Nijkerk
Uit een Engelse studie mis gebleken dat de door de fabrikant geadviseerde dosis van 3 x 40 mg standardextract per dag onvoldoende is. Een dosis van drie maal daags 80 mg, zo bleek uit het onderzoek, zou wél werkzaam zijn.
Helaas kan ik de publicatie van dit onderzoek op dit moment niet vinden.
Verder zou (matig) koffie drinken ook preventief werken alsmede een combinatie van arginine en ornithine en een ruime dosis vitamine C, dus minimaal twee stuks fruit per dag.
Wie dit combineert met twee glazen rode wijn per dag, twee maal per week vette vis, veel donkere bladgroente (liefst van biologische bron in verband met het magnesiumgehalte) en een gezonde levensstijl zou volgens andere bronnen zich verder niet al te veel zorgen hoeven te maken.
Dit kan voor mensen met een zittend beroep worden aangevuld met een zogenaamde conditie-piek training.
Wat betreft mijn huisarts, hij was het hier geheel mee eens en maakte bovendien de gortdroge opmerking: ‘Wanneer Ginkgo Biloba goed is voor etalagebenen, dan moet het welhaast ook goed zijn voor de hersenen.’
Mijn neefje, vooraanstaand fysiotherapeut in Noorwegen, gespecialiseerd in cardio trainingen bij ouderen: ‘Dood ga je toch, het maakt alleen wel heel veel verschil of je gezond dan wel ongezond dood gaat.’
Anthon
Jurriaan, in [orthomoleculair] geneeskundige kringen kan altijd verschillend worden gedacht over doseringen. Zoals je begrijpt heeft dat te maken met de status van de patiënt, eet en leefstijl, familiaire ziektegeschiedenis, gebruik van andere medicijnen en natuurlijk of Gingko Biloba in preventieve dan wel therapeutisch zin wordt gebruikt. Matig koffiedrinken – zie mijn artikel “Bakkie troost of Koppie gif” vormt zeker een bijdrage aan een goede doorbloeding van de hersenen. Ornithine en arginine – de eerste wordt gevormd uit de laatste- hebben ieder zo hun kwaliteiten. Vooral arginine heeft een gunstige invloed op de bloedvaten [verwijding]. Wijn, groenten etc. hebben alles te maken met een mediterraan voedingspatroon – zie mijn “Komt een man bij de dokter”, en zijn prima middelen om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen. Conditie-piektraining heb ik beschreven in “Verleng je houdbaarheid” een recensie over het boek van Pim Christiaans. Adriaan en ik doen dat wekelijks. En die huisarts van jou heeft volkomen gelijk. Op deze site kun je uitgebreid lezen dat Gingko Biloba een interessante bijdrage levert aan de doorbloeding van de hersenen en tevens werkzaam is bij claudicatio intermittens [etalagebenen]. En tot slot: je Noorse neef heeft met zijn uitspraak de grondgedachte van de orthomoleculaire geneeskunde te pakken: we zijn sterfelijk, maar op hoge leeftijd met een respectabele gezondheid in de slaap overlijden is een mooi ideaal om via eet en leefstijl naar te streven !
gr. Anthon