Vitamine C samen met sport bij overgewicht

Uit een onderzoek onder mensen met overgewicht blijkt dat extra vitamine C een gunstig effect heeft op de vermoeidheidsklachten en op de hartslag tijdens inspanningen. Op het gewicht had de vitamine C in dit onderzoek geen effect.

Mensen met overgewicht klagen vaak over vermoeidheid als lichaamsbeweging op het afvalprogramma staat. Dit is niet bevorderlijk voor de inspanningen om gewicht te verliezen met behoud van spieren. Van vitamine C is bekend dat een tekort vermoeidheidsklachten kan veroorzaken. Daarom deed men onderzoek naar het effect van 500 mg vitamine C per dag bij mensen die aan een afslankprogramma deelnamen.

De twintig deelnemers waren dertigers met een BMI van gemiddeld 34. Zij volgden gedurende 4 weken een dieet dat circa 30% minder calorieën bevatte dan er verbruikt werd en met voor iedereen hetzelfde vitamine C gehalte. De helft kreeg daarnaast dagelijks een tablet met 500 mg vitamine C. De anderen een placebo. Aan het begin en  op het eind van de vier weken deed men een inspanningstest waarbij de proefpersonen gedurende een uur op circa 50% van de maximale inspanning dienden te lopen. In de meeste gevallen betekende dit voor deze mensen een stevig wandeltempo.
Het bleek dat in de vitamine C groep de hartslag bij de tweede test 11 slagen per minuut lager was dan bij de eerste test. In de placebogroep was de hartslag slechts 3 slagen lager. De proefpersonen die de vitamine C hadden gekregen rapporteerden ook een aanmerkelijk geringere vermoeidheid dan in de placebogroep. Het gewichtsverlies was in beiden groepen gelijk, gemiddeld 4 kg en ook de samenstelling van de uitgeademde lucht (de respiratory exchange ratio) waaruit men oa kan afleiden of de verbruikte energie uit koolhydraten of vetzuren komt, was hetzelfde in de twee groepen.
Een daling van de hartslag met 11 slagen per minuut betekent dat de conditie van deze proefpersonen aanmerkelijk was verbeterd.

Eerder bestudeerden we het effect van vitamine C op het resultaat van sportieve inspanningen. Hieruit concludeerden we dat de combinatie sport + vitamine C bij 60-plussers erg nuttig is maar bij jonge, gezonde mensen van 20 niet. Nu blijkt dus dat ook mensen van 35 jaar met overgewicht met vitamine C de positieve werking van lichaamsbeweging kunnen versterken.

 

Nutrition, 5 juni 2012

Gerelateerd: Vitamine C en E voor meer spierkracht of juist niet?
Visolie verlaagt hartslag en zuurstofbehoefte tijdens inspanning

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.