Kissproof ?

Dat zoenen erg gezond is, was al wereldwijd bekend. Maar een lange zoensessie blijkt ook te helpen tegen hooikoorts, zo is gebleken uit Japans onderzoek. Een half uur durende kus doet de hooikoortsverschijnselen verminderen, doordat de productie van histamine, het stofje dat verantwoordelijk is voor hooikoorts, wordt verminderd. De Japanners voerden het onderzoek uit bij 24 mannen en vrouwen met hooikoorts. De “proef”personen werd gevraagd een half uur te kussen met hun partner, onder begeleiding van een rustig muziekje. Het experiment werd herhaald met knuffelen. Telkens werd er bloed van de hooikoortskussers afgenomen. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat na de zoensessies het aantal antilichaampjes dat de allergenen bevocht sterk daalde. Na een uitgebreide knuffelsessie deed zo’n daling zich niet voor. Over “alternatieve” geneeskunde gesproken….”

Lentegeuren

En daar wordt niet iedereen gelukkig van. Voor een aantal mensen betekent de lente een periode van wekenlang niezen, hoesten en proesten. Rode ogen, een jeukende neus en een bonkend hoofd, waarbij zelfs koorts kan optreden: rinitis of hooikoorts !  Allemaal ten gevolge van een allergische reactie door overgevoeligheid voor stuifmeel van grassen, bomen en planten. Onder een allergie verstaan we een te sterke reactie van het immuunsysteem op een stof die op zich niet schadelijk hoeft te zijn. Zo zijn er ook mensen die overgevoelig zijn voor katten, en een ander voor een bepaalde verfsoort. Maar hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening en is niet besmettelijk. De symptomen worden veroorzaakt doordat via het neus en/of oogslijmvlies histamine wordt afscheiden ter bestrijding van de allergenen. Ieder mens maakt antistoffen aan tegen stuifmeel, maar het is niet bekend waarom sommigen hooikoorts hebben en anderen niet. Wel is bekend dat bij mensen met hooikoorts de antioxidantenstatus verlaagd is. Hoewel de aandoening op zichzelf niet direct gevaarlijk is, leidt ze bij één op de drie mensen tot bijholteontsteking en kan er zelfs astma ontstaan. Hooikoortsklachten doen zich voornamelijk voor tussen april en juni. Sommigen krijgen in februari al last, terwijl het probleem bij anderen tot eind augustus kan aanhouden. Geen prettig vooruitzicht !

Milieuverontreiniging

Dr.Jean Monro is een bekend allergoloog in het Breakspear Hospital in Hertfordshire, Engeland. Over de ontstaansgeschiedenis van allergieën en hooikoorts in het bijzonder heeft zij een paar tot nadenken stemmende opmerkingen::

“Vóór de Industriële Revolutie kwam hooikoorts nauwelijks voor. Maar vanaf het moment dat we zijn begonnen om de atmosfeer – en dus ons lichaam- te verzadigen met toxische substanties is het een opvallend verschijnsel dat hooikoorts veel meer stadsmensen treft dan bewoners van het platteland. Inmiddels weten we dat de ophoping van verschillende giftige stoffen, zoals verfsprays en pesticiden –er zijn er honderden – allergieën kunnen triggeren. In veel gevallen zullen de celmembranen in de neus en keel op die chemicaliën reageren met een ontsteking. Dan is een voorbij vliegende graspol de druppel die de emmer doet overlopen, en reageert het lichaam met een heftige aanval van histamineproductie. Belangrijk is dus om te begrijpen dat de chemicaliën in eerste instantie  de hoofdveroorzakers zijn van de overgevoeligheidsreactie. Chemische stoffen kunnen een plaatselijk effect op de huid hebben, waarop via de neurologische snelweg een signaal aan het gehele lichaam wordt doorgegeven. Resultaat: de allergie is geboren.”

 

Verboden voedsel

Wat kan helpen om de ergste verschijnselen te verminderen ?  Belangrijk is om voedsel waarbij van chemische toevoegingen gebruik is gemaakt zoveel mogelijk te vermijden. Eet dus zoveel mogelijk biologisch. Wist u dat sommige slasoorten wel 11 keer met pesticiden worden besproeid voordat ze geoogst worden ? Overbodig te zeggen dat voedingsmiddelen waarvoor u duidelijk allergisch bent niet gekocht en gegeten moeten worden. Sommige mensen zijn absoluut overgevoelig voor zuivel, graan, noten, eieren, citrusvruchten [sinaasappels !] ,chocola. etc. Zuivelproducten kunnen door slijmvorming het probleem ook nog eens verergeren. Producten met een hoog suikergehalte zijn af te raden, omdat suiker zeer negatief werkt op het immuunsysteem. Wees matig met zout, caffeinehoudende dranken en alcohol.

Aanraders

Knoflook en uien zijn rijk aan de flavonoïde quercetine. Die is in staat om de ergste hooikoortsverschijnselen terug te dringen. Brandnetelthee gaat de symptomen van allergische rinitis tegen. Een biologische groentesap met rode bieten, artisjokken, een teentje gemalen knoflook, gember, appel en worteltjes geeft het immuunsysteem een flinke boost en helpt het lichaam zich te ontgiften. Bioflavonoïden zijn belangrijke beschermers van de slijmvliezen, daarom is de consumptie van zwarte bessen, rode bessen, aardbeien, kiwi’s en veel verse groente, volkoren rijst en ongeraffineerde graansoorten ook een positieve maatregel. Wat ook kan helpen is de aanschaf van goede honing uit de omgeving, liefst met de honingraat er nog in.  En neem een paar maanden voor het hooikoortsseizoen dagelijks een dessertlepel. De pollen in de honing kunnen er voor zorgen dat de meest acute verschijnselen achterwege blijven, waardoor het probleem dragelijker wordt. Vergeet ook geen ruime hoeveelheden water te drinken -8-10 glazen per dag . Water gaat ook histaminevorming tegen. 

Orthomoleculaire maatregelen

Zoals ik reeds vermeldde is het nuttigen van quercetinerijk voedsel een stap in de goede richting. Quercetine kan ook als supplement in een dosering van 500 mg 3 x daags als antihistaminicum gebruikt worden. Het gaat rode ogen en slijmvliesirritatie van de neusslijmvliezen tegen. Hoefblad [Petasites] extract in een dosering van 2 x daags 50 mg doet dat ook. Vitamine C [ niet time-released !] ingenomen tot darmtolerantie is een krachtig antihistaminicum en kan mits de dosering hoog genoeg is acute verschijnselen aanmerkelijk doen afnemen. Het gebruik van een probioticapreparaat met Lactobacillus acidophilus/Bifidobacterium lactis versterkt het immuunsysteem door een beter darmmilieu te bevorderen. Omega-3-vetzuren zijn nuttig omdat mensen met een allergische rinitus verlaagde concentraties hebben. Altijd in combinatie nemen met vitamine E om oxidatie te voorkomen. Dagelijks een orthomoleculair hoogwaardige multivitamine met ruime hoeveelheden vitaminen van het B-complex is als basis uiterst belangrijk. Homeopathische maatregelen kunnen ook genomen worden in de vorm van  Allium Cepa en Euphrasia officinalis .Ze zijn werkzaam tegen vermoeide en betraande ogen.Ook andere  complexe-homeopathica kunnen  mogelijk effectief zijn bij algemene allergische verschijnselen, zoals overgevoeligheid voor stuifmeel, huisstof, huidschilfers of haren van dieren. Er bestaan druppels, tabletten en neussprays.

Voorkomen en behandelen

Aan het inademen van pollen is in het hooikoortsseizoen bijna niet te ontkomen. Tijdens een briesje kunt u er wel 20 000 inademen. Wel kunt u proberen stuifmeelrijke gebieden zoveel mogelijk te vermijden. Als vakantiebestemming zijn stranden en bergstreken voor hooikoortspatiënten verkieslijker dan weide en bosgebieden.

Zorg ook dat uw weerstand optimaal is, neem voldoende rust en ontspanning en kies voor goede gevarieerde voeding. Probeer ook contact met andere stoffen waarop u allergisch kunt reageren zoveel mogelijk te vermijden- huidschilfers van dieren, veren, schimmels, huisstofmijt. Dat betekent een goede hygiëne en ventilatie in de woning. Ook tabaksrook, pas geverfde oppervlakken en insecticiden kunnen de verschijnselen verergeren. Een beetje vaseline in de neusgaten vormt een extra barrière voor de pollen. Mocht u naast deze adviezen ook de Japanse kissproof willen proberen, dan zal ik u daarbij geen strobreed in de weg leggen. Ja, of u moet allergisch zijn voor stro ….    

Bibliografie::

Anders beter worden, dr. A. Vogel, 2003 Harderwijk

Orthomoleculair Vademecum, Stichting Orthomoleculaire Educatie, 2010

500 of the Most Important Health Tips You ’ill Ever Need, Hazel Courteney, 2009 London

Gerelateerd: Quercetine tegen hooikoorts

Delen.

Eén gedachte over “Kissproof ?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.