De Enzymfactor

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology  zullen wereldwijd de komende jaren steeds meer mensen kanker krijgen. Een Frans onderzoek schat dat het aantal gevallen tot 2030 met 75 % [ ! ] zal toenemen. Vooral in ontwikkelingslanden zullen veel meer mensen de ziekte krijgen. In 2008 kregen 12,7 miljoen mensen kanker. Als de huidige trends doorzetten, zullen dat er in 2030 meer dan 22 miljoen zijn, becijferden de onderzoekers van het gespecialiseerde instituut IARC in Lyon. Demografische factoren  en een “verwesterd” dieet  zijn volgens de onderzoekers verantwoordelijk voor de toename van het aantal kankergevallen. Als meer wordt gedaan aan preventie en de ziekte vaker in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan de toename lager uitvallen, stellen de wetenschappers.

De dood zit in de darmen

Dat de dood in onze ingewanden huist was de opvatting van de 16de eeuwse geneesheer Paracelsus, maar is ook de mening van prof. dr. Hiromi Shinya, hoogleraar klinische chirurgie aan het Albert Einstein College of Medicine en gastro-enteroloog van het Beth Israel Hospital in New York. Hij staat bekend als de pionier van de colonoscopische chirurgie [de “Shinyatechniek”]. Hij heeft namelijk als eerste een niet- invasieve dikke darmoperatie verricht. Door gebruik te maken van zijn eigen uitvinding -de colonoscoop- ontdekte hij dat het mogelijk was om de dikke darm zowel te onderzoeken als er operaties aan te verrichten, zonder een snede in de buikwand te maken. Maar dokter Shinya ontdekte nog meer, namelijk dat enzymen de sleutel vormen tot een lang en gezond leven. En dat we ondanks alle kostenverslindende wetenschappelijke onderzoeken naar de oorzaken van kanker geen stap verder komen als mensen niet geleerd wordt anders te eten , want de werkelijke oorzaak van kanker zit volgens hem in een door verkeerde voedingsgewoonten aangetast enzymsysteem.

Katalysator

Enzym is de algemene naam voor een eiwitkatalysator die in de cellen van een levend organisme wordt aangemaakt. Waar leven is, komen altijd enzymen voor, bij planten zowel als bij dieren. Enzymen spelen een rol bij alle processen die nodig zijn om het leven in stand te houden, zoals bij opbouw en afbraak, transport, uitscheiding, ontgifting en de energieproductie. Geen enkel wezen zou zonder enzymen in leven kunnen blijven. In de cellen van ons lichaam worden meer dan 5000 soorten van deze levensbelangrijke enzymen gecreëerd, en daarnaast produceren we ook enzymen met behulp van de enzymen in het voedsel dat we dagelijks eten. De reden waarom er zoveel soorten enzymen zijn is, dat elk enzym speciale eigenschappen en een unieke functie heeft. Het spijsverteringsenzym amylase  bijvoorbeeld, dat in speeksel voorkomt, reageert alleen met koolhydraten. Vetten en eiwitten worden door hun eigen specifieke enzymen verteerd, de lipases en de proteases.

Voedingsmythes

Een gemeenschappelijk kenmerk van mensen met een gezond maag-darmstelsel is dat ze veel vers voedsel eten dat tal van enzymen bevat. Dit betekent niet alleen het consumeren van enzymen die van buiten komen, maar ook het creëren van een darmmilieu dat bevordert dat darmbacteriën actief enzymen produceren. Aan de andere kant is het zo dat mensen met een slecht werkend maag-darmstelsel leefgewoonten hebben die de uitputting van enzymen versnellen. Het gebruik van tabak, de overdadige consumptie van alcohol, teveel eten, het eten van voedsel dat voedseladditieven bevat, een omgeving van veel stress en het te vaak en teveel gebruik van medicijnen, dat alles put grote voorraden enzymen uit. Dr. Shinya rekent ook af met algemeen gangbare mythen over voeding, zoals:

  • Eet elke dag yoghurt voor een betere spijsvertering
  • Drink elke dag melk om een tekort aan calcium te voorkomen
  • Neem in plaats van fruit, dagelijks voedingssupplementen, omdat fruit veel koolhydraten en calorieën bevat.
  • Eet geen koolhydraten zoals rijst en brood, zodat je gewicht niet toeneemt
  • Probeer een voedingspatroon met veel eiwitten aan te houden
  • Eet vlees om te voorkomen dat je een vitamine B 12 tekort oploopt

Vooral deze mythe vindt Shinya in het licht van kankerpreventie verwerpelijk, want vlees beschadigt de darmen. Vlees veroorzaakt dat de darmwand geleidelijk aan dikker en steviger wordt. Dit komt doordat het tekort aan voedingsvezel in vlees tot een significante afname van de hoeveelheid ontlasting in de darm leidt, waardoor de darm harder dan normaal moet werken om de kleine hoeveelheid ontlasting door peristaltische bewegingen uit te scheiden. Maar als de darmwand dikker wordt, wordt de darmholte nauwer. Hoewel de inwendige druk in de stevige en nauwe darm groter wordt, wordt de vetlaag om de darm heen dikker als er naast de overvloedige hoeveelheid dierlijk eiwit ook grote hoeveelheden vet worden geabsorbeerd, zodat er nog meer druk in de darmwand ontstaat. En als deze inwendige druk in de darm toeneemt, wordt het slijmvlies van binnenuit naar buiten geduwd, waardoor zakachtige holten ontstaan die diverticuli heten en er een toestand ontstaat die diverticulose wordt genoemd. Het gevolg hiervan is dat zich in de darm stagnerende ontlasting ophoopt die de diverticuli vult, waardoor de uitscheiding nog moeilijker wordt. Die vastzittende ontlasting produceert toxinen, wat de genetische mutatie van de cellen in deze gebieden veroorzaakt, waardoor er poliepen ontstaan. De poliepen groeien door en kunnen uiteindelijk carcinomateus worden….

Je bent wat je eet

Ziekte, leven en gezondheid zijn het resultaat van wat je dagelijks eet, is de stelling van prof. Shinya. Hij verbaast zich er over dat in de hedendaagse westerse geneeskunde de patiënten bijna nooit naar hun voedingsgewoonten wordt gevraagd. Hij zegt:

“Ik geloof dat de reden waarom colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, en kanker  “ongeneeslijke ziekten van onbekende oorsprong” worden genoemd, duidt op een gebrek aan informatie over de voedingskeuzes van mensen. Als er meer onderzoek zou worden gedaan naar het verband tussen voedingsachtergrond en ziekten zou de “onbekende oorsprong” veranderen in een “bekende oorsprong”. Om te kunnen begrijpen waarom iemand ziek is, is het noodzakelijk de volledige voedingsgeschiedenis, d.w.z. heden en verleden  van die persoon te kennen- met andere woorden, wanneer ze eten, wat ze eten, hoe vaak ze eten en wat ze in het verleden aten. Als ik de voedingsgeschiedenis van kankerpatiënten bekijk zie ik gewoonlijk dat hun voeding voornamelijk bestaat uit dierlijke eiwitten. Er zijn verschillende vormen van kanker -borstkanker, dikke darmkanker, prostaatkanker, longkanker- maar ongeacht het soort kanker blijft het verband met dierlijke voeding duidelijk bestaan”

Verkeerde uitgangspunten

De geneeskunde heeft de laatste honderd jaar een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Maar ironisch genoeg neemt het aantal mensen dat ziek wordt ieder jaar gestaag toe. Als de geneeskunde zich werkelijk heeft ontwikkeld, waarom zijn er dan niet minder zieke mensen ? Komt dat doordat de hedendaagse geneeskunde een verkeerd uitgangspunt hanteert ? Prof.dr. Hiromi Shinya zegt van wel. Volgens de algemeen heersende medische theorie zijn bacteriën en virussen de oorzaak van besmettelijke ziekten. Dat is volgens hem echter een eenzijdige visie. We moeten in gedachten houden dat ziekten zich ontwikkelen doordat we toestaan dat ons lichaam gastheer is voor deze ziekteverwekkers. De hedendaagse geneeskunde is er op gericht die indringers met alle farmacologische middelen te bestrijden, terwijl een ware geneeskunde gebaseerd zou moeten zijn op het idee van het in stand houden van de gezondheid door middel van het versterken van het prachtige enzymatische systeem in ons lichaam. Juist daardoor is dit afweersysteem zelf  in staat om die virale en bacteriële invaders onschadelijk te maken en te vernietigen. Nadat prof. Shinya 40 jaar geleden was begonnen vele magen en ingewanden van Amerikanen te onderzoeken, realiseerde hij zich dat de kenmerken van het  maag-darmstelsel een goede barometer is voor iemands lichamelijke gesteldheid. Verbetering van dit stelsel betekent de kortste weg naar een goede gezondheid. Om die reden moeten wij volgens hem naar een meer preventieve geneeskunde en daarvoor is een goede kennis over het voedingspatroon onmisbaar. De enige manier waarop we de hoeveelheid enzymen van ons lichaam kunnen vergroten is het creëren van een darmmilieu dat bevorderlijk is voor goede bacteriën en de daarbij behorende antioxidantenenzymen. De reden waarom Shinya mensen aanraadt enzymrijk voedsel te eten is dat door deze voedingsmiddelen de goede bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen om als grondstof voor enzymen te dienen.

Shinya’s voedingsadviezen

  • Eet 85-90% plantaardig voedsel, zoals 50% volkorengranen, bruine rijst, volkorentarwepasta, gerst, volkorenbrood en bonen. 30% groene en gele groenten, knol en wortelgewassen en zeegroenten, 5-10 % fruit, zaden en noten
  • 10-15% dierlijke eiwitten [niet meer dan ca. 100 gram per dag] vis, bij voorkeur kleine vis, omdat de grotere soorten kwik bevatten. Gevogelte: biologische kip en kalkoen- slechts in kleine hoeveelheden. Rund, lams, kalfs of varkensvlees liever geheel vermijden. Wel eieren, sojamelk, sojakaas, rijstemelk en amandelmelk.
  • Zeer matig met zuivelproducten, zoals koemelk, kaas, yoghurt en andere melkproducten. Ook koffie, alcohol en vooral suiker en zoetigheden beperken of liever helemaal niet gebruiken.
  • Stop 4-5 uur met eten voordat je gaat slapen. Heb je toch trek, dan liever een stukje fruit eten. Kauw bij elke maaltijd iedere hap 30-50 maal.
  • Eet of drink een uur tot een half een uur water voor de maaltijd en eet wat fruit voordat je gaat eten. Dagelijks zo’n 8 glazen water verdeeld over de dag gebruiken. Vooral direct na het opstaan 2 glazen water drinken.
  • Eet meer voedsel rauw [salades] of licht gestoomd. Het verhitten van voedsel tot meer dan 47 graden doodt de enzymen.
  • Gebruik een kwalitatief goed multivitaminen en mineralensupplement. 

Met zijn nadruk op de vitale rol van enzymen heeft prof. Shinya een uiterst leesbaar en nuttig boek geschreven. Als het merendeel van de wereldbevolking zijn dieet en leefstijladviezen serieus zou nemen, dan zou dat heel wat kankerdoden per jaar kunnen schelen. Maar de hier gegeven informatie is in eerste instantie verstrekt om de lezer te helpen bij zijn of haar keuzes voor een goede gezondheid. Het is dus niet bedoeld ter vervanging van enige medische behandeling van een arts, oncoloog of welke medisch specialist maar ook. Als u vermoedt dat u een medisch probleem hebt adviseer ik u advies in te winnen bij uw [huis]arts.

Bron: De Enzymfactor, dr. Hiromi Shinya, 2de druk 2011, uitgave Ankh-Hermes

 

Gerelateerd: Groentes tegen kanker

Groente, fruit en darmkanker

Arme Drusus Caesar!

Medicus curat, natura sanat

Delen.

4 gedachten aan “De Enzymfactor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.