Carnitine bij etalagebenen

Claudicatio intermittens is de latijnse benaming voor de spierpijn die veel 70-plussers ervaren als men trap moet lopen of soms zelfs bij een klein stukje wandelen. De oorzaak is doorgaans een slechte doorbloeding van de beenspieren door perifeer vaatlijden, atherosclerose van de aderen in de benen. Rokers en diabetici hebben een grote kans hier op latere leeftijd last van te krijgen.
De voedingsstof l-carnitine, zo is al uit diverse onderzoeken gebleken, kan de klachten helpen verminderen. Andere medicatie is er weinig. In het buitenland wordt het medicijn cilostazol gebruikt. Dit middel is ook tamelijk effectief maar niet zonder gevaar bij mensen met hartklachten. Waarschijnlijk is het daarom in Nederland niet toegestaan. In een recent onderzoek kregen de 140 patiënten met een tamelijk ernstige vorm van claudicatio intermittens dit cilostazol. De helft kreeg daarnaast 2 maal daags 1 gram l-carnitine en de andere helft placebo’s. Na 180 dagen bleek dat men in de cilostazol/placebogroep gemiddeld ongeveer één minuut en 20 seconden langer kon lopen voordat men stil ging staan om de pijn te laten zakken. In de cilostazol/carnitinegroep was de verbetering twee minuten.
Al eerder maakten we melding van onderzoeken waarbij alleen carnitine gegeven werd

Een aantal onderzoeken, waarvan we er nu twee bestudeerd hebben, tonen aan dat l-carnitine, in een doses van 1 of 2 gram per dag, claudicatio intermittens kan verminderen. Deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn in de kuiten na een eindje lopen en komt veel voor bij mensen met verminderde doorbloeding o.a. door aderverkalking. Een verdubbeling van de maximale loopafstand en een verdubbeling van de afstand waarbij de eerste pijn begint wordt gemeld. Met name bij de mensen die deze aandoening in erge mate hebben. Deze verbetering is ongeveer twee keer zo groot als bij mensen die een placebo te slikken krijgen. In beide onderzoeken werd geen melding gemaakt van nadelige bijwerkingen. (Cardiosource, 1999; J Am Coll Cardiol, 1995) (Carnitine)

In deze oudere onderzoeken werd een speciale vorm van carnitine – propionyl-l-carnitine – gegeven. Deze vorm is vermoedelijk wat effectiever dan gewone l-carnitine(l-tartraat) maar, voor zover verkrijgbaar, extreem duur.
Carnitine helpt niet door de doorbloeding te verbeteren maar de efficiëntie van de energietoevoer te verbeteren – de mitochondriën in de cellen werken beter met veel carnitine – en door de vorming van nieuw spierweefsel. Dit laatste effect geldt vooral en mogelijk zelfs uitsluitend bij mensen boven de 70. Het gehalte van carnitine in de spieren neemt na deze leeftijd namelijk af hetgeen een reden is voor de verzwakking die bij het ouder worden gaat optreden. Uit enkele onderzoeken onder oude mensen blijkt dat extra l-carnitine tot extra spierweefsel kan leiden, zelfs zonder krachttraining.

Carnitine bij ouderen: In dit dubbelblind onderzoek trachtte men het effect te onderzoeken van extra l-carnitine op de lichaamssamenstelling, de cholesterolgehaltes en op de vermoeidheidsklachten van 84 ouderen die veel last hadden van spiervermoeidheid. Alle proefpersonen dienden een mediterraan dieet te volgen (weinig rood vlees, boter en snoepgoed; veel groente, fruit, brood, knoflook, olijfolie, vis en wijn). De helft kreeg 4 gram l-carnitine per dag en de andere helft placebo’s. Na dertig dagen was de vetmassa met gemiddeld 3,1kg afgenomen in de carnitinegroep en met 0,5kg in de placebogroep. De spiermassa was met 2,1kg gestegen t.o.v. 0,2kg in de placebogroep. Het totaal-cholesterol: -1,2 mmol/l in de carnitinegroep versus +0,1mmol/l; ldl- cholesterol -1,1 mmol/l versus +0,2mmol/l en het goede hdl cholesterol was met 0,2mmol/l gestegen versus 0,01mmol/l in de placebogroep. De lichamelijke vermoeidheid was volgens een test in de carnitinegroep met 40% afgenomen en de mentale vermoeidheid met 45%. Deze cijfers waren in de placebogroep respectievelijk 11% en 8%. (Drugs Aging 2003)

Een nieuw onderzoek met de helft van bovenstaande dosering l-carnitine onder nog oudere mensen – 100 plussers – leverde soortgelijke resultaten op. In de groep die 2 gram l-carnitine per dag gekregen had was de afname van vetmassa gemiddeld 1,6 kg t.o.v. een toename van 0,6kg in de placebogroep terwijl de toename van spierweefsel in de carnitinegroep 3,8kg t.o.v 0,8kg was. Ook waren de lichamelijke en mentale vermoeidheidsklachten aanmerkelijk afgenomen door de l-carnitine en was het denkvermogen toegenomen. (Am J Clinical Nutrition, 2007 ) (Carnitine)

Andere methoden om etalagebenen te verbeteren zijn o.a. stoppen met roken, dotteren, lichaamsbeweging en bepaalde kruiden die de doorbloeding verbeteren. Van deze is ginkgo biloba het best onderzochte middel bij claudicatio intermittens. Andere plantaardige middelen zoals druivenpitextract en gotu kola kunnen ook een bijdrage leveren om minder last te hebben van deze bijzonder vervelende aandoening.

Vasc Med. 2012 Jun;17(3):145-54.
Gerelateerd: Carnitine)

Delen.

2 gedachten aan “Carnitine bij etalagebenen”

  1. L.S.
    Een vraag. Ik heb enige tijd carnitine ingenomen. Na weer enige tijd ontstonden bij mij o.a. In ,het gezicht het ergste , vlekjes in de huid die gaandeweg de grootte van kleine spliterwt kregen alleen vlak . Er omheen ontstonden heel kleine adertjes. Ik vermoedde zelf dat het met de carnitine te maken had en stopte Met
    de inname. Nu , ruim een jaar later , zijn de plekjes nagenoeg verdwenen maar nog licht zichtbaar.

    Vraag Kan dit te maken hebben met Carnitiene inname?

  2. Ik heb nog nooit gelezen of gehoord van deze bijwerking terwijl ik talloze artikelen over carnitine heb gelezen maar het is nooit uitgesloten dat dit een allergische reactie op het preparaat is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.