Vitamine D suppletie moet scheutiger volgens apothekers

Dat een goede vitamine D status osteopenie en osteoporose helpt voorkomen, een positieve invloed heeft op de spierkracht en dat extra vitamine D de immuunrespons verbetert is inmiddels een voldongen wetenschappelijk feit. Mogelijk kan extra vitamine D het risico verlagen op cardiovasculaire aandoeningen, autoimmuunziekten en een rol spelen in het beperken van de ontwikkeling van borst-, prostaat- en darmkanker. Daarnaast lijkt een goede vitamine D status van een aanstaande moeder beschermend te werken op  diabetes, MS en schizofrenie later bij het kind. Deze preventieve eigenschappen vereisen een hogere bloedspiegel van de actieve vorm van vitamine D dan waar in het verleden naar gestreefd werd.

Woorden van deze strekking staan in het Pharmaceutisch Weekblad, vakblad voor apothekers dat kritiek levert op het conservatieve, achterhaalde advies van de Gezondheidsraad.

De Gezondheidsraad stelt dat een vitamine D status ( waarmee bedoelt wordt het gehalte calcidiol, oftewel 25-hydroxyvitamine D) van 30 nmol/L voldoende is; bij vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar moet een status van minstens 50 nmol/L nagestreefd worden. Zoals u op deze site kunt lezen vinden wij dit absolute minumumgehaltes en zijn de optimale vitamine D gehaltes veel hoger: circa 80-100 nmol/L. Het doet daarom deugd te lezen dat de apothekers het met ons eens zijn. De auteurs (twee ziekenhuisapothekers en een klinisch chemicus) vinden dat een gehalte van

“80 nmol/L laag normale zomerse waarden”

zijn bij voldoende blootstelling aan de zon.

Er dient dus minimaal gestreefd te worden naar een gehalte van 75 nmol/L. Om dit te bereiken gaat men min of meer uit van dezelfde formule die we in Behoefte aan extra vitamine D vermelden. De apothekers zijn dan niet gebonden aan de dagelijks toegestane vrij verkrijgbare doses van 2000ie vitamine D maar kunnen ook 25 000ie vitamine D3 per week geven of 100 000 ie per 3 of 4 maanden.

De benodigde hoeveelheid vitamine D is afhankelijk van veel factoren zoals lichaamsgewicht en het absorbtievermogen van vetten die individueel veel verschillen. Als vuistregel wordt genoemd dat met 2000ie vitamine D3 per dag men na twee maanden een lage vitamine D spiegel verhoogt met ongeveer 40 nmol/L. Als de optimale vitamine D status bereikt is dan hebben de meeste mensen circa 1000 ie vitamine D per dag nodig als onderhoudsdosering. Hierbij is de vitamine D die men door de zon zelf aanmaakt inbegrepen.

Een aantal wetenswaardigheden over vitamine D:

 • Mensen met een donkere huidskleur hebben tot 99% minder endogene vitamine D synthese
 • Zonnebrandfactor 15 vermindert deze vitamine D aanmaak door de zon met 99%
 • Een 70 jarige maakt 75% minder vitamine D aan bij dezelfde zon blootstelling dan een jong volwassene
 • 86% van de ouderen in een verzorgings- of verpleegtehuis heeft een vitamine D spiegel van < 30 nmol/L
 • Het fractuurrisico blijft afnemen tot een gehalte van 100 nmol/L
 • Vitamine D vergiftiging komt niet voor bij gehaltes tot 200 nmol/L
 • Medicatie die de vitamine D behoefte vergroot: galzuurbindende harsen zoals colestyramine (Questran) en colestipol (Colestid), anticonvulsiva (tegen epilepsie), HAART (aidstherapie) en glucocorticoïden.
 • 55% van de niet-westerse zwangeren heeft een vitamine D spiegel onder de 20 nmol/L

Een speciaal aandachtspunt is vitamine D suppletie tijdens de zwangerschap. Bij pasgeborenen is de vitamine D spiegel vaak veel te laag. Bij niet-westerse babies is dit zelfs vaak extreem laag. Dit heeft verminderde botvorming en spierkracht tot gevolg die tot een leeftijd van 9 jaar aantoonbaar blijft. Ook is er een verband tussen een lage vitamine D- status van pasgeboren kinderen en een groter risico op MS, diabetes en schizofrenie. Vaak is suppletie tijdens de zwangerschap van 2000 ie per dag noodzakelijk gedurende zes maanden. Voor een aantal vrouwen – met name die met een donkere huidskleur –  is dit onvoldoende. In een onderzoek, uitgevoerd in het zonnige South Carolina, bleek dat bij 18% van de vrouwen deze dosering onvoldoende was en 4000ie vitamine D per dag nodig is.
Op deze site publiceerde we eerder  over een onderzoek waarbij 4000 ie per dag werd gegeven en dat dit ook minder voortijdige geboortes en complicaties tot gevolg had.

Pharmaceutisch Weekblad, 23 maart 2012
J Bone Miner Res. 2011 Oct;26(10):2341-57. doi: 10.1002/jbmr.463.

Gerelateerd oa: Vitamine D, Behoefte aan extra vitamine D, Vitamine D tijdens de Zwangerschap 

Delen.

6 gedachten aan “Vitamine D suppletie moet scheutiger volgens apothekers”

 1. Is niet toevallig ! Ik heb al meer dan 10 jaar hoge bloeddruk en nam tot enkele maanden terug 5 verschillende soorten medicatie ( Cozaar, Vasexten,, Nobiten, Lasix en Minipress )
  Na het lezen van het prachtige boek , the Vitamin D solution, ging een nieuwe wereld voor mij open. Weg CVS syndroom, weg alle medicatie voor de bloeddruk… en dit allemaal door normale D levels en goedkoop supplement. Tuurlijk verkopen de farma-maffia liever de peperdure geneesmiddelen dan een goedkoop supplement. Lees ook het boek van Cohen : Drugs Muggers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.