Houdt u van grapefruit?

Bij interacties tussen voedsel en medicijnen, kunnen soms onaangename verrassingen ontstaan. Neem nou grapefruit. Een prachtige vrucht met gezonde eigenschappen. Bij royaal gebruik verbrandt het vet, verlaagt het cholesterol en doet het de kans op kanker afnemen. Mooi toch ? Maar de andere kant van het verhaal is dat grapefruit (pompelmoes) in staat is de werking van sommige medicijnen te  versterken, te verzwakken of zelfs helemaal teniet te doen. En dat is nou net niet de bedoeling. Daarom is het altijd verstandig de bijsluiters van geneesmiddelen goed te lezen. Want medicijnen en voedingsmiddelen kunnen soms twee gezichten hebben. Waar dat Dr. Jekyll en Mr. Hyde-effect bij grapefruit vandaan komt ? Dat heeft te maken met bitter smakende stofjes in de grapefruitzaden: naringenine en bergamottin.

Gezworen vijanden

Als u regelmatig grapefruit eet of sap drinkt of misschien gebruik maakt van supplementen met naringenine, dan dient u rekening te houden met het feit dat sommige medicijnen met dit mooie stukje fruit op de vuist kunnen gaan. Als u bijvoorbeeld een bioflavonoïdencomplex met hesperidine, rutine of quercetine gebruikt kan daar soms ook naringenine aan toegevoegd zijn. Zo’n combi-preparaat wordt in natuurgeneeskundige kring vaak voorgeschreven als werkzaam middel tegen candidiasis vanwege zijn sterke antischimmelwerking. Prima dus. Maar het is wel goed in gedachten te houden dat vanwege de naringenine zo’n product een negatieve wisselwerking kan hebben met een aantal reguliere medicaties. Volgens enkele onderzoekers is mogelijk ook ander fruit verdacht, zoals granaatappel en sinaasappel, maar dat staat nog helemaal niet vast. Voorlopig dus geen reden om daar zorgen over te hebben. Bij grapefruit is wel aangetoond dat die niet te combineren is met bepaalde medicijnen. En daarbij maakt het niet uit of u ‘s-morgens uw grapefruit eet en ‘s-avonds pas uw pilletje inneemt, zodat ze elkaar niet kunnen bijten. Het effect blijft namelijk hetzelfde. Waarom? Grapefruit verandert namelijk na consumptie gedurende de hele dag het afbraakproces van het medicijn in de lever. Het vermindert de activiteit van het ontgiftingsenzym CYP3A4 waardoor diverse medicijnen langer in het lichaam blijven. Daardoor kan een geneesmiddel zich anders gaan gedragen dan de bedoeling is. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Medicijnen die het meest met grapefruit op de vuist gaan zijn sildenafil, buspiron, sertraline, triazolam,diazepam, carbamazepine, cyclosporine, tacrolimus, felodipine, nifedipine, HIV medicaties, sommige statines, zoals simvastatine, atorvastatine en lovastatine, amiodaron, methadon, digoxine en losartan.

 Vermijden

Wat u dus in elk geval NIET samen met grapefruit moet gebruiken zijn:

a.Sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk, waaronder calciumantagonisten:

   Losartan, nifedipine, amlodipine, diltiazem en felodipine  kunnen in combinatie met grapefruit leiden tot duizeligheid, flauwvallen en een versnelde hartslag. Bij het gebruik van verapamil zijn deze problemen geringer.

b. Theofyline een middel dat gebruikt wordt bij astma, chronische bronchitis en longemfyseem: grapefruit kan de werkzaamheid verminderen

c. Hartmedicijnen zoals digoxine. Grapefruit kan zowel de absorptie verminderen als verhogen, afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand van de gebruiker  en hoeveel hij/zij per dag drinkt.

d. Medicijnen bij erectiestoornis zoals sildenafil [Viagra] en soortgelijke middelen. Hoofdpijn, opvliegers, maag en darmproblemen kunnen het gevolg zijn.

e.Oestrogenen, zoals orale anticonceptiva en  hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze kunnen in combinatie met grapefruit duizeligheid, pijn in de borsten, geïrriteerdheid, slapeloosheid, misselijkheid, braken en gewrichtspijn veroorzaken.

f.  Immuno-supressiva, zoals cyclosporine en tacrolimus kunnen samen met grapefruit voor beschadigingen aan lever en nieren zorgen.

g. Middelen tegen slapeloosheid, zoals triazolam moeten niet met grapefruit worden gecombineerd. Een sterk vertraagde ademhaling en hartslag kunnen het gevolg zijn.

h. Methadon, een pijnstiller die ook gebruikt wordt als hulp en vervangingsmiddel bij een ontwenningskuur van opioiden, geeft in combinatie met grapefruit de volgende problemen:  vertraagde ademhaling, beperkt denkvermogen, en een abnormaal vertraagde hartwerking met een polsslag van minder dan 60 slagen per minuut.

i. Cholesterolverlagende medicijnen, zoals atorvastatine, fluvastatine, lovastatine, pravastatine, rosuvastatine en simvastatine gecombineerd met grapefruit kunnen spierafbraak, hoofdpijn, lever en nierbeschadiging, krampen en neuropathie opleveren

j. Anti-arrythmica, zoals amiodoron en grapefruit kunnen hartritmeproblemen juist verergeren

k. Antibiotica en antimycotica, waaronder ciprofloxacin, levofloxacin, doxycycline, itraconazol en ketoconazol kunnen ook beter niet met grapefruit ingenomen worden, omdat de concentratie in het bloed er door wordt verhoogd.

l. Antistollingsmiddelen, zoals de bekende coumarinederivaten acenocumarol en  fenprocoumon doordat grapefruit de afbraak vertraagt leiden tot een excessieve bloedverdunning, met inwendige bloedingen tot gevolg. Die zijn niet altijd direct waarneembaar, maar soms zijn bloedneuzen of blauwe plekken op de huid indicaties.

m. Anti-epileptica zoals carbamazepine gaat ook niet samen met grapefruit, want de ademhaling kan er door vertraagd worden.

n. Antidepressiva en anxiolitica zijn sertraline, amitriptyline, busperon, clozapine, diazepam, haloperidol, midazolam en trazodon. De combinatie met grapefruit kan er voor zorgen dat de bijwerkingen van deze medicijnen worden versterkt, waardoor angst, duizeligheid, misselijkheid, trage hartslag, ademhalingsproblemen,braken en diarree kunnen optreden.

 Natuurlijk zal niet elke medicijngebruiker direct de hierboven genoemde gevolgen ondervinden, maar het is altijd verstandig voorzichtig te zijn. Andere medicijnen zoals donepezil, dat bij Alzheimer wordt gebruikt of het borstkankermedicijn tamoxifen, het prostaatmiddel tamsulozine, de populaire antihistaminica zoals loratadine en fexofenadine lijken ook onvriendelijk op grapefruit te reageren. Schrijft uw arts ze voor, gebruik ze dan of zoek samen met hem naar natuurlijke[r] alternatieven zodat u die vitaminebom niet van uw lijstje hoeft te schrappen. Moet u ze toch gebruiken, dan bent u niet perse van grapefruit afhankelijk. De natuur is onuitputtelijk en heeft nog zoveel heerlijks te bieden !  Maar bij twijfel altijd arts of apotheker raadplegen. Voorzichtigheid is en blijft ook in de combinatie van  genees en voedingsmiddelen de moeder van de porseleinkast.

Referentie: Drugmuggers, Which Medications Are Robbing Your Body of Essential Nutriënts, 2011, by Suzy Cohen, RPh, New York, U.S.A.

Gerelateerd: Ali Baba en de 40 Rovers

159 thoughts on “Houdt u van grapefruit?

 1. Dag Piet, het Farmacotherapeutisch Kompas geeft geen waarschuwing tegen het gelijktijdig gebruik van alfuzosine en grapefruit. Voor meer informatie over cholesterol kun je op “cholesterol”( rechts in de kolom van diverse onderwerpen) klikken. Grapefruit is interessant, maar voor cholesterolcontrole is het verstandig om te kiezen voor een totaalaanpak van voeding en beweging. All the best !
  gr. Anthon

 2. Ik ben gek op mineola’s. Een kruising tussen grapefruit en mandarijn. Ik gebruik verapamil. Kan ik bij uitzondering een paar stukjes mineola eten of gebeuren er dan rara dingen met me? Ik ben geneigd om de verapamil een dag te laten staan…

 3. Yvonne, hoewel het Farmacotherapeutisch Kompas geen melding maakt van een eventuele interactie tussen grapefruit(producten) en Verapamil (Isoptin HCL)is mijns inziens voorzichtigheid toch geboden. Grapefruit op zich is al namelijk een remmer van het ontgiftingsenzym CYP3A4, maar Verapamil zelf ook. Een combinatie van beide lijkt mij dan ook een zeker risico met zich meebrengen. Voor alle zekerheid zou je je apotheker even kunnen vragen wat in dit geval verstandig is.
  gr. Anthon

 4. Heb diabetes 2, hiervoor gebruik ik metformine 500 mg, en rode rijst gisttabletten voor cholesterol, mag ik Dan gewoon grapefruit eten. En heeft het nut.
  Vr.gr Marianne

 5. Marianne, het Farmacotherapeutisch Kompas geeft geen waarschuwing af voor het gelijktijdig gebruik van metformine en grapefruit. Bij het gebruik van synthetische cholesterolverlagers is de consumptie van grapefruit niet aan te bevelen. Voorzichtigheid blijft natuurlijk altijd geboden- zie de opsomming in het bovenstaande artikel bij “cholesterolverlagende medicijnen”. Immers, elk mens heeft zo zijn eigen biochemische machine en reageert om die reden verschillend op bepaalde producten. Metformine is overigens bij langdurig gebruik wel een B12 rover. Een belangrijke vitamine, zeker bij diabetes. Even bespreken dus met de behandelend arts.
  gr. Anthon

 6. Ik gebruik Microgynon 50 en dormicum, is dit een probleem?

 7. Renee, ik neem aan dat je bedoelt of grapefruit gelijktijdig met Microgynon (oraal anticonceptivum) en Dormicum (slaapmiddel) gebruikt kan worden. Het antwoord is: neen. Zie in het artikel de alinea`s: E. Oestrogenen en N. Antidepressiva & Anxiolytica.
  gr. Anthon

 8. Ik gebruik Fexofenadine, Zolpidemtartraat en Thyrax. Kunnen deze medicijnen met Grapefruit? Gaat het alleen om de Grapefruit of is ook de Duindoornbes,Manderijn,Sinasappel,Citroen en/of Limoen wat niet mag?mvg Petra

 9. Petra, het Farmacotherapeutisch Kompas geeft geen waarschuwing af voor het gelijktijdig gebruik van grapefruit(sap) en de door jou genoemde medicijnen.
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.