Co-enzym Q10 + selenium, halvering cardiovasculaire sterfte

Een onderzoek met het mineraal selenium en de voedingsstof co-enzym Q10 laat maar liefst een halvering van de sterfte door een hartaanval of beroerte zien.

Aan het onderzoek deden 443 Zweedse mannen en vrouwen mee in de leeftijd van 70 tot 88 jaar die bij aanvang van het onderzoek redelijk gezond waren. Zij werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg 200 mcg selenium en 200 mg co-enzym Q10 (ubuiquinon) per dag en de andere helft placebo’s. Helaas was er veel uitval. Ongeveer de helft van de deelnemers bleven gedurende de vijf jaar de tabletten en capsules gebruiken en bleven elke zes maanden voor onderzoek naar het ziekenhuis gaan. Het bleek dat in de placebogroep in de loop van het onderzoek 12,6% was overleden aan een cardiovasculaire aandoening. Dit percentage was 5,9% in de groep die de co-enzym Q10 en de selenium gekregen had.
Een meting die de druk op de hartwand aangeeft (NT-proBNP) was aanmerkelijk lager in de selenium-coQ10 groep. Ook bleek uit de echocardiografie dat het hart beter werkte door de supplementen.

Synergie
Co-enzyme Q10 is van belang bij de energievoorziening van de cellen, waaronder die van het hart. In het verleden zijn diverse onderzoeken uitgevoerd bij mensen met hartfalen met deze vitamineachtige stof die over het algemeen redelijk goede resultaten lieten zien. Het lichaamsgehalte is bij het ouder worden vaak lager. Ook statines verlagen het coQ10 gehalte. Veel van de deelnemers in het onderzoek gebruikten deze medicijnen.
Een tekort aan het mineraal selenium is in het verleden al vaker in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Eén van de vele functies van dit mineraal is als bouwsteen van een proteïne (TrxR1) dat van belang is voor het metabolisme van coQ10. Seleniumgehaltes zijn in Zweden, evenals in Nederland, laag. Vandaar dat de wetenschappers van de Linköping en Karolinska universiteit op het idee kwamen beiden te gebruiken in hun onderzoek. Dat het positieve effect zo groot was zal hun stoutste dromen hebben overtroffen.

U. Alehagen et.al.; International Journal of Cardiology – 25 May 2012 (10.1016/j.ijcard.2012.04.156)  PDF volledige artikel

Gerelateerd o.a. Co-enzym Q10 en statines
Beschermt selenium tegen kanker?

Delen.

9 gedachten aan “Co-enzym Q10 + selenium, halvering cardiovasculaire sterfte”

 1. Mooi om te zien dat er goede resultaten zijn. Erg fijn dat het originele artikel er bij staat.

 2. Als 200mg ubiquinone is gebruikt ipv ubiquinol, samen met 200 mcg selenium, lijkt me dit zeer verbluffende resultaten te geven.

 3. Die zijn inderdaad gebruikt ( μg=microgram). De resultaten zijn inderdaad verbluffend te noemen.

 4. Mijn moeder kreeg van een cardioloog (privékliniek) Q-10 100mg voorgeschreven.
  LET OP: Je moet de Ubiquinol hebben, niet Ubiquinon. Die is veel zwakker, en bij ouderen amper tot niet werkzaam. Het lichaam moet deze vorm nog omzetten in Ubiquinol.

  Q10 verlaagt de BNP waarde, die aangeeft hoe slecht het met je hart gaat.
  (WIKIPEDIA: Brain natriuretic peptide (BNP) en het fysiologische niet-actieve afsplitsproduct NT-pro-BNP zijn stoffen die in specifieke cellen van de hartspier worden aangemaakt, vooral wanneer sprake is van overbelasting van het hart.)

  Bij mijn moeder werd jaren geleden een waarde van 875 teruggebracht naar 275.
  Een gezond persoon zal < 100 hebben.

  2 jaar geleden had zij een waarde van over de 1500, omdat ze geen Q10 meer had geslikt.
  Dit was vorig jaar, na opnieuw starten met Q10, weer gereduceerd tot minder dan 900.
  Recentere metingen heb ik niet, haar arts heeft recent de CRP laten meten, ipv de BNP.
  Zegt misschien ook iets over de kennis die er is over deze "marker" van de hartkwaliteit. PSA waarden voor prostaat klachten zijn wat dat betreft veel bekender.

  Maar als je denkt hier een probleem mee te hebben, vraag je arts of specialist om de BNP waarde te laten prikken.
  Q10 100mg is een veilig middel om dit te verlagen, en uit eigen ervaring weet ik dat het werkt. Desnoods mag ook 200 mg gebruikt worden, maar dat zal jezelf moeten bekijken.
  In Engelse ziekenhuizen is het effect van Q10 in de jaren 90 ook al aangetoond.
  Meer recent staat er op een officiële Amerikaanse overheidssite:

  CONCLUSIONS:
  Long-term CoQ10 treatment of patients with chronic HF is safe, improves symptoms, and reduces major adverse cardiovascular events. (Coenzyme Q10 as adjunctive treatment of chronic heart failure: a randomised, double-blind, multicentre trial with focus on SYMptoms, BIomarker status [Brain-Natriuretic Peptide (BNP)], and long-term Outcome [hospitalisations/mortality]; ISRCTN94506234).

  Voor het hele artikel zie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25282031

 5. Bericht naar Hans: Er is geen enkel medisch onderzoek verricht met de ubiquinol op mensen. Het feit met ubiquinol en ubiquinon is dat ze synergetisch met elkaar verbonden zijn. ubiquinol wordt ubiquinon en dan weer ubiquinol en dan weer ubiquinon…en ga zo maar door. Het zogeheten ‘omzetten’ waar je naar refereert, zijn helaas de marketing/reclame-teksten. In werkelijkheid maakt het dan ook geenszins uit welke versie je nu tot je neemt. Met de ubiquinol is gewoon geen enkel onderzoek mee gedaan dus geen ubiquinol gebruik in het onderzoek waar je naar verwijst (Q-Symbio). Dit onderzoek (Q-Symbio) is ook uitgevoerd met de Ubiquinon. 3x daags 100 mg ubiquinon: 1 in de ochtend, 1 in de middag en 1 in de avond. De Kisel-10 is met 1x 100ubiquinon in de ochtend met 1x 200 mcg Seleno-precise en dan in de avond weer met de Ubiquinon 100mg. Het heeft ook geen zin om 200mg Ubiquinon (of ubiquinol) in 1x in te nemen. Het is juist aan te bevelen om dezen verspreid in te nemen. Als je dan nog een stap verder gaat mbt betrouwbaarheid, is het altijd belangrijk te kijken wie de fabrikant was van de supplementen in deze onderzoeken (in deze onderzoeken zijn het geregistreerde medicijnen dus altijd constante kwaliteit). Bij beide onderzoeken is gebruik gemaakt van de Bio-Quinon Q10, 100mg van Pharma Nord waarbij de seleen, de Seleen Forte van Pharma Nord is. Ik ben bij beide presentaties geweest vanuit mijn voormalige professie

 6. De studie met patiënten met hartfalen heb ik hier besproken.
  http://vita-info.nl/2013/05/co-enzym-q10-halveert-sterfte-bij-hartfalen/
  De gebruikte soort co-enzym Q10 is in beiden studies is ubiquinon ( Grondstof in beiden onderzoeken is van de Japans-Amerikaanse firma Kaneka die onder veel verschillende merknamen wordt verkocht dus je hoeft niet speciaal het merk dat Johan noemt te gebruiken. Van belang is wel dat het softgels met olie betreffen).Overigens wordt in de apendix van het Symbio onderzoek een ander merknaam genoemd van het gebruikte preparaat dan die Johan noemt. Dit zijn hier geen geregistreerde medicijnen . De soort selenium in dit onderzoek is uit gist. Hiervan zijn ook diverse leveranciers. Deze gist bevat selenium als selenomethionine en een kleine hoeveelheid selenocysteïne (beiden organische seleniumverbindingen). Overigens is volgens Kris Verburgh selenium uit gist beter dan andere varianten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.