Vitamines verbeteren denkvermogen

Hoogleraar biologische psychologie prof. David Kennedy, hoofd van de afdeling Brain, Performance and Nutrition Research Centre van de Northumbria Universiteit in Engeland heeft samen met zijn team de afgelopen jaren een aantal interessante experimenten uitgevoerd met voedingsstoffen bij gezonde mensen. Deze experimenten hebben aangetoond dat met extra vitamines het mentaal functioneren kan worden verbeterd. Het relatief unieke van deze onderzoeken is dat ze zijn uitgevoerd bij gezonde mensen en bovendien meerdere vitamines en mineralen bevatten. In de meeste klinische “dubbelblind” onderzoeken worden te weinig ingrediënten gebruikt, volgens Professor Kennedy, om consistente resultaten te laten zien.


Mannen
De 215 deelnemers van tussen de 30 en 50 jaar werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg gedurende 33 dagen een multi-vitamines en mineralentablet 1 te slikken en de andere groep kreeg uiterlijk identieke placebotabletten. Na deze periode moesten de proefpersonen op een dag een groot aantal vragenlijsten invullen en testen ondergaan waarbij de mentale prestaties, stemming, geestelijke vermoeidheid, snelheid van handelen en dergelijke werden gemeten. Het resultaat was dat de groep die de vitamines hadden gekregen in een aantal opzichten beter scoorde dan de andere groep. Volgens de zelf ingevulde vragenlijsten was het humeur beter, de vermoeidheid na de inspannende tests minder en de gevoelens van stress ook minder. Sommige, maar niet alle, testen werden duidelijk beter uitgevoerd in de vitaminegroep.

Vrouwen
Een soortgelijk onderzoek werd bij 216 vrouwen uit dezelfde leeftijdscategorie gedaan. Bij de dames lag de nadruk op “multi-tasken”. Eén test hield in dat men tijdens het hardlopen op de loopband vragen dienden te beantwoorden op een computeraanraakscherm. Dit deden de vrouwen die de vitaminetabletten gekregen hadden beter en nauwkeuriger dan in de placebogroep. Ook was de vermoeidheid na afloop minder.

Kinderen
De gezonde kinderen van 8 to 14 jaar uit de groep die het hieronder genoemde supplement 3 gekregen hadden scoorden ook beter dan in de placebogroep op de testen die zij kregen. Er was geen verschil in het humeur tussen de twee groepen. Kennedy en zijn onderzoeksteam hadden ook nog een dergelijk onderzoek uitgevoerd met visolie bij deze kinderen. Uit dat onderzoek bleek geen duidelijk positief effect van de visolie

 

1) Samenstelling vitaminetablet voor mannen:vitamines: B1 (15 mg), B2 (15 mg), B6 (10 mg), B12 (10 mcg), vitamine C (500 mg), biotine (150 mcg), foliumzuur (400 mcg), nicotinamide -B3 (50 mg) en B5 pantotheenzuur (23 mg) en de mineralen: calcium (100 mg), magnesium (100 mg) en zink (10 mg. Men mocht overigens in de maand voor deze suppletieperiode begon en tijdens deze periode geen eigen vitaminetabletten innemen.
2) Samenstelling vitaminetablet in de vrouwenstudie: Vitamines: Vitamine A 800 mcg, B1 4,2 mg, B2 4,8 mg, B3 54 mg, B5 18 mg, B6 6 mg, biotine 450 mcg,foliumzuur 600 mcg, B12 3 mcg, vitamine C 180 mg, D 5 mcg, Vitamine E 10 mg, Vitamine K 30 mcg, Mineralen: Calcium 120 mg, Chloride 21 mcg ,Chroom 25 mcg, koper 0,9 mg, jodium 75 mcg, IJzer 8 mg, magnesium 45 mg, Mangaan 1,8 mg, Molybdeen 45 mcg, Fosfor 126,3 mcg, Kalium 20,4 mg, selenium 55 mcg, zink 8 mg
3) Samenstelling van de vitaminetablet voor kinderen Vitamine B1 1,5 mg, vitamine B2 1,75 mg, vitamine B3 10 mg, vitamine B5 5 mg, vitamine B6 3 mg, vitamine D 3,75 ?g, vitamine E 7,5 mg, lysine 150 mg, taurine 75 mg , arginine 75 mg.

Psychopharmacology (Berl). 2010 July; 211(1): 55–68.
Drugs. 2011 Oct 22;71(15):1957-71
http://nrl.northumbria.ac.uk/3963/
Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental; Volume 26, Issue 4-5, pages 338–347, June/July 2011
Br J Nutr. 2008 Nov;100(5):1086-96. Epub 2008 May 29.

Gerelateerd: Multivitamines verbeteren geheugen

Delen.

2 gedachten aan “Vitamines verbeteren denkvermogen”

  1. Hoi

    Ik gebruik oxazepam en hydrochloorthiazide.
    Kunnen deze icm grapefruit?
    Is er nog verschil tussen rode en gele grapefruit vwb medicatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.