Mariadistel en fenegriek bij diabetes

Onlangs is een meta-analyse gepubliceerd gebaseerd op onderzoeken die in het verleden zijn gepubliceerd over het gebruik van kruiden (preparaten) bij de behandeling van diabetes type 2.  De onderzoekers zochten naar dubbelblind, gerandomiseerde onderzoeken die minstens acht weken geduurd hadden en waarbij het HbA1c (geglyceerd hemoglobine) gehalte gemeten was.  Men vond voldoende studies om een analyse te maken van vier planten en kruiden-extracten: fenegriek (Trigonella foenum), mariadistel (Silybin marianum), zoete aardappel (Ipomoea batatas) en kaneel (Cinnamomum cassia).

Van deze kruiden had mariadistel het duidelijkst een positief effect op de bloedsuikerspiegel van de diabetici. In de studies met mariadistel daalde het HbA1c gehalte met gemiddeld 22 mmol/mol (oude waarde – 1,92%). Het nuchtere bloedsuikergehalte daalde door de mariadistel met gemiddeld 2,1 mg/dl (0,17 nmol/l).

Ook fenegriek had een bijzonder gunstig effect. Het HbA1c was met gemiddeld 12 mmol/mol (-1,13%) gedaald. Zoete aardappel lijkt ook goed te zijn bij diabetes zij het in mindere mate dan mariadistel en fenegriek. De resultaten van de verschillende onderzoeken met kaneel waren te divers om er positieve conclusies uit te trekken, zo stellen de onderzoekers.

 

J Ethnopharmacol. 2011 Oct 11;137(3):1328-33. Epub 2011 Aug 5.

Gerelateerd: Kaneel bij diabetes

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.