Vitamines bij menstruatiepijnen

Dysmenorroe is de benaming van de aandoening die gekenmerkt wordt door menstruatiepijnen en soms ook extra veel bloedverlies die veel voorkomt onder tienermeisjes en jonge vrouwen. Een recent Italiaans onderzoek toonde aan dat een hoge dosis vitamine D deze menstruatiepijnen aanmerkelijk kan verminderen. Uit eerder onderzoek blijkt dat ook vitamine E dysmenorroe kan verlichten.

De Italiaanse onderzoekers recruteerden 40 vrouwen die maandelijks deze klachten ondervonden. De helft kreeg vijf dagen voor de verwachte menstruatie een éénmalige dosis van 300 000 ie vitamine D3 of een placebo. Tijdens de volgende twee menstruatieperiodes werd de ernst van de pijn die de vrouwen ondervonden gemeten. Het bleek dat bij degenen die de vitamine D gekregen hadden de pijn met 41% was afgenomen. De afname was het sterkst bij degenen met voorheen de ergste klachten. In de vitamine D groep hoefde geen van de vrouwen ontstekingsremmende medicatie, zoals ibuprofen, te gebruiken. Dit was wel het geval bij 40% van de vrouwen in de placebogroep. Het onderzoek duurde te kort om te kunnen beoordelen of na de twee maanden weer een megadosis vitamine D nodig is.

Uit enkele eerdere onderzoeken blijkt dat relatief lage dosis vitamine E ook erg effectief kunnen zijn bij menstruatiekrampen. Zo is er een onderzoek uit 2005 waar 278 meisjes aan deelnamen die last hadden van dysmenorroe. Men kreeg  elke maand, vanaf twee dagen voor het begin van de menstruatie, gedurende vijf dagen, 400ie vitamine E per dag of een placebo. Na twee en na vier maanden werd de ernst en de duur van de pijn en de hoeveelheid bloedverlies vastgesteld. Dit alles was in de groep die de vitamine E gekregen had aanzienlijk verminderd. Vooral na vier maanden waren de klachten zodanig afgenomen dat er over het algemeen nauwelijks nog sprake was van dysmenorroea. Zo was het aantal uren menstruatiepijn in de vierde maand in de vitamine E groep gemiddeld 1,6 t.o.v. 17 in de placebogroep.

 

British Journal of Obstetrics and Gyneacology, 2005

Arch Intern Med.2012; 172: 366-367.

Delen.

2 gedachten aan “Vitamines bij menstruatiepijnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.