Antioxidanten bij Alzheimer; tegenvallende resultaten

Een kortdurend onderzoek onder Alzheimerpatiënten met diverse voedingsstoffen met een antioxidantwerking liet geen vermindering zien van het tempo waarmee het denkvermogen achteruitging.

Uit twee eerdere studies met vitamine E, die overigens veel langer duurden, was gebleken dat de achteruitgang bij Alzheimer langzamer verliep door hoge doses van deze vitamine. De antioxidant alfa-liponzuur wordt als nog veelbelovender gezien n.a.v. bevindingen van Australische wetenschappers. Hun onderzoek duurde ook tamelijk lang maar was niet dubbelblind (er was geen placebogroep). Dergelijk onderzoek wordt minder betrouwbaar geacht.

In de studie die nu is gepubliceerd werden 78 Alzheimerpatiënten in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg per dag 800 ie vitamine E (alfa-tocoferol) plus 500 mg vitamine C en 900 mg alfa-liponzuur. Groep twee kreeg 1200 mg co-enzym Q10 per dag en groep drie was de placebogroep. Vooraf en na 16 weken werden testen gedaan (de mini-mental scale en nog een andere test). Ook werd hersenvloeistof afgenomen en geanalyseerd op o.a. amyloid-beta, tau en F2-isoprostane (een stof die de graad van ontsteking aangeeft). Uit de resultaten bleek dat er geen verschil was tussen de Co Q10 groep en de placebogroep. In de antioxidantgroep, die dus de vitamines en de alfa-liponzuur had gekregen, was alleen het F2-isoprostanegehalte beter dan in de placebogroep. De resultaten van één van de twee testen waren echter slechter dan van de placebogroep.

De onderzoekers concluderen dat co-enzym Q10 niet de moeite waard is om verder te onderzoeken bij Alzheimer. Antioxidanten zoals vitamine E en alfa-liponzuur hebben mogelijk alleen nut in een vroeg stadium van deze ziekte, zo is onze conclusie.

Arch Neurol. Published online March 19, 2012

Delen.

Eén gedachte over “Antioxidanten bij Alzheimer; tegenvallende resultaten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.