Alfa-liponzuur en andere voedingsstoffen bij diabetische neuropathie

Bij diabetes ontstaat vaak geleidelijke zenuwschade waardoor klachten ontstaan zoals vermindering van de tastzin in handen en voeten, tintelingen en branderige pijn. Dit wordt diabetische neuropathie of polyneuropathie genoemd. Deze aandoening kan uiteindelijk leiden tot beenamputatie. De oorzaken zijn o.a. een vermindering van de doorbloeding van de bloedvaatjes die de zenuwen van zuurstof moeten voorzien en versuikerde eiwitten (advanced glycation end products (AGEs)). Deze klachten zijn regulier moeilijk te behandelen. Het natuurlijke middel alfa-liponzuur blijkt echter tamelijk effectief bij deze pijnlijke aandoening. Tevens aandacht voor andere voedingsstoffen die van belang kunnen zijn.

Bij de eerste onderzoeken met alfa-liponzuur van 10-15 jaar geleden onder diabetici met ernstige neuropathische klachten diende men de alfa-liponzuur per infuus toe. Dit liet de symptomen in diverse studies binnen drie weken verminderen. Hierna zijn een aantal onderzoeken met orale toediening uitgevoerd door wetenschappers in verschillende landen. Bij één studie onder 181 mensen met diabetische neuropathie werden de proefpersonen in diverse groepen verdeeld die verschillende doseringen kregen. De dagelijkse dosis, die in dit onderzoek in één keer werd ingenomen, varieerde van 600 mg tot 1800 mg. Na vijf weken bleek de ernst van de diverse symptomen gemiddeld te zijn gehalveerd. Er was geen verschil in effect tussen de diverse doseringen. In de placebogroep was de afname van de symptomen 32%. Op zichzelf is de afwezigheid van een doses gerelateerd effect een onbetrouwbaar gegeven. Echter, 600 mg alfa-liponzuur is al een hoge doses om van deze voedingsstof in te nemen. Deze blijft maar relatief kort in het bloed. Een hoge dosis wordt snel uitgescheiden. Beter is in zo’n geval twee of drie maal daags de alfa-liponzuur in te nemen.

Drie doses liponzuur en placebo, vermindering van de symptomen

Ook is er een onderzoek uitgevoerd dat maar liefst twee jaar duurde en waarbij de deelnemers 600 mg liponzuur per dag, 1200 mg liponzuur per dag of placebo kregen. Helaas is het onderzoek niet zo goed uitgevoerd want men kon slechts de gegevens van 65 van de originele 299 deelnemers presenteren. De electrofysiologische testen duidden op verbeteringen in de liponzuurgroepen. De verbetering van de symptomen was in dit onderzoek gemiddeld echter gering, waarbij bij sommige patiënten er veel en bij anderen geen verbetering optrad.

Cardiovasculaire autonome neuropathie bij diabetes
Bij 20%-25 % van de diabetici, zowel type 1 als type 2, worden de autonome zenuwen naar het hart aangetast met als resultaat stoornissen van de bloeddruk – soms lage bloeddruk met duizeligheid – en een verminderde hartslagvariabiliteit. Dit laatste is een belangrijke indicator van de gezondheid van het hart. Een Duitse studie onder 72 diabetes type 2 patiënten met een verminderde hartslagvariabiliteit onderzocht het effect van 800 mg alfa-liponzuur per dag gedurende vier maanden. In de groep die de alfa-liponzuur gekregen had verbeterde deze hartslagvariabiliteit terwijl deze in de placebogroep licht was verslechterd. Het effect van de liponzuur was overigens niet zo groot.

Ook werkzaam bij diabetische neuropathie

Teunisbloemolie, dat rijk is aan het vetzuur gamma linoleenzuur, blijkt in diverse onderzoeken ook werkzaam tegen diabetische neuropathie. De gebruikte dosis in deze onderzoeken was circa 8-10 capsules met 500 mg teunisbloemolie per dag.
Carnitine, de voedingsstof die om diverse redenen van nut kan zijn bij diabetes, kan mogelijk ook verbetering geven bij diabetische neuropathie. Aan het onderzoek deden meer dan 300 patiënten mee en duurde een jaar. De pijn nam met gemiddeld 39% af in de groep die circa 1500 mg l-carnitine per dag (3 x 500mg) gekregen had. Uit de electrofysiologische testen bleek ook een duidelijk verschil tussen de groep die de carnitine en de groep die de placebo’s gekregen had.
Een tekort aan B-vitamines, met name vitamine B1 (thiamine) en vitamine B12 (cobalamine), is een (bijkomende) oorzaak van neuropathische klachten. Een overdosis vitamine B6 (pyridoxine) – meer dan 100 mg per dag gedurende langere tijd – kan dergelijke klachten juist veroorzaken. In sommige gevallen gebeurt dit al bij lagere doseringen.

Rev Diabet Stud, 2009, 6(4):230-236
Diabetes Care. 2003 Mar;26(3):770-6.
Diabetes Care. 2006 Nov;29(11):2365-70.
Ther Clin Risk Manag. 2011; 7: 377–385
Oregon state
Diabetes Care. 1997 Mar;20(3):369-73.
J Am Board Fam Med January 1, 2003 vol. 16
Drugs R D. 2002;3(4):223-31.

Gerelateerd: Liponzuur en diabetes

Delen.

3 gedachten aan “Alfa-liponzuur en andere voedingsstoffen bij diabetische neuropathie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.