Nu had vader Jacob wel eens klokken horen luiden, maar of hij iets wist van de ingebouwde fysiologische klokken die in veel dierlijk en zeker in menselijk leven voorkomt, blijft een open vraag. Sommige van die klokken gaan automatisch, zoals hartslag en ademhaling. Het neurale netwerk voor de ademhaling, in de hersenstam, kan helemaal zelfstandig werken. Daar sta je normaal gesproken niet bij stil – behalve als je verkeerd ademt zoals bij hyperventileren- maar u kunt haar wel onder controle brengen, zoals wanneer u uw adem inhoudt.
Zo is er ook de inwendige klok die het waak en slaapritme regelt, het z.g. circadiaanse ritme. Dit bijzondere uurwerk loopt autonoom, met een cyclus van ongeveer 24 uur, en kan worden bijgesteld door blootstelling aan licht op zorgvuldig gekozen momenten. Deze fysiologische klok zorgt niet alleen voor onze slaapbehoefte, maar regelt ook de lichaamstemperatuur en de tijd dat we moeten eten.
Zoals het klokje thuis tikt…
Wie wel eens een intercontinentale vlucht heeft gemaakt weet dat het klokje thuis anders tikt dan in het land van aankomst. Dat vreemde gevoel heet: jetlag.
Wie vliegt staat ook bloot aan een aanzienlijke hoeveelheid straling die een aanslag doet op uw weerstand. Uw epifyse [pijnappelklier] raakt daardoor ontregeld, de melatonineproductie [slaaphormoon] uit balans en uw lichaamsklok danig in de war. Om zich enigszins tegen die straling te beschermen zou het gebruik van astaxanthine uitkomst kunnen bieden [ zie mijn blog “Zeebanket”]
Jetlag niet altijd onschuldig
Praktische tips
Hazel Courteney is een bekend Brits auteur met grote kennis van zaken op het gebied van natuur en voedingsgeneeskunde. Ze is zelf reislustig en weet wat het is om door tijdzones te vliegen. Zij geeft een aantal gezonde tips om de vervelende gevolgen van jetlag zoveel mogelijk te voorkomen.
A) Gebruik tijdens lange vluchten kleine lichte maaltijden en reduceer uw gebruik van dranken die vochtafdrijvend werken zoals thee, koffie, cola en alcohol. De uitwerking van alcoholische dranken wordt 2-3 x versterkt als u het in de lucht drinkt ! Vraag liever mineraalwater aan de stewardess, of neem zelf een paar flesjes mee. Water is een uitstekende bloedverdunner. Tenslotte zijn alle vliegtuigen uitgerust met een toilet, en regelmatige wandelingetjes in die richting stimuleren de bloedsomloop. Ga van tijd tot tijd in het gangpad staan en doe een aantal rek en strekoefeningen. Masseer elk uur uw onderbenen in de richting van de knie.
B) Eet zo weinig mogelijk suikerrijke producten. Soms krijg je als toetje zo’n kleverig zoet fabrieksgebakje, maar die kunt u beter laten staan. Suiker verlaagt de weerstand en het lichaamsgehalte aan mineralen. En die blazertjes boven uw hoofd, waar “frisse” lucht uit komt zitten vol bacteriën en virussen die zich gemakkelijk verspreiden. Dikwijls zie je dan ook mensen na een vlucht flink verkouden worden.
C) Zorg voordat u op reis gaat voor een goede nachtrust. Dat levert minder jetlag op. Bij aankomst is een beetje lichaamsbeweging een aanrader en als dat praktisch uitvoerbaar is: ga even wandelen of zwemmen. En als hij schijnt: zorg dan voor veel zonlicht. Dat helpt om uw lichaamsklok te resetten. Na de landing ook weer lichte maaltijden gebruiken.
D) Probeer op te blijven totdat de plaatselijke klok aangeeft dat het bedtijd is. Hazel schrijft: “Als ik in westelijke richting reis- zoals naar de U.S.A.- blijf ik meestal op tot de lokale tijd van 20.00 uur. Ga ik naar het Oosten dan wordt het wat moeilijker, en doe ik een schoonheidsslaapje. Hoe sneller je ingesteld bent op de lokale tijd, des te beter”.
E) Als u lang op uw overstap moet wachten, probeer als het mogelijk is op de luchthaven een douche te nemen. Dat helpt om de spieren te ontspannen en stimuleert uw bloedcirculatie.
Voedingssupplementen
De orthomoleculaire voedingskunde biedt nog wat extra steuntjes in de rug om de vervelende aspecten van jetlag zoveel mogelijk te verminderen zoals :
- L-Tryptofaan of 5-HTP. Dat is een precursor van melatonine, het hormoon dat het dag/nachtritme reguleert. Daarvan kan vanaf 3 dagen voor de reis 2 x daags 1200 mg worden ingenomen op de tijdstippen dat het in het land van bestemming ontwaak- c.q. bedtijd is. Vitamine B6, magnesium en vitamine C versterken de werking van dit essentiële aminozuur. Niet gebruiken in combinatie met antidepressiva van het type MAO-remmer of tijdens zwangerschap. L-Tryptofaan is ook geen vriend van het parkinsonmiddel carbidopa. Niet samen gebruiken dus. Vitamine B6 kan in een dosering van 2 x daags 50 mg worden gebruikt om de omzetting van tryptofaan in serotonine en melatonine te stimuleren.
- Melatonine, versnelt het herstel van het dag/nachtritme en kan vanaf 2 dagen voor de reis tot 10 dagen na aankomst een half uur voor het slapen gaan worden ingenomen in een dosering van 1 x daags 0,3 -5 mg.
- Vitamine B12 [methylcobalamine], bevordert een snelle melatonineproductie en ondersteunt de juiste instelling van de natuurlijke slaap-waak cyclus.
Wat vader Jacob betreft: laat de man slapen, hij zal zijn rust nodig hebben. Ik wens u in elk geval een prettige reis en een behouden aankomst zonder jetlag.
Literatuur:
Welcome to your brain, dr. Sandra Aamodt en dr. Sam Wang, U.S.A. New York 2008
500 of the Most Important Health Tips You’ll Ever Need, Hazel Courteney, U.K. London 2009
Delen.