Groene theedrinkers op leeftijd minder fragiel en hulpbehoevend

Ouderen die veel groene thee drinken blijven langer fit en zijn minder hulpbehoevend dan hun leeftijdsgenoten. Japanse onderzoekers concluderen dit na onderzoek onder 14 000 65-plussers.

Deze mensen, van wie men gedetailleerde gegevens bezat over de gezondheidstoestand en van hun eet- en andere leefgewoonten, werden 3 jaar gevolgd. Men keek of er een verband bestond tussen de hoeveelheid groene thee die men gewoon was te drinken en het optreden van wat men plotselinge functionele invaliditeit noemt d.w.z. hoeveel mensen werden hulpbehoevend door bijvoorbeeld een hartaanval, beroerte, gebroken heup of ernstige depressie. Omdat gezonde leefgewoonten vaak samen gaan trachtte men zo goed mogelijk te corrigeren voor factoren als de hoeveelheid vis en soja die men at en of men participeerde in het sociale leven. Het bleek dat hoe meer groene thee er gedronken werd hoe kleiner de kans op functionele invaliditeit. De groep die minstens 5 koppen groene thee per dag dronk had 35% minder risico hulpbehoevend te worden (het ongecorrigeerde cijfer was 51%). Bij 2/3 koppen per dag was dit percentage 25% t.o.v. de groep die minder dan 1 kop groene thee per dag dronk.
Het verminderde risico van groene thee op invaliditeit van de ouderen schrijven de auteurs met name toe aan de bescherming die groene thee biedt tegen een beroerte, dementie en botontkalking. Dit baseren ze o.a. op hun eerdere onderzoeken. Zo publiceerden zij eerder gegevens waaruit bleek dat groene theedrinkers langer leven (bij mannen was het gecorrigeerde sterftecijfer bij de groep die minstens 5 koppen groene thee per dag dronk 12% lager en bij vrouwen was dit zelfs 23%). In dat onderzoek bleek groene thee bescherming te bieden tegen cardiovasculaire aandoeningen. Vooral het risico op een beroerte was sterk verminderd bij de groene theedrinkers. Zij vonden overigens geen bewijs voor een eventuele beschermende werking van groene thee tegen kanker.
Ook publiceerden zij eerder een studie die liet zien dat onder 70-plussers depressiviteit 44% minder voorkomt bij de mensen die minstens 4 koppen groene thee per dag dronken. De theanine is hier vermoedelijk debet aan.
Wat betreft osteoporose: er zijn diverse onderzoeken uit o.a. Australië en Europa die een verband aantoonden tussen het drinken van thee en een betere botdichtheid.

Am J Clin Nutr October 2007 vol. 86 no. 4 1243-1247
Am J Clin Nutr March 2012
JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65.
Am J Clin Nutr. 2009 Dec;90(6):1615-22. Epub 2009 Oct 14.

Delen.

5 gedachten aan “Groene theedrinkers op leeftijd minder fragiel en hulpbehoevend”

  1. groene thee, prettig te lezen darbhet bdrinken van groene thee goed is voor ouderen ik drink beslist 5 kopen groene thee, maar ik las ook dat groene thee geen beswchrerming bieden tegen kanker, terwijl ik veel ees in gezondheidboeken en bladen dst juist groene bthee bescherming bieden tegen kanker en is reeds bewezen jaren terug, hoe staat het hiermee/, heeft iemand betere info, graag wil ik weten, drink per dg 5 kopjes groene thee. men mag ook mij mededelen naar mijn emailsadres ; gandamorasiregar@hotmail.com , bijvoorbaat mijn dank, groet,g.p.d siregar, amstelveen

  2. Mijnheer, mevrouw Siregar, het betreft hier slechts één onderzoek, en niet alle onderzoeken bij groene thee zijn eensluidend. Veel hangt n.l. af van welk soort groene thee in de research gebruik is gemaakt, hoe het is verbouwd, op welke grond en welke bewerking de thee heeft ondergaan. Uit bovenstaand onderzoek wordt niet duidelijk van welke criteria men daarbij gebruik heeft gemaakt. Wanneer u op deze site alle artikelen van mijn collega Adriaan Pruyssers over groene thee bekijkt, dan zult u zien dat uit de meeste onderzoeken wel degelijk een antikankerwerking blijkt. Dit wordt verder bevestigd in de voortreffelijke literatuur van onderzoekers-oncologen als prof.dr. Servan-Schreiber [“Antikanker- een nieuwe levenstijl, uitgave Kosmos] en [“Eten tegen kanker” zelfde uitgever] door prof.dr.Gingras c.s. In laatst genoemd werk zult u vinden dat de senchasoort de hoogste percentages catechinen bevat die bewezen werkzaam zijn tegen tumorvorming. Blijft u dus vooral doordrinken !
    gr. Anthon

  3. Vooral witte en groene thee,en af en toe een bakkie zwart (rood) is gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.