SAM-e samen met antidepressiva bij zware depressies

Het natuurlijke middel SAM-e (S-adenosyl methionine) kan mogelijk zwaar depressieve patiënten die niet voldoende baat hebben bij anti-depressiva helpen om weer beter te worden.

In één van de laatste en beste uitgevoerde studies met SAM-e werd dit middel gecombineerd met de medicatie die de patiënten al gebruikten. Het betrof een onderzoek onder 73 zwaar depressieve patiënten (Hamilton Depression Scale >17) die al vaker behandeld waren met medicijnen en hier geen of weinig baat bij hadden. Men kreeg in combinatie met de medicatie ( een verscheidenheid aan SSRI’s) twee maal daags 400 mg – 800 mg SAMe of placebo’s.

Vermindering van de symptomen in de loop van de zes weken

Percentage dat duidelijk baat had en percentage bij wie na afloop geen depressie meer werd geconstateerd

Zoals in de grafieken is te zien deed de SAM-e groep het duidelijk beter dan de placebogroep al had nog altijd een minderheid van de patiënten duidelijk baat bij de therapie. Van even groot belang is dat er nauwelijks nadelige bijwerkingen leken te zijn opgetreden door de combinatie met het antidepressivum, vaak een onoverkomelijk probleem bij deze medicijnen. In de SAM-e groep viel 5,1% uit vanwege nadelige bijwerkingen. Dit percentage was 8,8% in de placebogroep. Alleen rapporteren de onderzoekers een licht hogere systolische bloeddruk die mogelijk van belang kan zijn.

Dit was het eerste onderzoek met SAMe bij depressies waarbij dit middel gecombineerd werd met andere medicatie. Er zijn al veel onderzoeken uitgevoerd waarbij SAMe de enige medicatie was. Reeds in 1994 is een meta-analyse van diverse studies gepubliceerd die SAMe vergeleek met medicatie (tricyclische antidepressiva) met als conclusie dat de effectiviteit vergelijkbaar is.

De werking van S-adenosyl methionine berust op haar functie als methyldonor voor de vorming van amines (neurotransmitters) in de hersenen en bij de vorming van fosfolipides in celmembranen. Lage gehaltes van SAMe zijn aangetroffen in het hersenvocht van ernstig depressieve patiënten. Een stijging correleert met verbetering van de symptomen. Dit is ook aangetroffen bij patiënten die reageren op andere antidepressiva zoals desipramine. In het lichaam wordt SAMe gemaakt uit homocysteïne met behulp van foliumzuur en vitamine B12. Een tekort aan deze twee vitamines wordt ook in verband gebracht met depressies.

Een nadeel van SAMe is dat het een duur supplement is. Het productieproces is duur en vooral moet er zorg gedragen worden dat dit instabiele molecuul in het bloed komt. Daarom zijn speciale maagsapresistente coatings nodig en de tabletten dienen mogelijk liefst ook nog in afzonderlijke blisters te worden verpakt.

The American Journal of Psychiatry, VOL. 167, No. 8
Acta Neurol Scand Suppl. 1994;154:7-14.
Psychother Psychosom. 1993;59(1):34-40.
The American Journal of Psychiatry, VOL. 167, No. 8

Delen.

27 gedachten aan “SAM-e samen met antidepressiva bij zware depressies”

 1. ’t Is zó jammer , dat als je op de natuurlijke weg beter wilt worden, dit klauwen vol geld kost. (Reguliere troep kun je je krijgen, zakken vol, hoewel dit nu ook steeds meer gaat kosten !) Ja, SAM e is ’n wonderbaarlijk stofje, net zoals 5HTP. Ik denk dat alle ziektes uit dysbalans ontstaan, en zonder serotonine heb je gewoon die onbalans. ok, ik ben nu al zover met m’n zoekactie, dat ik weet dat ’n brein de juiste toevoer nodig heeft, om te zorgen dat ’t lichaam goed functioneert. Serotonine heropnameremmers zorgen NIET voor ’n hoger serotoninepeil. Zelf aan de slag gaan, zelf alles uitpuzzelen, niets voor zoete koek aannemen. En dan op dit soort leerzame sites uitkomen……wie zoekt, die vind !

 2. Kimberley, misschien vind je het in dit verband interessant nog eens te lezen wat ik schreef in het artikel “Wat nou alternatief ?”. Overigens kent Nederland een aantal zorgverzekeraars die niet onsympathiek staan tegenover [gedeeltelijke] vergoedingen van complementair-geneeskundige behandelingen. Ik raad je aan in dat circuit eens te “winkelen” ! De eerlijkheid gebiedt tevens te zeggen dat de alternatieve – ik spreek liever van complementaire – geneeskunde ook niet ALLE antwoorden op vragen heeft. Een samenwerking tussen regulier en complementair zou dan ook zeer verkieslijk zijn. We spreken dan van “Integrative Medicine”…
  gr. Anthon

 3. Dank je Anthon voor jouw reactie. Ja, ’n samenwerking tussen die twee zou geweldig zijn. Maar hoe??? De reguliere is toch ’n fikse inkomstenbron, consulten medicijnen vervolgafspraken onderzoeken….enz. Maar van de andere kant willen alle zorgverzekeraars alles zo goedkoop mogelijk hebben, ik denk dat daar de oplossing ligt; dat ’t vanuit de zorgverzekeraars moet uitgaan. Nou moet ik zeggen dat er ook veel kwakzalvers ’n praktijk hebben. Geldkloppers. Die ook nog aangesloten zijn bij ’n zorgverzekeraar ! Ik heb ’n keer (met veel buikpijn ) zo’n parasiet bezocht, 15 minuten was ik binnen, en 160 euro lichter.Geen vragen, hij was aan ’t woord, zo kort mogelijk, even ’n korte acupunctuur met 2 naalden !! en ’t zou ’n lang traject worden.Als hij vond dat ik niet hoopvol was zou hij ’t eerlijk zeggen!!!Ik vermoed dat hij dat nog niet tegen ’n stervende zou zeggen ! Daarnaast zijn er ook hele goede , vooral de orthomoleculaire en uitgebreide levendbloedanalyse waren altijd wonderbaarlijk. Mevr. Beckers(+)Heugem heeft me altijd geweldig geholpen. ’n Engel was ’t , ze was al oud, maar haar leven stond in ’t teken van mensen genezen. Orthomoleculair therapeute, en altijd verder doorgeleerd.Met de bloedanalyse kon ik altijd de eerste uitslagen meekijken ,superboeiend.

 4. Mijn man lijdt aan aan een manische depressie. Op dit moment zit hij in een depressie die al bijna een jaar aanhoudt. Hij heeft al allerlei anti-depressiva gebruikt maar helaas lijken die niet te helpen. Momenteel gebruikt hij weer Mirtazepine, maar ook dat medicijn lijkt niets voor hem te doen. Het doet me pijn hem zo te zien lijden en ik maak me dan ook ernstige zorgen. Zou SAM-e of 5HTP een goede aanvulling zijn op de reguliere medicatie? En aan wat voor dosering zou ik moeten denken? Kan iemand me aan meer informatie helpen? Alvast heel hartelijk dank!

 5. Het is bij bipolaire depressiviteit niet zonder risico om SAMe of 5 HTP te combineren met mitrazepine. U zou dit met de behandelend arts dienen te bespreken. Vanuit de wetenschap is er onvoldoende over bekend.
  Een multivitamine met een relatieve flinke dosis B-vitamines en visoliecapsules zou ik wel aan willen raden . Deze kunnen in sommige gevallen een flinke verbetering te zien geven.
  Sterkte Wil!

 6. Beste Adriaan,

  Hartelijk dank voor uw snelle reactie! Ik zal eventueel gebruik van SAMe of 5 HTP bespreken met onze huisarts. Ik had ook al gelezen over de visolie en de multivitamine, fijn dat u dit bevestigt! Ik ga dit vandaag nog halen.

  Ik kan weer even verder met uw antwoord, fijn!

 7. Sam-e werkt heel goed bij depressies kan ik uit ervaring zeggen. Het is alleen bij angststoornissen niet of nauwelijks effectief, terwijl een ssri antidepressiva wel vaak positief bij angststoornissen wordt ingezet, waar zou het aan kunnen liggen dat Sam-e hier niet zo goed bij helpt, terwijl het toch ook het serotonine gehalte verhoogd in de hersenen en een ssri volgens mij ook alleen invloed heeft op het serotonine gehalte in de hersenen.

 8. Het is meestal niet geheel duidelijk waarom bepaalde medicijnen, kruiden of voedingsstoffen helpen bij angststoornissen of depressies. SSRI antidepressiva worden geacht het serotoninegehalte te verhogen en zodoende depressies te verminderen. Echter er is nooit een duidelijk oorzakelijk verband aangetoond tussen het gehalte serotonine en depressiviteit. Ook hebben deze medicijnen invloed op het gehalte van andere stoffen in de hersenen

 9. Ik gebruik nu een aantal maanden Sam-e en ik ben er nog steeds heel tevreden over. Zelf heb ik minimaal 400 mg nodig om depressies te voorkomen en minder te piekeren.
  Maar ik merk dat ik van 400 mg maagpijn krijg en dan maakt het niks uit of ik dit in 1 keer neem of over de dag verdeel als 2 x 200 mg. Ik hou me er altijd aan dat het op een nuchtere maag minstens een half uur voor het eten genomen wordt.
  Maar door de maagpijn, waardoor ik zelfs al niet goed slaap, moet ik weer terug naar 200mg. En dat is helaas net niet genoeg voor mij. Is het een optie om 200 mg Sam-e te combineren met 5htp, eventueel verdeeld over de dag? Of toch een lage dosering anti-depressiva bij de 200mg Sam-e? Dit zou ik dan ook met de psychiater moeten overleggen uiteraard. Maar ik wil altijd liever eerst kijken of natuurlijke middelen ook voldoende helpen, omdat reguliere anti-depressiva meestal meer kans op bijwerkingen geeft.

 10. Er is geen nadelige wisselwerking bekend van SAMe met 5-htp. Bij 5-HTP staan nogal wat mogelijke wisselwerkingen met veel medicatie waarvan Anthon ook melding maakt op antwoord van vragen op de Sint-Janskruid pagina. Op Drugs.com staat SAMe echter niet op de lijst. Aangezien SAMe gecombineerd kan worden met anti-depressiva lijkt het me ook relatief veilig met 5-HTP. Ik zou dit ook gewoon met de psychiater bespreken als je in de gelegenheid bent.

 11. Heidi, dat kan. De dosering van Sint Janskruid ligt dagelijks op 3 x daags 300 mg, de SAMe op 2-3 x daags 1000 mg. Verder letten op veel bewegen in de buitenlucht en het gebruik van onbewerkte voeding. Koffie, alcohol en nicotine ( indien van toepassing) van je lijstje schrappen en groene thee er opzetten !
  gr. Anthon

 12. Goedendag,

  Ik kamp met een depressie.
  Helaas heeft Sint janskruid onvoldoende effect en heeft de huisarts me vanochtend een antidepressiva voorgeschreven.(citalopram).

  Ik ben echter liever op zoek naar een zeer effectief natuurlijk middel.

  Ik lees dat de Sam e positief kan werken en evt gecombineerd mag.

  Maar ik slik om te kunnen slapen s avonds lorazepam 1 Mg.

  Mag ik dit combineren (dan wil ik dus even wachten met de citalpram,moet ik sowieso omdat eerst de Sint janskruid uit m’n systeem moet).

  En wat zou een effectieve dosis zijn ?
  Moet dit opbouwend (ik kan nogal heftig reageren op medicatie).

  Alvast zeer veel dank voor uw antwoord

  Ik ben redelijk wanhopig momenteel.
  (Slik verder omega drie,vit b,d,multi en probiotica)

 13. Ps mijn huisarts geeft aan hier geen kennis van te hebben dus ik kan het haar niet vragen

 14. Heidi, in het Farmacotherapeutisch Kompas- naslagwerk voor artsen en apothekers – staat geen waarschuwing voor een gecombineerd gebruik van Sam-e met oxazepam en/of lorazepam Laatst genoemde middelen zijn z.g. benzodiazepinen en ze worden gebruikt als angstbestrijders ( anxiolytica) Maar hoewel het geen antidepressiva in de strikte betekenis zijn is voorzichtigheid toch altijd op zijn plaats als daarnaast ook Sam-e wordt geslikt. Als je mentale problemen dermate ernstig zijn dat je wanhopig voelt raad ik je af om zelf te gaan dokteren en liever een orthomoleculair arts/psychiater te raadplegen. Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl
  gr. Anthon

 15. Beste,
  Mijn zoon van 22 is psychosegevoelig. Sinds een aantal maanden slikt hij 10 mg abilify en 0.5 mg Risperdal (beide anti-psychoticum) per dag. Hij reageert daar goed op, maar is nog wel wat depressief. Zou de SAMe een veilige toevoeging zijn aan zijn huidige medicatie? En zoja, welke kunnen we het beste bestellen?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie

 16. Elly, daar kan ik van achter mijn bureau geen ja of nee op antwoorden, omdat bij psychoses niet is te voorzien wat aripiprazol (Abilify) in combinatie met SAMe doet. Het verstandigst is om bij dergelijke situaties een persoonlijk advies te vragen aan een orthomoleculair arts/psychiater die zich een totaalbeeld kan vormen van de gezondheidstoestand van je zoon. Zie http://www.mbog.nl
  gr. Anthon

 17. Ik heb een vraag voor Anthon. Zo fijn jou hier te treffen. Ik slik citaprolam, 30 mg, tegen fors depressieve kant van stemmingswisselingen bij borderline. Dit in combinatie met als stemmingsregelaar, Depakine, 750 mg(verdeeld over 2 ’s ochtends, en 1 ’s avonds van 250 mg), en dan nog 1 seroquel van 25 mg. Nu wil ik graag wat afbouwen, en dat kan gerus wbt sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Het gaat als sinds 8 jaar veel beter met mij. Mede door op het spoor te zijn geraakt van goed inzicht, gekoppeld aan zen meditatie(eerst) en nu mindfulnesstraining(continue), en me kunnen uiten in (portret) kunst, en heb goede en fijne vriendenkring. Ik maak een combinatie van met regelmaat acupunctuur, mindfulness, gezonde goede evenwichtige voeding, en voldoende vitaminen.
  Het advies van psychiater is te beginnen met afbouwen, heeel langzaam, met de Depakine, eerst langzaam naar 600 mg, en dan pas een klein stukje, b.v. per 1 a 2 mg, in 3 maanden, de citalopram…etc….dus heel verstandig. Ik las over S-adenosyl methionene(SAMe), wat hierbij (afbouwen) goed zou kunnen helpen. Klopt dit? En hoe en hoeveel zou je dan vervolgens aanraden, bij eerst wat Depakineafbouw, en daarna bij wat Citaprolamafbouw. Hoop wat van je te horen, en dat je wat kan met de zorgvuldigheid in dit betoog. Hartelijke groeten, Eric-Jan

 18. Ericjan, plezierig te vernemen dat je je leven langzaam weer op de rails krijgt. Ook goed dat je door professionals in dat proces wordt ondersteund. Als het gaat om het gelijktijdig gebruik van synthetische antidepressiva/antipsychotica en voedingssupplementen raden wij altijd aan om te wachten tot je helemaal medicijnvrij bent. Dit om eventuele (mogelijk riskante)interacties uit te sluiten. Ik adviseer je daarom voorlopig even te wachten met het slikken van SAMe, en je medicijnenafbouw onder supervisie van de psychiater voor te zetten. Ben je eenmaal “schoon” dan kun je altijd contact met ons opnemen. Veel sterkte !
  gr. Anthon

 19. Hoi ,
  ik ben ook sinds 2 maanden bezig met SAM-e en ik heb er een actief vitamine B complex bij .
  Ik ben nu 6 weken bezig om de paroxitine af te bouwen ik slik nu 6 weken nog 10 mg ongeveer .
  is het niet beter om de paroxitine nu weg te laten want ik voel me er echt niet goed bij
  overmatig transpireren duizeligheid zou het kunnen dat dit door de combinatie dat ik die antidepresiva er nog bij slik .

 20. Anita, het gecombineerde gebruik van SAM-e en z.g. tricyclische antidepressiva en SSRI`s – tot de laatst genoemde medicijnencategorie wordt paroxetine gerekend-behoort altijd nauwkeurig te worden gemonitord door een arts i.c. de voorschrijver van paroxetine. Heb je met hem/haar besproken dat je ook SAM-e slikt ? Is wel zo verstandig. Gelijktijdig gebruik van een werkzaam vitamine B-complex is uitstekend, versterkt de werking van SAM-e. Je vraag of het niet beter is om paroxetine weg te laten dient dan ook het best beantwoord te worden door je voorschrijvend arts.
  gr. Anthon

 21. Hoi Anthon,

  Ik heb dit besproken met mijn huisarts maar zij had niet zoveel van doen met de SAM-e
  ze geloofde er niet in dat de SAM-e de Paroxitine zou kunnen vervangen werd gelijk aan de kant geschoven jammer eigenlijk maar ik zal het nog eens met haar bespreken dank je wel voor je snelle reactie
  Gr Anita

 22. Ter info:
  Het UMC Utrecht gaat een onderzoek doen ( ws vanaf dec/jan 2017/18 naar de werking van SAMe +EMDR , voorzover ik weet gecombineerd met de medicijnen die al gebruikt worden. Proefpersonen: mensen met bipolaire stoornis 1 of 2, die een jeugdtrauma meegemaakt hebben. (Die combinatie schijnt veel voor te komen).

 23. Els, dank je wel voor je aanmoedigende commentaar. Het is ook voor ons een grote vreugde te constateren dat de verworvenheden van de orthomoleculaire geneeskunde steeds meer als researchonderwerp op de onderzoeksagenda van academische ziekenhuizen komt te staan. Niet alleen het UMC, maar ook het Erasmus MC (Rotterdam) en het AMC (Amsterdam) interesseren zich meer en meer voor de relatie “voeding (c.q. nutriënten ) & gezondheid”. Laten we hopen dat deze ontwikkeling zich verder doorzet ! Met vriendelijke groet:
  Anthon & Adriaan

 24. mijn vrouw heeft 8 week geleden citalopram 10pch een maal per dag voor geschreven gekregen ze heeft heel veel last van de bijwerking. sinds 2weken is ze aan het afbouwen en gebruikt nu geen citaopram meer. maar heeft nog last van ontwenning ver. ze gebruikt nog wel een maal per dag lorazepam 1mgnu is mijn vraag kan mijn vrouwsame-400 gaan gebruiken.ik heb het vanmorgen gehaald.

 25. Zoals gesteld in het artikel en in eerdere antwoorden kan het in beginsel worden gebruikt. SAMe is erg veilig. Wij hebben echter weinig ervaring met SAMe maar weten wel dat bij psychische aandoeningen er soms onverwachte effecten op kunnen treden bij gebruik van supplementen. Het is daarom raadzaam, met name bij ernstige psychische klachten of bij chronische klachten, dit in samenspraak met een kundig arts te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.