Zeaxanthine en luteïne bij maculadegeneratie

Zoals Anthon eerder schreef in Het oog wil ook wat en Zeebanket kunnen diverse carotenoïden, zoals luteïne en zeaxanthine, het risico op leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie verkleinen en mogelijk therapeutisch helpen bij deze oogaandoening. In een recent onderzoek kon men met luteïne en zeaxanthine  het gezichtsvermogen verbeteren bij mensen die leden aan degeneratie van de macula.

Aan het onderzoek, dat een jaar duurde, deden 60 mensen van ongeveer 75 jaar mee die leden aan vroege degeneratie van de macula (de gele vlek). Ze werden verdeeld in 3 onderzoeksgroepen: één groep kreeg dagelijks 8 mg zeaxanthine, de tweede groep 9 mg luteïne en de derde beiden. In alle drie de groepen verbeterde het gezichtsvermogen. Tussen de drie groepen was de vooruitgang in nuance wel verschillend. Zo verbeterde in de zeaxanthinegroep het vermogen details te zien het sterkst en nam ook het zicht bij weinig licht in sterkere mate toe terwijl in de luteïnegroep het vermogen grotere objecten te zien sterker toenam dan in de zeaxanthinegroep. In de groep die beide carotenoïden had gekregen was de verbetering details te zien verrassend genoeg wat minder dan in de groep die alleen de zeaxanthine had gekregen.

Optometry. 2011 Nov;82(11):667-680.e6.
Maculadegeneratie

Delen.

5 gedachten aan “Zeaxanthine en luteïne bij maculadegeneratie”

 1. Luteine en zeaxanthine zijn twee stoffen die in het centrum van het netvlies, het macula gebied, de kegeltjes beschermen. Zeaxanthine komt voornamelijk voor in het centrum van het macula gebied, d.i. het gebied (de fovea) waar mee het scherpst wordt gezien. Luteine komt vooral voor in de rand van het macula gebied. Vraag me niet waarom, maar dat hebben oogartsen waargenomen. Er loopt nog een onderzoek, de AREDS-2, waarmee men hoopt te bewijzen wat de effecten zijn van het extra innemen van de twee stoofen luteine en zeaxanthine.

 2. Wicher, Adriaan en ik volgen die onderzoeken dan ook op de voet. Overigens vind je het wellicht interessant te zien welke rol astaxanthine, een tot nu toe onderbelichte carotenoide, speelt bij LMD. [Zie mijn verhaal “Zeebanket” en “Het oog wil ook wat”]
  gr. Anthon

 3. Astaxantine is een van de sterkste anti-oxidanten die onze natuur kent. Het beschermt vissen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren. Moleculair gezien lijkt het op squaleen en beta-caroteen. Wordt inderdaad zwaar onderbelicht. Oogartsen kennen het niet.

 4. Een goede vriend heeft maculadegeneratie Welk merk raden jullie aan en welke dosering van de bovengenoemde stoffen?

  Vriendelijke groet,
  Paula

 5. Ik beveel op deze site, vanwege belangenverstrengeling, met tegenzin specifieke merken aan. Echter, bij de samenstelling van dit totaalsupplement voor maculadegeneratie (… we hebben besloten uit juridische overwegingen geen merken meer te noemen) heb ik inspraak gehad. Niet geschikt voor rokers. Anthon is erg te spreken over astaxanthine. Dat zit er niet in (was destijds nog niet veel over bekend). of er een totaalsupplement inclusief astaxanthine verkrijgbaar is weet ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.