Vitamine D, sterfte en hart- en vaatziekten

Uit onderzoek, waarover we op deze site melding maakten, werd al een sterk verband aangetoond tussen een laag vitamine D gehalte en een groter risico op cardiovasculaire aandoeningen. Recent is er een nieuwe studie gepubliceerd over onderzoek dat niet alleen een mogelijk verband zocht tussen hart- en vaatziektes en vitamine D maar ook keek naar het supplementgebruik en de sterfte in het algemeen. Vanwege het eerdere onderzoek hadden de onderzoekers verwacht minder cardiovasculaire aandoeningen en een geringere sterfte te vinden bij mensen met hoge vitamine D gehaltes. De gevonden relatie was echter verrassend sterker dan men had verwacht.

Men analyseerde de vitamine D gehaltes in het bloed van meer dan 10 000 patiënten van het academisch medisch centrum van de Universiteit van Kansas. 70% van deze mensen hadden een vitamine D tekort, d.w.z. het gehalte was lager dan 30 ng/ml (75 nmol/l). Bij mensen met een tekort kwam ongeveer 2 maal zo vaak diabetes voor, 40% meer hoge bloeddruk en 30% meer cardiomyopathie (hartfalen). Een vitamine D tekort was een sterke onafhankelijke voorspeller om te sterven. Om precies te zijn: mensen met een tekort hadden 2,64 maal meer risico gelopen om binnen 5 jaar te sterven. (Dit wil overigens niet zonder meer zeggen dat het vitamine D tekort in alle gevallen heeft bijgedragen aan dit risico. Het tekort kan ook een gevolg zijn van een ziekte).
Bij mensen die een vitamine D supplement gingen gebruiken daalde het sterfterisico met 60%.

Am J Cardiol. 2011 Nov 7

Delen.

2 gedachten aan “Vitamine D, sterfte en hart- en vaatziekten”

  1. Sinds 3 jaar heb ik trage schildklier. Auto imagoprobleem. Ik zoek naar oplossingen hiervoor. Kwam eerder al tegen dat vit.d3 nodig is voor betere immuunsysteem. Maar huisarts of endocrinoloog testen je zelden op d3 of andere mineralen! Zoals B12. Vaak vul ik dit zelf in als ik formulier in handen heb. In deze 3 jaar vind ik de acties van deze artsen uitermate slecht!!! Als je er wat van zegt hebben ze houding van wat weet jij daar nou van af of ik heb studie van 12 jaar gehad!! Zij kijken alleen maar naar TSH, T4. Niet eens a-tpo of dat ik wel genoeg zink, magnesium etc. Heb. Ik vind dit schandalig in zorgsysteem!! Daarom doe ik zelfstudie, maar daar zijn ze ook op tegen ! In dit opzicht ben ik blij met internet. Waarom word men niet beter onderzocht in bloed??? Zelfs simpel d3 en b12 niet! Wat belangrijk is bij Hashimoto. Ik heb totaal geen vertrouwen meer in artsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.