Vitamine D, sterfte en hart- en vaatziekten

Uit onderzoek, waarover we op deze site melding maakten, werd al een sterk verband aangetoond tussen een laag vitamine D gehalte en een groter risico op cardiovasculaire aandoeningen. Recent is er een nieuwe studie gepubliceerd over onderzoek dat niet alleen een mogelijk verband zocht tussen hart- en vaatziektes en vitamine D maar ook keek naar het supplementgebruik en de sterfte in het algemeen. Vanwege het eerdere onderzoek hadden de onderzoekers verwacht minder cardiovasculaire aandoeningen en een geringere sterfte te vinden bij mensen met hoge vitamine D gehaltes. De gevonden relatie was echter verrassend sterker dan men had verwacht.

Men analyseerde de vitamine D gehaltes in het bloed van meer dan 10 000 patiënten van het academisch medisch centrum van de Universiteit van Kansas. 70% van deze mensen hadden een vitamine D tekort, d.w.z. het gehalte was lager dan 30 ng/ml (75 nmol/l). Bij mensen met een tekort kwam ongeveer 2 maal zo vaak diabetes voor, 40% meer hoge bloeddruk en 30% meer cardiomyopathie (hartfalen). Een vitamine D tekort was een sterke onafhankelijke voorspeller om te sterven. Om precies te zijn: mensen met een tekort hadden 2,64 maal meer risico gelopen om binnen 5 jaar te sterven. (Dit wil overigens niet zonder meer zeggen dat het vitamine D tekort in alle gevallen heeft bijgedragen aan dit risico. Het tekort kan ook een gevolg zijn van een ziekte).
Bij mensen die een vitamine D supplement gingen gebruiken daalde het sterfterisico met 60%.

Am J Cardiol. 2011 Nov 7

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine D, sterfte en hart- en vaatziekten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.