Vitamine D bij lupus

Systemische lupus erythematodes (LE) is een chronische ontstekingsziekte die tot de autoimmuunziektes wordt gerekend. Lupus wordt o.a. gekenmerkt door huid- en gewrichtsklachten. Ook kunnen diverse andere klachten ontstaan en andere organen, zoals de nieren, worden aangetast. Rustige fases worden afgewisseld met actieve oplevingen van de ziekte. Al langer wordt vermoed dat een vitamine D tekort een rol speelt bij deze ziekte. Zo bleek uit een onderzoek uit 2006 dat patiënten met een ernstig tekort vaak de ergste klachten hebben. Nu is het eerste onderzoek uitgevoerd waarbij patiënten hoge doses vitamine D toegediend kregen.

In Frankrijk bestudeerde men 24 jonge lupuspatiënten die behandeld werden met prednison en/of andere immuunsysteem onderdrukkende medicatie en die zich in een rustige fase van de ziekte bevonden. Bij 20 van hen werd een vitamine D tekort vastgesteld. Zij kregen eerst elke week 100 000 ie vitamine D3 per week per injectie en na een maand dezelde dosis maar dan per maand. Dit normaliseerde de bloedwaardes van vitamine D. Tijdens de zes maanden van het onderzoek bleven de klachten stabiel. Het aantal ziekmakende anti-DNA antilichamen daalden terwijl het gehalte van de regulerende T-cellen steeg door de vitamine D. Ook noteerden de onderzoekers andere positieve veranderingen in het aantal immuuncellen.

“Deze studie laat veelbelovende resultaten zien. Ze suggereren een positieve rol van vitamine D suppletie bij patiënten met systemische lupus. De resultaten dienen echter bij voorkeur bevestigd te worden in grotere gerandomiseerde onderzoeken”

Aldus Dr. Terrier die ook melding maakt van het ontbreken van nadelige bijwerkingen van de hoge doses vitamin D.

Autoimmunity Reviews Volume 5, Issue 2, February 2006, Pages 114-117
Rheumatology.org

Delen.

2 gedachten aan “Vitamine D bij lupus”

  1. i k ben gina poelstra ik ben sdle patientmijn ziekte werd op mijn 23jaar ontdekt ben nu 54jaar en nog steeds wordt er weinig uitleg gegeven nu lees ik dat vitamine d gunstig is voor mensen met cdle ik zou graag iets meer willen weten hierover met vrd gr gb poelstra

  2. Gina, de afkorting CDLE staat voor chronische discoïde lupus erythematodes en is een z.g. auto-immuunziekte, gekenmerkt door de aanwezigheid van antistoffen tegen verschillende celkernbestanddelen. Het behoort klinisch gezien tot de groep van collageenziekten. Het beeld wordt gekenmerkt door bloedarmoede, stijfheid van gewrichten en spieren en bijnieruitputting. Wat dit laatste betreft kun je mijn artikel raadplegen, getiteld “Pa is moe, moe is moe” op deze site. Het onderzoek van dr. Terrier laat zien dat de resultaten met vitamine D3 bij lupus bevredigend en veelbelovend zijn. Meer gegevens zijn er m.i. op dit moment niet, zodat een advies om via zelf- medicatie deze vitamine te gaan slikken niet aan te bevelen is. Er zal nog meer onderzoek moeten volgen dat de bevindingen van Terrier beter bevestigd. Ik raad je in elk geval aan om eens met een orthomoleculair arts over je probleem te praten. Er zijn namelijk enkele mogelijkheden op het gebied van lupusbehandeling die zeker je situatie kunnen verbeteren. zie http://www.mbog.nl
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.