Rauwkost zo vers mogelijk

Vers, lekkerder en gezonder

Belangrijke oorzaken van atherosclerose, diabetes type 2 (het metabool syndroom), darmkanker en waarschijnlijk van voortijdige veroudering in het algemeen zijn chronische of veelvuldige laaggradige ontstekingsprocessen. Het gaat hier dan om ontstekingen met een lage intensiteit waardoor er geen of weinig acute symptomen zijn zoals koorts, zwelling, pijn en roodheid. Ze zijn aantoonbaar door verhoogde gehaltes van ontstekingsstoffen zoals hs-CRP, interleukine-6, fibrinogeen en TNF-alfa. Deze ontstekingen tasten langzaam het lichaamsweefsel aan. Zoals op deze site in diverse artikelen te lezen is zijn er diverse voedingsstoffen en voedingsmiddelen die het gehalte van deze ontstekingsstoffen kunnen verlagen en aldus de mate van de laaggradige ontstekingen kunnen verminderen waardoor schade aan bijvoorbeeld de bloedvaten en de darmen kan worden voorkomen. Groene thee, visolie, curcumin, resveratrol en knoflook zijn voorbeelden van voedingsstoffen met een dergelijke ontstekingsremmende werking.
De vraag is waar deze ontstekingsreacties van het lichaam vandaan komen. Vermoedelijk zijn er vele oorzaken voor deze ontstekingsreacties zoals oxidatieve stress, een disbalans tussen de verschillende vetzuren en overmatig eten in het algemeen. Recent zijn enkele studies verschenen over een andere stimulans van ontstekingen: activering van Toll-like receptoren door micro-organismen. Toll-like receptoren behoren tot het immuunsysteem en worden actief als er bepaalde lichaamsvreemde stoffen in het lichaam komen waardoor er een ontstekingsreactie optreedt. In het eerste onderzoek testte men diverse voedingsmiddelen. Het bleek dat de bewerkte vleesproducten zoals vleeswaren en worst en ander industrieel bewerkt voedsel de toll-like receptoren sterk stimuleerden terwijl dit niet het geval was bij de groente en het fruit. De onderzochte vleesproducten bevatten kennelijk bacteriën of residuen van bacteriën waar het lichaam een afweerreactie op heeft. Het veelvuldig eten van deze voedingsmiddelen kan het laaggradige ontstekinsproces in de hand werken.
In de tweede studie onderzocht men ook minimaal bewerkt groente en fruit, kiemen en melkproducten. Het bleek dat de kiemen (taugé, cress, alfalfa en dergelijke) en veel melkproducten (waarschijnlijk vooral de niet zo verse melk en kaas) ook de toll-like receptoren activeerden met laagggradige ontstekingen als gevolg. Ook was er een groot verschil tussen de minimaal bewerkte groente en fruit, zoals voorverpakte gesneden wortelen, sla en uien, en de onbewerkte groente en fruit. Ook al had men onder een speciale atmosfeer verpakte gesneden rauwkost gekocht, hier waren binnen enkele dagen kennelijk bacteriën en andere organismen gaan groeien waardoor deze de Toll-like receptoren activeerden. De conclusie lijkt dan ook gerechtvaardigd dat men beter fruit en rauwkost niet te lang voor het nuttigen moet kleinsnijden.

BMC Cancer. 2010 May 18;10:210.
Food Chem Toxicol. 2011 Jun;49(6):1464-7. Epub 2011 Mar 3.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.